Temat: DIETA BEZGLUTENOWA START :)

Witam wszystkich serdecznie :) Moja walka z odchudzaniem trwa już dobre 3 lata , efektem tego jest + 1 kg w każdym miesiącu . ( tak + nie - ) Jestem słabeuszem , który nie może wytrwać w postanowieniu .Od jakiegoś czasu interesuje się tematem diety bezglutenowej, może ona mi pomorze ?

Zaczynam dzisiaj , może ktoś się przyłączy ?:)

Może , któraś z Was ma doświadczenie w tym temacie ;) ?

Pasek wagi

Armara napisał(a):

Pastelowa2016 napisał(a):

Armara od lat w kuchni stosuje oleje roślinne :) jeżeli chodzi o białko fasola, soczewica, cieciorka, groch, soja.
Ok, to teraz pytanie. Chcesz ograniczyć węgle do 50g. Ok, jest to typowe dla LC. Teraz tak, żeby to było jednocześnie wysokobiałkowa dieta, to wypadało by aby białka wychodziło ze 2g/kg m.c., czyli w Twoim wypadku ok. 200g. 200g białka to prawie kilogram fasolki, a to jest 600 gram węglowodanów. Jak się ma to 600g do zakładanych 50g (nie mówiąc już o tym że to będzie prawie 3tys. kcal)?

I właśnie w tym jest problem :) dlatego wazę tyle ile wazę

Pasek wagi

Armara napisał(a):

Pastelowa2016 napisał(a):

Mrousse napisał(a):

czyli nie bedziesz jesc nic co zawiera tez sladowe ilosci glutnu ? Bedziesz musisiala dokladnie czytac etykiety Bo w wielu produktach jest . Pieprz , sol , czosnek , papryka( przyprawy kupne w wiekszosci go zawieraja) 
wiem ;) nie będę popadała w aż taką paranoje :) planuje zastąpić pieczywo, makarony , mąkę pszenną produktami bezglutenowymi
To w takim razie jaki jest cel takiej "diety"? Bo na pewno nie dowiesz się czy masz nietolerancję na gluten czy nie, eliminując tylko część produktów zawierających gluten. Jaką zamierzasz mieć kaloryczność diety? Ile gram białka i tłuszczu dziennie będziesz miała w diecie, tym bardziej że ma to być dieta wysokobiałkowa? Znasz w ogóle zagrożenia związane z dietą wysokobiałkową i nisko węglowodanową dla organizmu?

celem diety jest zmiana nawyków żywieniowych ,zagrożenia znam doskonale dlatego zależy mi żeby dieta była zbilansowana

Pasek wagi

Pastelowa2016 napisał(a):

Armara napisał(a):

Pastelowa2016 napisał(a):

Armara od lat w kuchni stosuje oleje roślinne :) jeżeli chodzi o białko fasola, soczewica, cieciorka, groch, soja.
Ok, to teraz pytanie. Chcesz ograniczyć węgle do 50g. Ok, jest to typowe dla LC. Teraz tak, żeby to było jednocześnie wysokobiałkowa dieta, to wypadało by aby białka wychodziło ze 2g/kg m.c., czyli w Twoim wypadku ok. 200g. 200g białka to prawie kilogram fasolki, a to jest 600 gram węglowodanów. Jak się ma to 600g do zakładanych 50g (nie mówiąc już o tym że to będzie prawie 3tys. kcal)?
I właśnie w tym jest problem :) dlatego wazę tyle ile wazę

No i jak chcesz rozwiązać ten problem? Bo jak na razie to nie podałaś żadnych konkretów. Jedynie że dieta teoretycznie bezglutenowa, LC, wysokobiałkowa i wegańska.

W diecie wypadało by też uwzględnić tłuszcz. Dla dorosłej kobiety zalecane jest 70g dziennie, to jest ... ok. 8 łyżek oliwy z oliwek, czyli jakieś 650 kcal. 

Pastelowa2016 napisał(a):

...celem diety jest zmiana nawyków żywieniowych ,zagrożenia znam doskonale dlatego zależy mi żeby dieta była zbilansowana

I jak chcesz uzyskać to "zbilansowanie" przy LC?

