Temat: Przepisolandia :) (obiady ,desery, ciasta , itp)

Masa przepisów :)

Na pewno (:)) każdy znajdzie tu coś dla siebie :)



________________________________________________
P.S Niektóre przepisy są z mojego starego forum które założyłam na drugim koncie ale już je skasowałam .. :)





tortilla bardzo apetyczna :)
Pasek wagi
Jogurtowa sałatka z tuńczykiem

Składniki
3 pomidory
1/2 świeżego długiego ogórka
kilka liści sałaty
puszka tuńczyka sosie własnym
1 łyżeczka oleju z pestek winogron
przyprawa ziołowa do sałatek lub ulubiona mieszanka ziół
200 ml jogurtu śmietankowego


Wykonanie
Warzywa umyć i pokroić - pomidory w cząsteczki, ogórka w plasterki, sałatę poszarpać na kawałki. Wymieszać warzywa dodając odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka oraz olej. Całość posypać ulubionymi przyprawami i polać jogurtem śmietankowym.
Sałatka 4 smaki

Składniki
4 jajka
1 duży por
30 dag pieczarek
puszka zielonego groszku
150 ml jogurtu śmietankowego
sól, pieprz, oregano do smaku


Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w dobną kostkę. Pora umyć, pokroić w ćwierćplasterki, sparzyć wrzącą wodą lub zblanszować. Pieczarki umyć, wrzucić do gotującej się wody na 5 minut, pokroić w drobną kostkę. Połączyć ze sobą składniki, na końcu dodać puszkę zielonego groszku. Przyprawić i wymieszać z jogurtem.

Tuńczykowe kotlety (bez tłuszczu) 

 

SKŁADNIKI:
  • 1 puszka tuńczyka w wodzie (130g ryby)
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (ja używam pudliszki bo bez konserwantów)
  • 0,5 średniej cebuli
  • PRZYGOTOWANIE:

    Do salaterki wbić jajo, dodać łyżeczkę przecieru i dokładnie wymieszać. Otworzyć puszkę tuńczyka i bardzo dokładnie odsączyć z wody (żeby podczas smażenia przy obracaniu się nie rozlatywały placki). Cebule pokroić i razem z tuńczykiem dodać do jajka z przecierem i popieprzyć, bardzo dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną, bez tłuszczu, teflonową patelnie uformować placki (jak ziemniaczane) i smażyć pod przykryciem z obu stron (mi zajmuje od 7-10min). Ja smaruje na koniec sosem chilli, można zjeść z ketchupem lub jak kto woli

super pomysł! czekam na więcej! :) dzięki:) jak będę miała więcej czasu dodam również coś :)
spodobał mi się przepis na tego naleśnika po chińsku. Na pewno z czegoś skorzystam.
Niskotłuszczowa zupa brokułowo – kalafiorowa


Składniki
1 łodyga selera naciowego
1 mała cebula
pół świeżego lub mrożonego kalafiora
pół świeżego lub mrożonego brokuła
500 ml wywaru warzywnego
Szczypta czarnego pieprzu
100 ml odtłuszczonego jogurtu
100 g startego sera żółtego o obniżonej zawarości tłuszczu
natka pietruszki



Wykonanie
1.Do średniej wielkości garnka włożyć kalafiora, brokuła i cebulę
2.Zalać wywarem, przyprawić pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż warzywa będą miękkie.
3.Ugotowane warzywa rozdrobnić przy użyciu miksera
4.Dodać jogurt i ser żółty
5.Dobrze wymieszaać, podawać gdy ser się całkowicie rozpuści, posypaną zieloną pietruszką

Dane dla jednej porcji:

Kalorie: 77 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 1 g

Ilość porcji : 4

Ryba pieczona z warzywami (250 kcal)


Składniki
4 mrożone filety rybne ( ok. ½ kg) , np. z dorsza
½ kg mrożonych warzyw skomponowanych według uznania
1 mała cebula
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka koperku


Wykonanie
Filety rybne ułożyć na folii alunimowej. Mrożone warzywa wymieszać z z posiekanym czosnkiem i cebulą, następnie umieścić na foli, tak, aby otaczały rybę.

Całość skropić sokiem z cytryny, a na wierzchu posypać koperkiem i pietruszką.

Tak przygotowaną potrawę szczelnie owinąć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec 15-20 minut aż warzywa będą miękkie.

Dane dla jednej porcji:

Kalorie: 250 kcal
Białko: 41 g
Tłuszcze: 12 g
Ilość porcji :4

8lllllllflhorktgmnhhvjchdhd
super przepisy

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.