Temat: Przepisolandia :) (obiady ,desery, ciasta , itp)

Masa przepisów :)

Na pewno (:)) każdy znajdzie tu coś dla siebie :)



________________________________________________
P.S Niektóre przepisy są z mojego starego forum które założyłam na drugim koncie ale już je skasowałam .. :)





Tortilla z kurczakiem  (267kcal)

pół filetu z piersi kurczaka (60g)
liść sałaty (10g)
3 plasterki pomidora (21g)
średni ogórek (100g)
2 łyzki jogurtu naturalnego (30g)
ząbek czosnku (7g)
łyżeczka oleju słonecznikowego (5ml)
pół łyżeczki masła (3g)
2 łyżki mąki kukuruydzianej (20g)
1,5 łyżeczki mąki pszennej (10g)
szczypta soli
woda

Do wykonania przepisu potrzebne będą też przyprawy i zioła, np. papryka w proszku, bazylia, tymianek lub mieszanka przypraw do gyrosa.
Ciasto:
Obie mąki przesiać przez sitko.
Dodać masło i wymieszać.
Powoli dodawać wodę w takiej ilości by ciasto nie było zbyt luźne.
Sporządzone ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka chwil.
Następnie cisto rozwałkować formując okrągły placek.
Placek przekładamy do cieniutko posmarowaną olejem blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 200st. C piekarnika. Można też delikatnie posmarować go tłuszczem z wierzchu.
Mięso:
Filety dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić tłuste części.
Pokroić w poprzek na paski.
Pół łyżeczki oleju wymieszać z mieszanką ziół i przypraw. Przełożyć do niej mięso.
Całość odstawić na kilka chwil aby mięso przeszło aromatem ziół.
Rozgrzać patelnię i przerzycić na nią mięso. Nie dodawać już tłuszczu.
Delikatnie obsmażyć kawałki mięsa po czy przykryć patelnię pokrywką i dusić mięso aż do uzyskania pożądanej miękkości.
Sos:
2/3 ogórka zetrzeć na tarce i odsączyć z soku.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Ogórka i czosnek połączyć z jogurtem naturalnym.

Tortillę posmarować z jednej strony łyżką sosu czosnkowego. Po środku ułożyć porwany listek sałaty, na nim mięso, pomidora i ogórka. Całość polać resztą sosu. Placek zawinąć i smarując lekko brzegi wodą skleić.

Błyskawiczna sałatka z kurczakiem pieczonym  

4 porcje, 210 kcal każda
20 dag upieczonej piersi kurczaka, 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach, 2 średnie ogórki kiszone, 2 jajka ugotowane na twardo, 3 łyżki stołowe zielonego groszku z puszki, 2 łyżki stołowe majonezu niskotłuszczowego, 0,5 małego pęczka natki pietruszki, szczypta soli, szczypta mielonego białego pieprzu

• Obierz ziemniaki i jajka. Pokrój w małą kostkę mięso kurczaka, ziemniaki, ogórki, jajka. Wymieszaj delikatnie z zielonym groszkiem.
• Dodaj majonez, delikatnie zamieszaj, lekko posól do smaku, przypraw białym pieprzem.
• Wstaw do lodówki, tuż przed podaniem posyp posiekaną jak najdrobniej natką pietruszki.
Warzywa z patelni 

1 cebula
1 mała marchew
Szklanka posiekanej kapusty pekińskiej
½ niewielkiej cukini pokrojonej w kostkę bez nasion
Trochę obgotowanego kalafiora, brokuły i fasolki szparagowej
2 – 3 ząbki czosnku
Zioła prowansalskie
Sól
Papryka mielona
Oliwa z oliwek

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Podsmażyć cebulkę z marchewką. Dodać kapustę. Smażyć chwilkę i dodać przyprawy oraz czosnek. Następnie wrzucić cukinię a na końcu obgotowane warzywa. Smażyć krótko. Warzywa powinny być chrupiące.

To idealne danie dla wieczornych obżartuchów. Zamiast pizzy czy innego ciężkostrawnego i niezdrowego pokarmu warto zrobić sobie coś takiego. Naprawdę pycha.
Naleśnik po chińsku

Przygotowanie: 30 min.

