- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
6 listopada 2015, 17:08
Związku że jestem na diecie zamiast smalcu/oleju przerzuciłam się na niewielkie ilości oliwy z oliwek,niestety dowiedziałam się dzisiaj że jest to niezdrowe i nie powinno się tak robić. Co wy myslisice na ten temat? I czego używacie,gotowanie/pieczone/duszone mięso wychodzi już uszami.
6 listopada 2015, 17:50
Olej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek ze względu na odpowiedni stosunek kwasów omega 3 i omega 6.
Dieta śródziemnomorska jest ponoć bardzo zdrowa ale nigdzie nie widziałam tak zapasionych ludzi (szczególnie dzieci), jak w Hiszpani.. Coś nas naukowcy w konia robią.
6 listopada 2015, 18:10
olej rzepakowy, wystarczy poczytać w necie i wszystko będzie jasne
skoro nie masz nic ciekawego do powiedzenia to dlaczego piszesz? Tak,wiem co to Internet i potrafię z niego korzystać. Skoro założyłam tutaj temat to świadczy to o tym ze chce poznać "świeże" opinie Vitalijek. Pozdrawiam.
6 listopada 2015, 18:23
skoro nie masz nic ciekawego do powiedzenia to dlaczego piszesz? Tak,wiem co to Internet i potrafię z niego korzystać. Skoro założyłam tutaj temat to świadczy to o tym ze chce poznać "świeże" opinie Vitalijek. Pozdrawiam.olej rzepakowy, wystarczy poczytać w necie i wszystko będzie jasne
Sorry...Myślałam że interesują Cię fakty na ten temat
6 listopada 2015, 18:25
ann, daj FAKTY przemawiające za smażeniem na oleju rzepakowy - nie opinie (nawet autorytetów) - tylko właśnie fakty.
6 listopada 2015, 18:31
Dieta śródziemnomorska jest ponoć bardzo zdrowa ale nigdzie nie widziałam tak zapasionych ludzi (szczególnie dzieci), jak w Hiszpani.. Coś nas naukowcy w konia robią.
przepraszam za mały offtop, ale serio zapasieni? południowcy są krępi, tak mi się zawsze kojarzyli w skali makro, ale utuczone dzieci? Pytam czysto z ciekawości, bo przyznam, że mi sie ten typ żywienia wydawał optymalny. Może tam też aktualnie prym wiodą produkty zamiast jedzenia?
6 listopada 2015, 18:32
Olej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek ze względu na odpowiedni stosunek kwasów omega 3 i omega 6.Ja smażę tylko na oliwie z oliwek. Owszem nie jest to najzdrowszy tłuszcz, ale to zdecydowanie lepsze niż olej rzepakowy.
Ale nie do smażenia ;) Wysoka temperatura degraduje omega 3 i 6 z tego, co wiem. Polecam przeczytać: Na jakim tluszczu najlepiej smazyc
6 listopada 2015, 18:38
Najlepszy tłuszcz do smażenia, z jakim sie zetknęłam to łój wołowy, sprzedawany w UK w kostkach, jak nasz smalec. Łączy zalety oleju kokosowego (praktycznie nie da się go przepalić w normalnych kuchennych warunkach) i smalcu (smak, tylko żarie na nim duzo lepsze niż na kokosie - i na słono i na słodko). Nom, ale u nas nie ma
6 listopada 2015, 18:52
Ale nie do smażenia ;) Wysoka temperatura degraduje omega 3 i 6 z tego, co wiem. Polecam przeczytać: Na jakim tluszczu najlepiej smazycOlej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek ze względu na odpowiedni stosunek kwasów omega 3 i omega 6.Ja smażę tylko na oliwie z oliwek. Owszem nie jest to najzdrowszy tłuszcz, ale to zdecydowanie lepsze niż olej rzepakowy.
Mea culpa.
Zwracam honor i zabieram się do lektury - człowiek uczy się przez całe życie.