Temat: macie przepisy na zimne ciasta? bez pieczenia?

mam pytanko... otóż, jeśli macie jakieś ciekawe przepisy na zimne ciasta , nie wymagające pieczenia w piekarniku, to możecie mi je tutaj podać? byłabym wam bardzo wdzięczna. jeśli możecie to proszę podajcie wszystkie składniki i sposób wykonania swoich ulubionych ciast na zimno, tortów na zimno i wszelkich deserków.  wszelkie zimne desery są mile widziane. z góry dziękuję za pomoc!!! buźka!!! 
dodam tylko, że nie chodzi mi o ciasta w proszku, które można kupić w supermarkecie, ale o konkretne przepisy na ciasta domowej roboty. 
Pasek wagi
a ja polecam łatwy i pyszny przepis na piankę ;)
jogurt duży
kakao
cytryna
słodzik
żelatyna
jogurt dzielę na 2 części do jednej daję 2-3 tabl słodzika + 1,5 łyżeczki kakao do 2 części tak samo słodzik + sok z połowy cytryny następnie rozpuszczam żelatynę (2 łyżeczki)w 1/3 szklanki ciepłego mleka mleka i zanim ostygnie dzielę na dwie części i łączę energicznie z jogurtem i do lodówki później można dodać galaretkę na wierzch ;) całość ma niedużo kalorii ;)
Pasek wagi

ja proponuję ŚMIETANKOWCA:

przygotuj sobie dzień wczesniej 2-3 galaretki różnych kolorów.

Masa:

śmietana 10-12%-500 ml, 1 szkl cukru, cukier waniliowy. Cukier wsyp do smietany i ubijaj mikserem aż do rozpszczenia cukru.

3 łyżki żelatyny rozpuścić w 0,5 szkl mleka i dodać do ubitej masy.

Do tak przygotowanej masy włożyć pokrojone w kostkę galaretki, można też dodać rodzynki.

Masa będzie szybko tężała więc trzeba szybko wmieszać galaretki.

Masę wylać na tortownicę, udekorować owocami, na wierzch wylać galaretkę.

Smacznego

Polecam również deser z serków homogenizowanych

Przygotowujesz 3 porcje serków homogenizowanych-po ok 200-250 g.

Do każdej porcji dodajesz wystudzoną galaretkę, rozpuszczoną w 1,5 szkl wody (3 różne kolory).

Wylewasz  masę na tortownicę !!!następną porcję wylewasz dopiero jak poprzednia stężeje!!!

Wierzch dekorujesz owocami i polewasz galaretką.

Smacznego

BialaCzekolada86


Poprosze dokładny przepis na hatka baby jagi :)

jak je zawinąć?

Pasek wagi
A ja polecam kilka przepisów, wszystkie sprawdzone i przepyszne

Rafaello 
Masa: 
1 litr mleka 
2 budynie waniliowe 
10 dag cukru 
25 dag margaryny Kasia

½ aromatu waniliowego 
35 dag wiórków kokosowych 
10 dag płatków migdałów


Ponadto: 
3 paczki słonych krakersów 
5 dag płatków migdałów

Sposób wykonania:

Budynie waniliowe ugotować z cukrem i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzony budyń i aromat waniliowy. Następnie do masy dodać wiórki kokosowe, płatki migdałowe i delikatnie wymieszać łyżką. 

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć folią aluminiową. Na folii ułożyć warstwę krakersów, potem połowę masy, znowu warstwę krakersów i pozostałą masę. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałów. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny. 

Smacznego. 




Pasek wagi
Napoleonka


Składniki
1 litr mleka
1 margaryna 
1 szkl. cukru
cukier
 waniliowy 
3 żółtka
3/4 szkl. mąki pszennej 
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
krakersy lub herbatniki (ilość zależy od wielkości blaszki)

(przepis na dużą blaszkę)

Zagotować:
1/2 litra mleka
1 margaryne
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy

Do gotującego się mleka
 wlać wyrobione:
1/2 litra mleka (1,5 szklanki)
3 żółtka
3/4 szkl. mąki pszennej

1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

Gotować stale mieszając na małym ogniu aż budyń zgęstnieje.
Przestudzić.

Dno blaszki wyłożyć krakersami lub herbatnikami, na nie wylać ostudzony budyń i przykryć drugą warstwą krakersów lub herbatników.

Całość posypać cukrem pudrem.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Pasek wagi
Sernik na chrupiącym spodzie z Nutella


Składniki dla 4-6 osób
Słoik nutelli 370 g, 
duża paczka sucharów, 
2 serki homo wanilinowe (400 g), 
0,5 l smietany kremówki 36 %, 
żelatyna 1-2 łyżki, 
2 - galaretki, owoce do obłożenia,

Opis przygotowania czas przygotowania: do 45 min
1. Nutelle rozmiksowac mikserem, nastepnie wymieszac z pokruszonymi tłuczkiem sucharami sucharami i wylozyc na blache (spod ciasta gotowy). Smietane ubic dodac rozpuszczona w wodzie i ostudzoną żelatynę oraz serki homogenizowane -wylozyc na mase z nutella.Na wierzch ulozyc owoce i zalac galaretka. Bardzo chrupiące i dzięki temu efektowne ciasto.
Pasek wagi
3 BIT


Składniki:
6 opakowań herbatników (ja używam Petit Beurre 6 x 100g)
puszka "krówki"
budyń waniliowy lub śmietankowy
mleko (tyle, ile na przepisie z budyniu)
kostka masła (200g)
ok. 500 ml śmietany kremówki (36%)
1-2 łyżki cukru pudru
gorzka czekolada

Foremkę do ciasta wykładamy folią aluminiową, a następnie układamy warstwy:
- herbatniki
- karmel
- herbatniki
- budyń (przygotowany wg przepisu na opakowaniu) wymieszany z masłem
- herbatniki
- kremówka ubita z cukrem pudrem
- czekolada starta na tarce o grubych oczkach
Schłodzić w lodówce.

Pasek wagi

ja mam troszke inny przepis na shreka ale zasada jest ta sama :)

 

dysia26 jak możesz to podaj swój przepis, może ciasta będą się różniły jakąś drobnostką, ale to może być dobre. z góry dziękuję!!! buźka!!!
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.