- Dołączył: 2009-09-15
- Miasto: Konin
- Liczba postów: 13219
10 maja 2010, 20:44
Witaj Krysiu, do zrobienia gołąbków trzeba mieć " melodię " , jak mówiła moja mama. Ale są pyszne. Mojego łososia polecam na 100 %. Teraz idę na serial ale jeszcze zajrzę.
10 maja 2010, 20:49
Jolu pewnie oglądasz M jak miłość. Ja tez zerkam na to.Zrobię tego łososia ,jak kupię potrzebne produkty.Na pewno pychotka.
- Dołączył: 2009-09-15
- Miasto: Konin
- Liczba postów: 13219
10 maja 2010, 21:49
Wklejam kopię z poprzednich stron odnośnie sposobu marynaty łososia
Łososia "wstawiłam" zgodnie z przepisem szefa kuchni. Ma
się marynować przez co najmniej 24 godziny lub 48. Surowego łososia
obsypuje się na spód i po wierzchu mieszanką pieprzu ( 2-3 łyżeczki
mielonego ), 1/5 szklanki soli i 1/5 szklanki cukru i sporą ilością
kopru ( ja wzięłam mrożony ). To wszystko zawija się w folię i wkłada do
naczynia i w chłodne miejsce. Co parę godzin się tego łososia
przewraca.
10 maja 2010, 22:05
Dzięki Jolu już sobie przepisała.
Ja już się pożegnam i życzę Dobrej Nocy.
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
11 maja 2010, 08:26
Witam
Chciałam usprawiedliwić wczorajszą absencję na forum z uwagi na złe samopoczucie związane z częstymi krwotokami z nosa.
Dziś kolejna wizyta u lekarza mnie czeka i ciekawe czy dojdzie do skutku czy tak jak wczoraj co nie doszłam do autobusu i już byłam ufajdana krwią.
Jolu dzięki za przepis na wspaniale wyglądającą sałatkę z łososia. Muszę się za nim rozejrzeć i spróbować tych wspaniałości.
Dzisiaj w planie kolejny sernik na słono i muszę pomyśleć o chlebku piwnym na zakwasie. Ten właśnie mi się najbardziej podobał, a jego produkcja trwa blisko 24 godz więc trzeba się już do niego przygotować.
- Dołączył: 2009-09-15
- Miasto: Konin
- Liczba postów: 13219
11 maja 2010, 11:37
Witaj Helenko, zmartwiłaś mnie Twoim stanem zdrowia. Koniecznie udaj się do lekarza. Daj znać co lekarz powiedział. Dbaj o siebie. Zrób porządne badania bo trzeba leczyć przyczynę a nie skutki.
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
11 maja 2010, 15:08
Witaj Jolu i Danusiu.
Lekarza zaliczyłam. Jestem zarejestrowana na czwartek do laryngologa.
W mieście kupiłam pół kg łososia (steki ) i zabieram się za przygotowanie marynaty. U nas te steki są po 18 zł za kg, czyli taniej od filetów z dorsza.
Upiekłam też już kolejny sernik na słono i właśnie sobie stygnie.
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
11 maja 2010, 15:16
Jolu, mam pytanie.
Te proporcje do marynowania łososia to są na jaką ilość tego łososia?