Temat: Osoby dojrzałe dbające o sylwetkę.

Witam wszystkie chętne osoby bez względu na stosowaną dietę mające na celu dążność do osiągnięcia i utrzymania zgrabnej sylwetki. Tu będziemy się wymieniać doświadczeniami nie koniecznie tylko w zakresie diety. Zapraszam serdecznie.


program ciasto zagniatane


  1. ciasto na pizzę ( na 2 pizze )

300 ml wody

1 łyżka oliwy z oliwek

¾ łyżeczki cukru

450 g mąki pszennej typ 405

1 kostka drożdży


  1. razowe ciasto na pizzę

300 ml wody

1 łyżka oliwy z oliwek

¾ łyżeczki soli

1 łyżka stołowa miodu

450 g mąki razowej pszennej

50g kiełków pszenicy

1 kostka drożdży

Rozwałkuj ciasto i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Połóż na ciasto składnik według własnego wyboru, a następnie wstaw pizzę do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. ( to rozwałkowanie na pewno robi się po zakończeniu programu zagniatane i wyjęciu wyrobionego ciasta )


  1. małe bułeczki


200 ml wody

50 g masła

¾ łyżeczki soli

1 jajko

3 łyżki cukru

500 g mąki typ 1050

50 g otrębów pszennych

1 kostka drożdży


  1. precle


200 ml wody

¼ łyżeczki soli1360 g mąki typ 405

½ łyżeczki cukru

½ kostki drożdży

Uformuj ciasto w precle. Następnie posmaruj powierzchnię precli 1 rozbitym jajkiem i posyp solą ( na ok. 12 precli łącznie 1-2 łyżek soli gruboziarnistej ). Precle piecz w temperaturze ok. 230 stopni przez ok. 15-20 minut


  1. bagietki francuskie


300 ml wody

1 łyżka stołowa miodu

1 łyżeczka soli11 łyżeczka cukru

540 g mąki typ 550

1 kostka drożdży

Uformuj bochenki z ciasta i u góry bagietki wykonaj ukośne nacięcia. Pozostaw ciasto na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze ok. 175 stopni ok. 25 minut



Pasek wagi

program maślanka


  1. chleb mleczno-maślany ( typ 1 )

350 ml mślanki

2 łyżki masła

2 łyżeczki soli

3 łyżki cukru

600 g mąki pszennej typ 1050

1 kostka drożdży


  1. chleb mleczno - maślany ( typ 2 )


250 ml maślanki

130 ml wody

600 g mąki pszennej typ 1050

60 g mąki żytniej typ 997

    1. łyżeczki soli

1 kostka drożdży


3.chleb jogurtowy


250 ml wody lub mleka

150 g jogurtowy

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

500g mąki typ 550

¾ kostki drożdży


  1. chleb twarogowy


200 ml wody ( mleka )

3 łyzki oleju

260 g twarogu ( zaw. tł. 40% )

600 g mąki pszennej

    1. łyżeczki soli

    1. łyżeczki cukru

1 kostka drozdzy

Pasek wagi
Mam nadzieję że te przepisy się przydadzą. Osobiście zainteresowały mnie te z programu maślanka a w szczególności chleb jogurtowy. Ten pewnie zrobię na pierwszy rzut.
Mam prośbę  do Was. Jak zrobicie któryś z przepisów to dajcie o nim ocenę.Smak jest często rzeczą względną w zależności od upodobań podniebienia. Mimo to warto usłyszeć opinię.

Pasek wagi
A teraz podam przepis na ciasto drożdżowe które testowałam. Przepis mam ze stronki podanej przez Helenkę. W nawiasach podaję swoje uwagi.

Ciasto drożdżowe z kruszonką. Z maszyny.
Przepis inspirowany recepturą Cathy Ytak.

Z podanego przepisu wychodzi bardzo duży bochenek wypełniający po brzegi wiaderko do wypieku.
*Jeśli pieczecie je na dłuższym programie, proponuję zmniejszyć ilość świeżych drożdży do 10-15 gram.

20 g świeżych drożdży* (koniecznie, z suszonymi to nie to samo...) + łyżeczka cukru ( brałam też suszone i wyszedł nieco niższy )
350 g mąki pszennej, najlepiej typ 450-550 ( brałam normalna ze sklepu tortową )
50 g drobnego cukru
cukier z prawdziwą wanilią lub łyżeczka esencji waniliowej ( brałam zwykły cukier waniliowy a potem udało mi się kupić cukier z prawdziwa wanilią - różnicy w smaku i zapachu nie stwierdziłam )
70 g miękkiego masła ( brałam roztopioną w mikrofali margarynę Maryna, z Palmą był gorszy ale zjadliwy )
120 ml ciepłego mleka
1 jajko

Kruszonka: ( robiłam bez kruszonki bo bardzo wyrasta , prawie do szyby. Bez kruszonki był smaczny jako słodki chleb do posmarowania masłem )
50 g mąki
25 g cukru
25 g zimnego masła
1 łyżka (ok. 15-20 g) mielonych migdałów
1 łyżeczka cukru waniliowego

Kruszonka:
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać łyżką, aż powstaną grudki. Odstawić.

Drożdże pokruszyć, wrzucić do wiaderka maszyny, zasypać łyżeczką cukru i poczekać, aż staną się płynne ( ja długo nie czekałam dolewałam ciepłe mleko i majdałam wiaderkiem aż drożdże się rozpuściły). Wtedy dodać pozostałe składniki ( najpierw wlałam roztopiona margarynę a potem roztrzepane jajko a potem wymieszaną razem mąkę, cukier i cukier waniliowy ).Lekko pomachałam wiaderkiem żeby się wszystko zamoczyło.
Nastawić program Szybki (Rapid) - w mojej maszynie trwa on 1 godz i 55 minut ( u mnie najlepszy był program słodki a skórka szybki).( jak zaczął piszczeć to wsypałam rodzynki i skórkę pomarańczowa albo garść mieszanki keksowej ) Po ok. godzinie, kiedy ciasto jest w trakcie wyrastania, a tuż przed pieczeniem, wsypać na wierzch kruszonkę.


*Jeśli pieczecie je na dłuższym programie, proponuję zmniejszyć ilość świeżych drożdży do 10-15 gram.


Pasek wagi
Witam Jolu dzięki za przepisy mam juz wszystkie ale jutro będę coś piekła.
Witam Gosiu, mam nadzieję że wszystko się uda. Nie zapomnij się pochwalić.
Pasek wagi
Mówie dzisiaj DOBRANOC jutro rano do pracy.
Dobranoc. Nikt nie chce ze mną gadać.
Pasek wagi
Jolu jestem. Byłam w mieście, a potem posiedziałam z mężem w kuchni.
Nastawiłam konfitury z moreli z dodatkiem śliwek suszonych.
Napaliłam się na spotkanie z Gosią w Warszawie i bardzo bym chciała żeby to doszło do skutku.
Jolu przepisy przepisuję do worda i jak skończę to podam tu też.

Dobranoc

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.