Temat: smażenie na oliwie z oliwek.

Związku że jestem na diecie zamiast smalcu/oleju przerzuciłam się na niewielkie ilości oliwy z oliwek,niestety dowiedziałam się dzisiaj że jest to niezdrowe i nie powinno się tak robić. Co wy myslisice na ten temat? I czego używacie,gotowanie/pieczone/duszone mięso wychodzi już uszami.

Olej kokosowy lub masło klarowane - mają odpowiednio wysoką temperaturę dymienia i smażenie na nich jest dobre dla zdrowia :-)

Pasek wagi

kup sobie masło klarowane :)

Pasek wagi

Nie wiem, czy można smażyć na oliwie, czy nie. Nie używam jej, o wiele bardziej odpowiada mi olej rzepakowy, również cenowo.

Pasek wagi

To prawda, nie smazy się na żadnych olejach oprócz kokosowego, ale go nie używam, bo mi psuje smak potraw. Lecę na smalcu.

Różnica w kaloryczności olejów/smalcu/masła klarowanego jest dość kosmetyczna, więc nie wiem w imię czego podtuwać się smażoną oliwą.

pytanie co chcesz smażyć. Jeśli schabowego to nie, ale jeśli wrzucisz warzywa, które puszczą wodę, to to się w pewnym sensie robi duszenie, bo temp. znacznie spadnie. 

ja smaze, pieke i griluje na oliwie z oliwek. Sa rozne te oliwy, zawsze przed zakupem sprawdzam na metce/etykiecie z tylu butelki  czy nadaje sie do smazenia i wtedy kupuje. Zazwyczaj wiekszosc oliwek z oliwy nadaje sie do smazenia.

Ja smażę tylko na oliwie z oliwek. Owszem nie jest to najzdrowszy tłuszcz, ale to zdecydowanie lepsze niż olej rzepakowy. 

Wszystkie kraje śródziemnomorskie - od Turcji po Portugalię - smażą na oliwie z oliwek. Kuchnia śródziemnomorska uchodzi za zdrową, jak nie najzdrowszą. Jedyny powód dla którego u nas nie smaży się na oliwie z oliwek jest jej cena. Oliwa z oliwek składa się głównie z tłuszczy jednonienasyconych, które nie ulegają degradacji w wysokiej temperaturze i dlatego nie ma żadnych powodów, dla których miałaby być nieodpowiednia do smażenia. Inna sprawa, na diecie odchudzającej smażenie jest generalnie niezalecane, bez względu na stosowany rodzaj tłuszczu. Z uwagi na walory zdrowotne, do smażenia nadają się tłuszcze zwierzęce, oliwa z oliwek, olej rzepakowy i olej kokosowy. 

Corek napisał(a):

Ja smażę tylko na oliwie z oliwek. Owszem nie jest to najzdrowszy tłuszcz, ale to zdecydowanie lepsze niż olej rzepakowy. 

Olej rzepakowy jest zdrowszy od oliwy z oliwek ze względu na odpowiedni stosunek kwasów omega 3 i omega 6.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.