Temat: smażenie na oliwie z oliwek.

Związku że jestem na diecie zamiast smalcu/oleju przerzuciłam się na niewielkie ilości oliwy z oliwek,niestety dowiedziałam się dzisiaj że jest to niezdrowe i nie powinno się tak robić. Co wy myslisice na ten temat? I czego używacie,gotowanie/pieczone/duszone mięso wychodzi już uszami.

Cyrica napisał(a):

ifive napisał(a):

Dieta śródziemnomorska jest ponoć bardzo zdrowa ale nigdzie nie widziałam tak zapasionych ludzi (szczególnie dzieci), jak w Hiszpani.. Coś nas naukowcy w konia robią.
przepraszam za mały offtop, ale serio zapasieni? południowcy są krępi, tak mi się zawsze kojarzyli w skali makro, ale utuczone dzieci? Pytam czysto z ciekawości, bo przyznam, że mi sie ten typ żywienia wydawał optymalny. Może tam też aktualnie prym wiodą produkty zamiast jedzenia?

Serio, byłam bardzo zdziwiona. Maja wspaniałe zęby i włosy - to fakt. Ale duuużo grubsi niż u nas. Dzieci to w ogóle koszmar. U nas grube to wciąż nie jest norma, tam jak najbardziej i dużo takich wręcz monstrualnych. Jak jedzą - szczerze mówiąc nie wiem za bardzo, pisze o tym, co widziałam na ulicach, w sklepach, w metrze... Na półkach sklepowych pełno naprawdę zdrowych produktów, świeże ryby, owoce morze, wspaniałe owoce dojrzałe na prawdziwym słońcu a tu taki zonk. To było 8 lat temu. Teraz pewnie jest jeszcze gorzej. Wczesniej też wyjechałam na jakieś dwa miesiące, młodziutka byłam i dopiero zaczęłam zrzucać fat. Ważyłam 73kg przy 1,58 wzrostu i czułam sie jak zajebiscie szczupła laska, faceci sie za mną oglądali, a w Polsce nie, na Polskę byłam za gruba. 

na smaze zawsze na oliwie

najlepsze do smażenia są tłuszcze nasycone. 

W zeszłym tygodniu miałam wykład z fizjologii żywienia i dietetyki i wykładowca zapytany o smażenie na oliwie z oliwek powiedział, że można smażyć :) Zdziwiło mnie to, bo sama spotkałam się z tym, że nie powinno się tego robić. 

olej rzepakowy lub kokosowy

Pasek wagi

Większość Niemców, których spotkałam smaży na oliwie albo oleju słonecznikowym i uważają, że to zdrowo, nie pomogły tłumaczenia, że dietetycy odradzają ze względu na substancje rakotwórcze xd

Pasek wagi

Dużo też zależy od tego co i jak długo smażysz. Np. masło nie jest dobrze do smażenia długo i w wysokiej temperaturze, ale do usmażenia jajecznicy się jak najbardziej nadaje. Nigdy nie smażę na oliwie. Lepsze są do tego smalec, olej kokosowy czy wymieniony przez kogoś łój wołowy (można samemu wytopić, trzeba kupić u rzeźnika tłuszcz z nerki).

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.