- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
6 listopada 2015, 17:08
Związku że jestem na diecie zamiast smalcu/oleju przerzuciłam się na niewielkie ilości oliwy z oliwek,niestety dowiedziałam się dzisiaj że jest to niezdrowe i nie powinno się tak robić. Co wy myslisice na ten temat? I czego używacie,gotowanie/pieczone/duszone mięso wychodzi już uszami.
6 listopada 2015, 17:12
Olej kokosowy lub masło klarowane - mają odpowiednio wysoką temperaturę dymienia i smażenie na nich jest dobre dla zdrowia :-)
6 listopada 2015, 17:12
Nie wiem, czy można smażyć na oliwie, czy nie. Nie używam jej, o wiele bardziej odpowiada mi olej rzepakowy, również cenowo.
Edytowany przez anna.pel 6 listopada 2015, 17:12
6 listopada 2015, 17:13
To prawda, nie smazy się na żadnych olejach oprócz kokosowego, ale go nie używam, bo mi psuje smak potraw. Lecę na smalcu.
Różnica w kaloryczności olejów/smalcu/masła klarowanego jest dość kosmetyczna, więc nie wiem w imię czego podtuwać się smażoną oliwą.
Edytowany przez 6 listopada 2015, 17:15
6 listopada 2015, 17:21
pytanie co chcesz smażyć. Jeśli schabowego to nie, ale jeśli wrzucisz warzywa, które puszczą wodę, to to się w pewnym sensie robi duszenie, bo temp. znacznie spadnie.
6 listopada 2015, 17:31
ja smaze, pieke i griluje na oliwie z oliwek. Sa rozne te oliwy, zawsze przed zakupem sprawdzam na metce/etykiecie z tylu butelki czy nadaje sie do smazenia i wtedy kupuje. Zazwyczaj wiekszosc oliwek z oliwy nadaje sie do smazenia.
6 listopada 2015, 17:35
Ja smażę tylko na oliwie z oliwek. Owszem nie jest to najzdrowszy tłuszcz, ale to zdecydowanie lepsze niż olej rzepakowy.
6 listopada 2015, 17:43
Wszystkie kraje śródziemnomorskie - od Turcji po Portugalię - smażą na oliwie z oliwek. Kuchnia śródziemnomorska uchodzi za zdrową, jak nie najzdrowszą. Jedyny powód dla którego u nas nie smaży się na oliwie z oliwek jest jej cena. Oliwa z oliwek składa się głównie z tłuszczy jednonienasyconych, które nie ulegają degradacji w wysokiej temperaturze i dlatego nie ma żadnych powodów, dla których miałaby być nieodpowiednia do smażenia. Inna sprawa, na diecie odchudzającej smażenie jest generalnie niezalecane, bez względu na stosowany rodzaj tłuszczu. Z uwagi na walory zdrowotne, do smażenia nadają się tłuszcze zwierzęce, oliwa z oliwek, olej rzepakowy i olej kokosowy.
6 listopada 2015, 17:44
Ja smażę tylko na oliwie z oliwek. Owszem nie jest to najzdrowszy tłuszcz, ale to zdecydowanie lepsze niż olej rzepakowy.
Olej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek ze względu na odpowiedni stosunek kwasów omega 3 i omega 6.