1 margaryna
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
3 żółtka
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
krakersy lub herbatniki (ilość zależy od wielkości
(przepis na dużą blaszkę)
2 czerwca 2010, 08:35
Edytowany przez kalinagryz 2 czerwca 2010, 08:51
2 czerwca 2010, 09:55
2 czerwca 2010, 10:03
ja proponuję ŚMIETANKOWCA:
przygotuj sobie dzień wczesniej 2-3 galaretki różnych kolorów.
Masa:
śmietana 10-12%-500 ml, 1 szkl cukru, cukier waniliowy. Cukier wsyp do smietany i ubijaj mikserem aż do rozpszczenia cukru.
3 łyżki żelatyny rozpuścić w 0,5 szkl mleka i dodać do ubitej masy.
Do tak przygotowanej masy włożyć pokrojone w kostkę galaretki, można też dodać rodzynki.
Masa będzie szybko tężała więc trzeba szybko wmieszać galaretki.
Masę wylać na tortownicę, udekorować owocami, na wierzch wylać galaretkę.
Smacznego
2 czerwca 2010, 10:27
Polecam również deser z serków homogenizowanych
Przygotowujesz 3 porcje serków homogenizowanych-po ok 200-250 g.
Do każdej porcji dodajesz wystudzoną galaretkę, rozpuszczoną w 1,5 szkl wody (3 różne kolory).
Wylewasz masę na tortownicę !!!następną porcję wylewasz dopiero jak poprzednia stężeje!!!
Wierzch dekorujesz owocami i polewasz galaretką.
Smacznego
2 czerwca 2010, 10:48
2 czerwca 2010, 10:58
Rafaello
Masa:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe
10 dag cukru
25 dag margaryny Kasia
Ponadto:
3 paczki słonych krakersów
5 dag płatków migdałów
Sposób wykonania:
Budynie waniliowe ugotować z cukrem i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń i aromat waniliowy. Następnie do masy dodać wiórki kokosowe, płatki migdałowe i delikatnie wymieszać łyżką.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć folią aluminiową. Na folii ułożyć warstwę krakersów, potem połowę masy, znowu warstwę krakersów i pozostałą masę. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałów. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Smacznego.
2 czerwca 2010, 10:59
2 czerwca 2010, 11:02
2 czerwca 2010, 11:04
Składniki:
6 opakowań herbatników (ja używam Petit Beurre 6 x 100g)
puszka "krówki"
budyń waniliowy lub śmietankowy
mleko (tyle, ile na przepisie z budyniu)
kostka masła (200g)
ok. 500 ml śmietany kremówki (36%)
1-2 łyżki cukru pudru
gorzka czekolada
Foremkę do ciasta wykładamy folią aluminiową, a następnie układamy warstwy:
- herbatniki
- karmel
- herbatniki
- budyń (przygotowany wg przepisu na opakowaniu) wymieszany z masłem
- herbatniki
- kremówka ubita z cukrem pudrem
- czekolada starta na tarce o grubych oczkach
Schłodzić w lodówce.