Temat: smażenie na oliwie z oliwek.

Związku że jestem na diecie zamiast smalcu/oleju przerzuciłam się na niewielkie ilości oliwy z oliwek,niestety dowiedziałam się dzisiaj że jest to niezdrowe i nie powinno się tak robić. Co wy myslisice na ten temat? I czego używacie,gotowanie/pieczone/duszone mięso wychodzi już uszami.

anna.pel napisał(a):

Olej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek ze względu na odpowiedni stosunek kwasów omega 3 i omega 6.
omega 3 i 6 niezaleznie od stosunku, bardzo łatwo się degradują po przekroczeniu 50 stopni. Do sałatek - pewnie. Z tłuszczy roslinnych do smażenia oliwa jest najmniej zła (ale te jednonienasycone wiązania też sie utleniają przy smażeniu - bez złudzeń proszę).

Dieta śródziemnomorska jest ponoć bardzo zdrowa ale nigdzie nie widziałam tak zapasionych ludzi (szczególnie dzieci), jak w Hiszpani.. Coś nas naukowcy w konia robią.

Masło klarowane, smalec lub olej kokosowy.

olej rzepakowy, wystarczy poczytać  w necie i wszystko będzie jasne

Pasek wagi

ann1977 napisał(a):

olej rzepakowy, wystarczy poczytać  w necie i wszystko będzie jasne

skoro nie masz nic ciekawego do powiedzenia to dlaczego piszesz? Tak,wiem co to Internet i potrafię z niego korzystać. Skoro założyłam tutaj temat to świadczy to o tym ze chce poznać "świeże" opinie Vitalijek. Pozdrawiam.

kayka89 napisał(a):

ann1977 napisał(a):

olej rzepakowy, wystarczy poczytać  w necie i wszystko będzie jasne
skoro nie masz nic ciekawego do powiedzenia to dlaczego piszesz? Tak,wiem co to Internet i potrafię z niego korzystać. Skoro założyłam tutaj temat to świadczy to o tym ze chce poznać "świeże" opinie Vitalijek. Pozdrawiam.

Sorry...Myślałam że interesują Cię fakty na ten temat

Pasek wagi

ann, daj FAKTY przemawiające za smażeniem na oleju rzepakowy - nie opinie (nawet autorytetów) - tylko właśnie fakty.

ifive napisał(a):

Dieta śródziemnomorska jest ponoć bardzo zdrowa ale nigdzie nie widziałam tak zapasionych ludzi (szczególnie dzieci), jak w Hiszpani.. Coś nas naukowcy w konia robią.

przepraszam za mały offtop, ale serio zapasieni? południowcy są krępi, tak mi się zawsze kojarzyli w skali makro, ale utuczone dzieci? Pytam czysto z ciekawości, bo przyznam, że mi sie ten typ żywienia wydawał optymalny. Może tam też aktualnie prym wiodą produkty zamiast jedzenia?

anna.pel napisał(a):

Corek napisał(a):

Ja smażę tylko na oliwie z oliwek. Owszem nie jest to najzdrowszy tłuszcz, ale to zdecydowanie lepsze niż olej rzepakowy. 
Olej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek ze względu na odpowiedni stosunek kwasów omega 3 i omega 6.

Ale nie do smażenia ;) Wysoka temperatura degraduje omega 3 i 6 z tego, co wiem. Polecam przeczytać: Na jakim tluszczu najlepiej smazyc

Najlepszy tłuszcz do smażenia, z jakim sie zetknęłam to łój wołowy, sprzedawany w UK w kostkach, jak nasz smalec. Łączy zalety oleju kokosowego (praktycznie nie da się go przepalić w normalnych kuchennych warunkach) i smalcu (smak, tylko żarie na nim duzo lepsze niż na kokosie - i na słono i na słodko). Nom, ale u nas nie ma (szloch)

Corek napisał(a):

anna.pel napisał(a):

Corek napisał(a):

Ja smażę tylko na oliwie z oliwek. Owszem nie jest to najzdrowszy tłuszcz, ale to zdecydowanie lepsze niż olej rzepakowy. 
Olej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek ze względu na odpowiedni stosunek kwasów omega 3 i omega 6.
Ale nie do smażenia ;) Wysoka temperatura degraduje omega 3 i 6 z tego, co wiem. Polecam przeczytać: Na jakim tluszczu najlepiej smazyc

Mea culpa.

Zwracam honor i zabieram się do lektury - człowiek uczy się przez całe życie.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.