- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 13:00
Masa przepisów :)
Na pewno (:)) każdy znajdzie tu coś dla siebie :)________________________________________________
P.S Niektóre przepisy są z mojego starego forum które założyłam na drugim koncie ale już je skasowałam .. :)
Edytowany przez MaxGrubaskaa 15 lutego 2011, 21:18
- Dołączył: 2009-05-11
- Miasto: Małopolska
- Liczba postów: 5394
12 lutego 2011, 13:07
tortilla bardzo apetyczna :)
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 13:09
Jogurtowa sałatka z tuńczykiem
Składniki
3 pomidory
1/2 świeżego długiego ogórka
kilka liści sałaty
puszka tuńczyka sosie własnym
1 łyżeczka oleju z pestek winogron
przyprawa ziołowa do sałatek lub ulubiona mieszanka ziół
200 ml jogurtu śmietankowego
Wykonanie
Warzywa umyć i pokroić - pomidory w cząsteczki, ogórka w plasterki,
sałatę poszarpać na kawałki. Wymieszać warzywa dodając odsączonego i
rozdrobnionego tuńczyka oraz olej. Całość posypać ulubionymi
przyprawami i polać jogurtem śmietankowym.
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 13:09
Sałatka 4 smakiSkładniki
4 jajka
1 duży por
30 dag pieczarek
puszka zielonego groszku
150 ml jogurtu śmietankowego
sól, pieprz, oregano do smaku
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w dobną kostkę. Pora umyć,
pokroić w ćwierćplasterki, sparzyć wrzącą wodą lub zblanszować.
Pieczarki umyć, wrzucić do gotującej się wody na 5 minut, pokroić w
drobną kostkę. Połączyć ze sobą składniki, na końcu dodać puszkę
zielonego groszku. Przyprawić i wymieszać z jogurtem.
12 lutego 2011, 13:21
super pomysł! czekam na więcej! :) dzięki:) jak będę miała więcej czasu dodam również coś :)
- Dołączył: 2011-01-13
- Miasto: Zabrze
- Liczba postów: 339
12 lutego 2011, 13:28
spodobał mi się przepis na tego naleśnika po chińsku. Na pewno z czegoś skorzystam.
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 13:32
Niskotłuszczowa zupa brokułowo – kalafiorowa
Składniki
1 łodyga selera naciowego
1 mała cebula
pół świeżego lub mrożonego kalafiora
pół świeżego lub mrożonego brokuła
500 ml wywaru warzywnego
Szczypta czarnego pieprzu
100 ml odtłuszczonego jogurtu
100 g startego sera żółtego o obniżonej zawarości tłuszczu
natka pietruszki
Wykonanie
1.Do średniej wielkości garnka włożyć kalafiora, brokuła i cebulę
2.Zalać wywarem, przyprawić pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż warzywa będą miękkie.
3.Ugotowane warzywa rozdrobnić przy użyciu miksera
4.Dodać jogurt i ser żółty
5.Dobrze wymieszaać, podawać gdy ser się całkowicie rozpuści, posypaną zieloną pietruszką
Dane dla jednej porcji:
Kalorie: 77 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 1 g
Ilość porcji : 4
- Dołączył: 2011-01-24
- Miasto:
- Liczba postów: 322
12 lutego 2011, 13:32
Ryba pieczona z warzywami (250 kcal)
Składniki
4 mrożone filety rybne ( ok. ½ kg) , np. z dorsza
½ kg mrożonych warzyw skomponowanych według uznania
1 mała cebula
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka koperku
Wykonanie
Filety rybne ułożyć na folii alunimowej. Mrożone warzywa wymieszać z z
posiekanym czosnkiem i cebulą, następnie umieścić na foli, tak, aby
otaczały rybę.
Całość skropić sokiem z cytryny, a na wierzchu posypać koperkiem i pietruszką.
Tak przygotowaną potrawę szczelnie owinąć folią aluminiową. Włożyć do
piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec 15-20 minut aż warzywa będą
miękkie.
Dane dla jednej porcji:
Kalorie: 250 kcal
Białko: 41 g
Tłuszcze: 12 g
Ilość porcji :4