- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
2 października 2016, 13:06
Witam wszystkich serdecznie :) Moja walka z odchudzaniem trwa już dobre 3 lata , efektem tego jest + 1 kg w każdym miesiącu . ( tak + nie - ) Jestem słabeuszem , który nie może wytrwać w postanowieniu .Od jakiegoś czasu interesuje się tematem diety bezglutenowej, może ona mi pomorze ?
Zaczynam dzisiaj , może ktoś się przyłączy ?:)
Może , któraś z Was ma doświadczenie w tym temacie ;) ?
2 października 2016, 14:30
Nie zgodzę się ;) przeczytała książkę dr Davisa i jestem na tak. Dieta bez pszenicy dr Davisa jest dietą niskowęglowodanową i jednocześnie wysokobiałkowądieta bezglutenowa, nie jest dietą odchudzającą
No i co z tego ? Czy dieta 2000 kcal może być dietą odchudzającą? Albo czy dieta 2300 kcal jest dietą odchudzająca ?
Można jeść 1200 i nie chudnąć, a można jeść ponad 2000 kcal i tracić 1 kg tygodniowo. Eliminacja żyta, glutenu, białka zwierzęcego czy nie wiem... płatków owsianych nie świadczy jeszcze o tym, że dieta jest odchudzająca.
2 października 2016, 14:38
No i co z tego ? Czy dieta 2000 kcal może być dietą odchudzającą? Albo czy dieta 2300 kcal jest dietą odchudzająca ?Można jeść 1200 i nie chudnąć, a można jeść ponad 2000 kcal i tracić 1 kg tygodniowo. Eliminacja żyta, glutenu, białka zwierzęcego czy nie wiem... płatków owsianych nie świadczy jeszcze o tym, że dieta jest odchudzająca.Nie zgodzę się ;) przeczytała książkę dr Davisa i jestem na tak. Dieta bez pszenicy dr Davisa jest dietą niskowęglowodanową i jednocześnie wysokobiałkowądieta bezglutenowa, nie jest dietą odchudzającą
Nie mogę się nie zgodzić
2 października 2016, 15:25
Ja wyeliminowałam na 2 miesiące. Stwierdziłam, że nie mam nietolerancji i w sumie bez różnicy, więc wprowadziłam z powrotem.
2 października 2016, 15:27
Oczywiście ! bezglutenowe produkty + warzywa + owoce . Pracuje nad jadłospisem, żeby był smaczny i zbilansowanymasz zamiar jeść cokolwiek? :) Wypisz planowany jadłospis.
Sorry ale gadasz głupoty. Dieta eliminacyjna, jeżeli mówimy o LC, nie jest i nigdy nie będzie dietą dobrze zbilansowaną. Po prostu jedno przeczy drugiemu.
Wcześniej pisałaś też że dieta bezglutenowa powinna być wysokobiałkowa. Jak chcesz to osiągnąć? Jakimi produktami, w jakiej ilości chcesz mieć białko.
A słyszałaś o czymś takim jak tłuszcze? Wiesz po co są w diecie, ile ich powinno być, skąd czerpać dobre tłuszcze?
Czy ktoś z Was wyeliminował gluten ze swojej diety ?
Tak, byłam, okazało się że nie mam nietolerancji glutenu, za to wprowadzanie go z powrotem kosztowało mnie dobrych kilka kilogramów na plusie. LC jest trudną dietą i nie dla każdego.
Edytowany przez 2 października 2016, 15:32
2 października 2016, 15:39
czyli nie bedziesz jesc nic co zawiera tez sladowe ilosci glutnu ?
Bedziesz musisiala dokladnie czytac etykiety Bo w wielu produktach jest . Pieprz , sol , czosnek , papryka( przyprawy kupne w wiekszosci go zawieraja)
2 października 2016, 16:01
czyli nie bedziesz jesc nic co zawiera tez sladowe ilosci glutnu ? Bedziesz musisiala dokladnie czytac etykiety Bo w wielu produktach jest . Pieprz , sol , czosnek , papryka( przyprawy kupne w wiekszosci go zawieraja)
wiem ;) nie będę popadała w aż taką paranoje :) planuje zastąpić pieczywo, makarony , mąkę pszenną produktami bezglutenowymi
2 października 2016, 16:07
Armara od lat w kuchni stosuje oleje roślinne :) jeżeli chodzi o białko fasola, soczewica, cieciorka, groch, soja.
2 października 2016, 16:10
wiem ;) nie będę popadała w aż taką paranoje :) planuje zastąpić pieczywo, makarony , mąkę pszenną produktami bezglutenowymiczyli nie bedziesz jesc nic co zawiera tez sladowe ilosci glutnu ? Bedziesz musisiala dokladnie czytac etykiety Bo w wielu produktach jest . Pieprz , sol , czosnek , papryka( przyprawy kupne w wiekszosci go zawieraja)
To w takim razie jaki jest cel takiej "diety"? Bo na pewno nie dowiesz się czy masz nietolerancję na gluten czy nie, eliminując tylko część produktów zawierających gluten. Jaką zamierzasz mieć kaloryczność diety? Ile gram białka i tłuszczu dziennie będziesz miała w diecie, tym bardziej że ma to być dieta wysokobiałkowa? Znasz w ogóle zagrożenia związane z dietą wysokobiałkową i nisko węglowodanową dla organizmu?
Edytowany przez 2 października 2016, 16:21
2 października 2016, 16:16
Armara od lat w kuchni stosuje oleje roślinne :) jeżeli chodzi o białko fasola, soczewica, cieciorka, groch, soja.
Ok, to teraz pytanie. Chcesz ograniczyć węgle do 50g. Ok, jest to typowe dla LC. Teraz tak, żeby to było jednocześnie wysokobiałkowa dieta, to wypadało by aby białka wychodziło ze 2g/kg m.c., czyli w Twoim wypadku ok. 200g. 200g białka to prawie kilogram fasolki, a to jest 600 gram węglowodanów. Jak się ma to 600g do zakładanych 50g (nie mówiąc już o tym że to będzie prawie 3tys. kcal)?
Edytowany przez 2 października 2016, 16:22