Kaloryczność: 150 kcal/porcja

Składniki na 4 porcje :
-3 jajka
-2 lyzki wody
-2lyzki sosu sojowego
-3 lyzki oleju
-paczka warzyw mrozonych chinskich
-pieprz i sol
-kiełki

Przygotowanie :

W miseczce ubij energicznie jajka z wodą i łyżką sosu. Z otrzymanego ciasta usmaż szybko pulchne naleśniki. Chińską mieszankę warzyw uduś na oleju, przypraw sosem sojowym i pieprzem. Podawaj naleśniki z uduszonymi warzywami oraz kiełkami sojowymi.

Zapiekanka z brokułami

Składniki:

  • mrożone: brokuły, małe marchewki, kalafior (po ½ opakowania)
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki tartego sera
  • 2 łyżki mąki
  • 4 żółtka
  • ½ l mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa

Wykonanie:

Brokuły i kalafior zblanszuj oddzielnie w osolonym wrzątku, schłodź w zimnej wodzie i odsącz. Marchewkę rozmroź i przekrój w poprzek na pół.

Zagotuj mleko i zagęść je zasmażką przygotowaną z masła i mąki. Następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Zdejmij z ognia i dodaj tarty żółty ser oraz żółtka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Powstały sos połącz z brokułami, kalafiorem i marchewką.

Przygotuj formę do pieczenia, wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Przełóż do niej mieszanke warzyw z sosem. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200st. C ok. 30 minut.

Ja podam link do mojego wege wątku z przepisami

http://vitalia.pl/forum22,63669,0_Nasze_przepisy_wegetarianskie_i_weganskie_.html

PS. Na pewno się pisze na pewno osobno :)
Schab duszony z jarzynami

Składniki

50 dag młodego schabu bez kości i tłuszczu
1 cebula
2 listki laurowe
1 główka włoskiej kapusty
50 dag ziemniaków
2 marchewki
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz


Wykonanie
Mięso umyć, osuszyć, przełożyć do garnka, zalać 1 l wody. Dodać obraną cebulę i listki laurowe. Mięso gotować pod przykryciem ok. 45 minut. W tym czasie oczyścić i pokroić kapustę, ziemniaki i marchewkę.

Warzywa włożyć do garnka z mięsem na ok. 20 minut przed końcem gotowania. Schab, listki laurowe i cebulę wyjąć. Mięso pokroić w grubą kostkę, ponownie włożyć do garnka. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem.

Dane dla jednej porcji:

Kalorie: 280 kcal
Ilość porcji :4
Cebulowa z temperamentem ;)

Składniki

1 kg cebuli
2 łyżki oleju z pestek winogron
3/4 litra bulionu warzywnego
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta chili
150 ml różowego wytrawnego wina
2 łyżki czerwonego octu winnego
sól, pieprz do smaku
150 g żółtego ostrego sera o niskiej zawartości tłuszczu


Wykonanie
Cebulę obrać i pokroć w cienkie półplasterki. Poddusić na oleju, tak by wchłonęła cały tłuszcz i zeszkliła się, częściowo się rumieniąc. Zalać cebulę bulionem i gotować na małym ogniu do całkowitej miękkości, aż zacznie się rozpadać (ok. 20-30 minut).

Miękką cebulę zmiksować razem z wywarem na gładką, dość gęstą masę. Dodać słodką i ostrą paprykę, ocet i wino. Gorować razem jeszcze 5-6 minut, do zagęszczania zupy. Doprawić chili, pieprzem i solą.

Podawać bardzo gorącą, posypaną startym żółtym serem.

Dane dla jednej porcji:

Kalorie: 80 kcal
Ilość porcji: 6
Panga w sosie jogurtowo-cebulowym

Składniki

4 filety z pangi
sok z 1/2 cytryny
3 cebule
500 ml jogurtu
sól, pieprz
olej do smażenia


Wykonanie
Filety z pangi rozmrozić, oprószyć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.

Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na maśle na patelni. Gdy cebula zrobi się miękka, wlać jogurt i mieszać aż zacznie lekko bulgotać. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na średnim ogniu filety z pangi przez ok. 5 minut z każdej strony. Zlać olej, rybę na patelni zalać wcześniej przygotowanym sosem. Dusić przez ok. 10 minut na małym ogniu.

Pangę w sosie jogurtowo-cebulowym podawać z surówkami (np. z marchwi, jabłek z dodatkiem soku z cytryny).

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.