- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
1 lutego 2010, 06:58
8 kwietnia 2010, 19:00
program ciasto zagniatane
ciasto na pizzę ( na 2 pizze )
300 ml wody
1 łyżka oliwy z oliwek
¾ łyżeczki cukru
450 g mąki pszennej typ 405
1 kostka drożdży
razowe ciasto na pizzę
300 ml wody
1 łyżka oliwy z oliwek
¾ łyżeczki soli
1 łyżka stołowa miodu
450 g mąki razowej pszennej
50g kiełków pszenicy
1 kostka drożdży
Rozwałkuj ciasto i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Połóż na ciasto składnik według własnego wyboru, a następnie wstaw pizzę do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. ( to rozwałkowanie na pewno robi się po zakończeniu programu zagniatane i wyjęciu wyrobionego ciasta )
małe bułeczki
200 ml wody
50 g masła
¾ łyżeczki soli
1 jajko
3 łyżki cukru
500 g mąki typ 1050
50 g otrębów pszennych
1 kostka drożdży
precle
200 ml wody
¼ łyżeczki soli1360 g mąki typ 405
½ łyżeczki cukru
½ kostki drożdży
Uformuj ciasto w precle. Następnie posmaruj powierzchnię precli 1 rozbitym jajkiem i posyp solą ( na ok. 12 precli łącznie 1-2 łyżek soli gruboziarnistej ). Precle piecz w temperaturze ok. 230 stopni przez ok. 15-20 minut
bagietki francuskie
300 ml wody
1 łyżka stołowa miodu
1 łyżeczka soli11 łyżeczka cukru
540 g mąki typ 550
1 kostka drożdży
Uformuj bochenki z ciasta i u góry bagietki wykonaj ukośne nacięcia. Pozostaw ciasto na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze ok. 175 stopni ok. 25 minut
8 kwietnia 2010, 19:01
program maślanka
chleb mleczno-maślany ( typ 1 )
350 ml mślanki
2 łyżki masła
2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
600 g mąki pszennej typ 1050
1 kostka drożdży
chleb mleczno - maślany ( typ 2 )
250 ml maślanki
130 ml wody
600 g mąki pszennej typ 1050
60 g mąki żytniej typ 997
łyżeczki soli
1 kostka drożdży
3.chleb jogurtowy
250 ml wody lub mleka
150 g jogurtowy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
500g mąki typ 550
¾ kostki drożdży
chleb twarogowy
200 ml wody ( mleka )
3 łyzki oleju
260 g twarogu ( zaw. tł. 40% )
600 g mąki pszennej
łyżeczki soli
łyżeczki cukru
1 kostka drozdzy
8 kwietnia 2010, 19:06
8 kwietnia 2010, 19:19
Ciasto drożdżowe z kruszonką. Z
maszyny.
Przepis inspirowany recepturą Cathy Ytak.
Z
podanego przepisu wychodzi bardzo duży bochenek wypełniający po
brzegi wiaderko do wypieku.
*Jeśli pieczecie je na dłuższym
programie, proponuję zmniejszyć ilość świeżych drożdży do
10-15 gram.
20 g świeżych drożdży* (koniecznie, z
suszonymi to nie to samo...) + łyżeczka cukru ( brałam też suszone i wyszedł nieco niższy )
350 g mąki
pszennej, najlepiej typ 450-550 ( brałam normalna ze sklepu tortową )
50 g drobnego cukru
cukier z
prawdziwą wanilią lub łyżeczka esencji waniliowej ( brałam zwykły cukier waniliowy a potem udało mi się kupić cukier z prawdziwa wanilią - różnicy w smaku i zapachu nie stwierdziłam )
70 g
miękkiego masła ( brałam roztopioną w mikrofali margarynę Maryna, z Palmą był gorszy ale zjadliwy )
120 ml ciepłego mleka
1 jajko
Kruszonka: ( robiłam bez kruszonki bo bardzo wyrasta , prawie do szyby. Bez kruszonki był smaczny jako słodki chleb do posmarowania masłem )
50
g mąki
25 g cukru
25 g zimnego masła
1 łyżka (ok. 15-20
g) mielonych migdałów
1 łyżeczka cukru
waniliowego
Kruszonka:
Wszystkie składniki
kruszonki wymieszać łyżką, aż powstaną grudki.
Odstawić.
Drożdże pokruszyć, wrzucić do wiaderka maszyny,
zasypać łyżeczką cukru i poczekać, aż staną się płynne ( ja długo nie czekałam dolewałam ciepłe mleko i majdałam wiaderkiem aż drożdże się rozpuściły).
Wtedy dodać pozostałe składniki ( najpierw wlałam roztopiona margarynę a potem roztrzepane jajko a potem wymieszaną razem mąkę, cukier i cukier waniliowy ).Lekko pomachałam wiaderkiem żeby się wszystko zamoczyło.
Nastawić program Szybki
(Rapid) - w mojej maszynie trwa on 1 godz i 55 minut ( u mnie najlepszy był program słodki a skórka szybki).( jak zaczął piszczeć to wsypałam rodzynki i skórkę pomarańczowa albo garść mieszanki keksowej ) Po ok.
godzinie, kiedy ciasto jest w trakcie wyrastania, a tuż przed
pieczeniem, wsypać na wierzch kruszonkę.
*Jeśli pieczecie
je na dłuższym programie, proponuję zmniejszyć ilość świeżych
drożdży do 10-15 gram.
8 kwietnia 2010, 19:52
8 kwietnia 2010, 20:15
8 kwietnia 2010, 20:16
8 kwietnia 2010, 20:25
8 kwietnia 2010, 21:12
8 kwietnia 2010, 21:39