- Dołączył: 2009-06-28
- Miasto: Milton Keynes
- Liczba postów: 710
2 czerwca 2010, 08:35
mam pytanko... otóż, jeśli macie jakieś ciekawe przepisy na zimne ciasta , nie wymagające pieczenia w piekarniku, to możecie mi je tutaj podać? byłabym wam bardzo wdzięczna. jeśli możecie to proszę podajcie wszystkie składniki i sposób wykonania swoich ulubionych ciast na zimno, tortów na zimno i wszelkich deserków. wszelkie zimne desery są mile widziane. z góry dziękuję za pomoc!!! buźka!!! dodam tylko, że nie chodzi mi o ciasta w proszku, które można kupić w supermarkecie, ale o konkretne przepisy na ciasta domowej roboty.
Edytowany przez kalinagryz 2 czerwca 2010, 08:51
- Dołączył: 2009-06-28
- Miasto: Milton Keynes
- Liczba postów: 710
2 czerwca 2010, 12:23
W JEDNYM PRZEPISIE JEST: PUSZKA "KRÓWKI". MOGĘ PROSIĆ O WYTŁUMACZENIE CO TO TAKIEGO "KRÓWKA"? Z GÓRY DZIĘKUJĘ...
- Dołączył: 2009-06-05
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1322
2 czerwca 2010, 12:32
puszka "krówka" sama nie wiem , ale wydaje mi się że to puszka mleka skondensowanego słodzonego i gotowanego 4h , wtedy powstaje takie tofii jak w cukierkach krówkach , czyli ciągutkach :D
Edytowany przez Haniaaa1986 2 czerwca 2010, 12:33
2 czerwca 2010, 12:52
POST EDYTOWANY
PRZEZ UŻYTKOWNIKA.
UŻYTKOWNIK NIE
ZGADZA SIĘ Z ZAPISAMI REGULAMINU.
Edytowany przez misiaczekdid 22 lipca 2010, 11:55
- Dołączył: 2009-06-28
- Miasto: Milton Keynes
- Liczba postów: 710
2 czerwca 2010, 12:59
acha.... to już jasne jest co to krówka.... pięknie wiec. pamiętam jak na praktykach gotowaliśmy mleko w puszkach całymi godzinami.... kiedy to było. aż nagle znalazłam w supermarkecie gotowe takie mleko.... zobaczcie jak szybko czasy się zmieniają....
- Dołączył: 2006-02-23
- Miasto: :)
- Liczba postów: 659
2 czerwca 2010, 13:00
Puszka krówki to właśnie mleko skondensowane tylko tyle, że teraz sprzedają takie gotowe masy w sklepach, stoją one w lopdówkach i są o różnych smakach o krówkowym czy orzechowym.
- Dołączył: 2006-11-08
- Miasto: Timing
- Liczba postów: 30
2 czerwca 2010, 13:36
hej ciasto rafaello,niewymaga pieczenia bo jest na krakersach ale mase trzeba w garnku ugotowac a potem mikserem z maslem zmiksowac ale pokolei:
2paczki krakersow
2 paczki wiorkow
1 op migdalow
1 maslo
2zoltka
2lyzki maki przennej
-//- -//- ziemniaczanej
1szkl cukru
0,5l mleka
cukier waniliowy
zoltka +polowa cukru+waniliowy utrzec+3/4 mlekai obie maki zmiksowac, reszte mleka zagotowac z reszta cukru +mase zoltkowa i zagotowac, po ostudzeniu rozetrzec z maslem +1,5 op.wiorkow i migdaly,na krakersy ulozyc 3,4masy znowu krakersy,znowu masa i posypac reszta wiorkow
najleprze jest swieze tak po godzinie,poki krakersy nienawilgna:)
smacznego
- Dołączył: 2009-04-26
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 1179
3 czerwca 2010, 13:25
JA mam przepis na tzw. Ptasie mleczko
trzeba albo upiec biszkopta i podzielić na 2 lub 3 części lub kupić przynajmniej dwa spody biszkoptowe, albo użyć biszkopcików
Bitą śmietanę w proszku ubić z połową porcji mleka, które napisano na opakowaniu. Galaretki przygotować w 2 lub 3 różnych kolorkach. Galaretki rozpuścić w szklance wody (każdą). Jak zacznie tężęć galaretka to wymieszac z bitą śmietaną wyłożyć na biszkopt, potem zrobić to samo z drugą galaretką. Możemy tak kombinować... a na wierzch wylać galaretkę
3 czerwca 2010, 14:59
Moje ulubione, niezawodne tiramisu :)
Normalny przepis( masa tylko z serka mascarpone) jest troszke mulący, ale jak sie do tego doda troche bitej śmietany to jest przepyszne. Zawsze się tym wszyscy zachwycają, jak zrobiłam na Dzień Matki, to wszyscy zjedlismy po 2 pucharki :D
Tu masz przepis: http://www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/deser-tiramisu.html