Temat: macie przepisy na zimne ciasta? bez pieczenia?

mam pytanko... otóż, jeśli macie jakieś ciekawe przepisy na zimne ciasta , nie wymagające pieczenia w piekarniku, to możecie mi je tutaj podać? byłabym wam bardzo wdzięczna. jeśli możecie to proszę podajcie wszystkie składniki i sposób wykonania swoich ulubionych ciast na zimno, tortów na zimno i wszelkich deserków.  wszelkie zimne desery są mile widziane. z góry dziękuję za pomoc!!! buźka!!! 
dodam tylko, że nie chodzi mi o ciasta w proszku, które można kupić w supermarkecie, ale o konkretne przepisy na ciasta domowej roboty. 
Pasek wagi
W JEDNYM PRZEPISIE JEST: PUSZKA "KRÓWKI". MOGĘ PROSIĆ O WYTŁUMACZENIE CO TO TAKIEGO "KRÓWKA"? Z GÓRY DZIĘKUJĘ...
Pasek wagi
puszka "krówka" sama nie wiem , ale wydaje mi się że to puszka mleka skondensowanego słodzonego i gotowanego 4h , wtedy powstaje takie tofii jak w cukierkach krówkach , czyli ciągutkach :D
Pasek wagi

POST EDYTOWANY PRZEZ UŻYTKOWNIKA.

UŻYTKOWNIK NIE ZGADZA SIĘ Z ZAPISAMI REGULAMINU.

acha.... to już jasne jest co to krówka.... pięknie wiec. pamiętam jak na praktykach gotowaliśmy mleko w puszkach całymi godzinami.... kiedy to było. aż nagle znalazłam w supermarkecie gotowe takie mleko.... zobaczcie jak szybko czasy się zmieniają.... 
Pasek wagi
Puszka krówki to właśnie mleko skondensowane tylko tyle, że teraz sprzedają takie gotowe masy w sklepach, stoją one w lopdówkach i są o różnych smakach o krówkowym czy orzechowym.
Pasek wagi
hej ciasto rafaello,niewymaga pieczenia bo jest na krakersach ale mase trzeba w garnku ugotowac a potem mikserem z maslem zmiksowac ale pokolei:
2paczki krakersow
2 paczki wiorkow
1 op migdalow
1 maslo
2zoltka
2lyzki maki przennej
-//-  -//- ziemniaczanej
1szkl cukru
0,5l mleka
cukier waniliowy

zoltka +polowa cukru+waniliowy utrzec+3/4 mlekai obie maki zmiksowac, reszte mleka zagotowac z reszta cukru +mase zoltkowa i zagotowac, po ostudzeniu rozetrzec z maslem +1,5 op.wiorkow i migdaly,na krakersy ulozyc 3,4masy znowu krakersy,znowu masa i posypac reszta wiorkow
najleprze jest swieze tak po godzinie,poki krakersy nienawilgna:)
smacznego

Pasek wagi

Zapp czyli tęcza na talerzu Składniki: 1 duże op. okrągłych biszkoptów, 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl. gorącej wody,, 4 różne galaretki o kontrastowych kolorach ( u mnie truskawkowa, gruszkowa, niebioeska - wieloowocowa + jabłkowo-miętowa na wierzch deserku) owoce do dekoracji ( u mnie banany i truskawki) .

Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.
3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.
Mleko Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce.
Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3−4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.

Wstawić do lodówki na 1−2 godziny.
Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu.

Ponownie wstawić do lodówki.
Smacznego!

JA mam przepis na tzw. Ptasie mleczko
trzeba albo upiec biszkopta i podzielić na 2 lub 3 części lub kupić przynajmniej dwa spody biszkoptowe, albo użyć biszkopcików
Bitą śmietanę w proszku ubić z połową porcji mleka, które napisano na opakowaniu. Galaretki przygotować w 2 lub 3 różnych kolorkach. Galaretki rozpuścić w szklance wody (każdą). Jak zacznie tężęć galaretka to wymieszac z bitą śmietaną wyłożyć na biszkopt, potem zrobić to samo z drugą galaretką. Możemy tak kombinować... a na wierzch wylać galaretkę

Pasek wagi
Moje ulubione, niezawodne tiramisu :)
Normalny przepis( masa tylko z serka mascarpone) jest troszke mulący, ale jak sie do tego doda troche bitej śmietany to jest przepyszne. Zawsze się tym wszyscy zachwycają, jak zrobiłam na Dzień Matki, to wszyscy zjedlismy po 2 pucharki :D
Tu masz przepis: http://www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/deser-tiramisu.html

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.