Armara napisał(a):

Pastelowa2016 napisał(a):

Armara napisał(a):

Pastelowa2016 napisał(a):

Armara od lat w kuchni stosuje oleje roślinne :) jeżeli chodzi o białko fasola, soczewica, cieciorka, groch, soja.
Ok, to teraz pytanie. Chcesz ograniczyć węgle do 50g. Ok, jest to typowe dla LC. Teraz tak, żeby to było jednocześnie wysokobiałkowa dieta, to wypadało by aby białka wychodziło ze 2g/kg m.c., czyli w Twoim wypadku ok. 200g. 200g białka to prawie kilogram fasolki, a to jest 600 gram węglowodanów. Jak się ma to 600g do zakładanych 50g (nie mówiąc już o tym że to będzie prawie 3tys. kcal)?
I właśnie w tym jest problem :) dlatego wazę tyle ile wazę
No i jak chcesz rozwiązać ten problem? Bo jak na razie to nie podałaś żadnych konkretów. Jedynie że dieta teoretycznie bezglutenowa, LC, wysokobiałkowa i wegańska.W diecie wypadało by też uwzględnić tłuszcz. Dla dorosłej kobiety zalecane jest 70g dziennie, to jest ... ok. 8 łyżek oliwy z oliwek, czyli jakieś 650 kcal. 

Kochana dlatego założyłam ten temat na forum , żeby uzyskać opinię i rady na temat tego rodzaju diety ;)

Pasek wagi

Czyli inaczej mówiąc nie masz zielonego pojęcia co robić, jak ułożyć menu, z jaką kalorycznością, z jakim b/t/w, z jakich produktów ....

Armara napisał(a):

Czyli inaczej mówiąc nie masz zielonego pojęcia co robić, jak ułożyć menu, z jaką kalorycznością, z jakim b/t/w, z jakich produktów ....

Dlatego napisałam, że jestem na etapie układania jadłospisu ...czytam, szukam , drążę.  Planuje wybrać się do dietetyczki

Pasek wagi

Widzę teraz wszędzie modę na diety bez glutenu i laktozy. Przeciez glutenu nie toleruje tylko kilka % ludzkości (celiakia) a ludzie od lat spożywają zboża i jest to raczej spora czesc ich jadlospisu. Co ma taka dieta bez glutenu czy laktozy dać osobie, której organizm w pełni te rzeczy toleruje? Zastanawiam się od jakiegoś czasu czy nie jest to ślepe podążanie za jakąś modą. Wyjaśnicie mi ten fenomen?

Podsumowując, chcesz mieć dietę redukcyjną, LC, wegańską, bez glutenu i wysokobiałkową. Nie wiem czy jest realne połączenie tego wszystkiego co planujesz tak aby miało ręce i nogi, bez ładowanie suplementami typu odżywki białkowe. Z kolei ładowanie wysoko przetworzonych odżywek w sytuacji gdy dieta ma być naturalna, a takie są założenia diety bezglutenowej i wegańskiej, chyba mija się z celem. Kolejna sprawa to taka że jednak dieta wegańska oparta jest w większości właśnie na węglowodanach. Co w takim razie zamierzasz jeść chcąc utrzymać LC? Czy w ogóle LC jest realne w przypadku diety wegańskiej?

Lumen_, ja osobiście znam 4 osoby z potwierdzoną badaniami nietolerancją na gluten, więc problem wcale nie dotyczy tak małej ilości osób. Owszem, moda robi swoje, ale też jednak jest coraz więcej różnego rodzaju alergii pokarmowych, dotyczy to nie tylko dzieci ale również osób dorosłych. Natomiast co do samego glutenu, w dużej mierze jest to problem związany z pszenicą. Oczywiście, gluten występuje też gdzie indziej. Ale chodzi o to, że osoby które nie maja nietolerancji glutenu, odstawiając produkty pszeniczne, mogą odczuć różnicę na plus. Jest to związane nie tyle z glutenem, ale z tym czym pszenica jest pryskana, a możesz mi wierzyć że czasami aż włos się na głowie jeży jak widzę czym rolnicy pryskają zboża.

Armara w tej sytuacji pozostaje tylko fruktorianizm :D

A tak poważnie , zdaje sobie sprawę z tego ,że nie będzie to łatwe . Postaram się wyeliminować gluten . Jestem vegetarianką nie veganką , jem produkty mleczne , więc z białkiem problemu nie będzie , największym moim problemem są węgle

Pasek wagi

Nie, Twoim największym problemem jest za duża ilość papu ogólnie.

Ustal sobie kaloryczność (pomiędzy ppm i cpm), ustal sobie jakie chcesz mieć b/t/w (przy redukcji bezpieczniej ustalać w gramach a nie procentach), i według tego ustalaj menu. Zainstaluj sobie np. fitatu które odwali całą brudną robotę z liczeniem. Nie podjadaj, wcześniej komponuje menu na cały dzień, i tego się trzymaj. A nie kombinuj jak koń pod górę, bo nic dobrego z tego nie wyjdzie.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.