- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
1 lutego 2010, 06:58
8 kwietnia 2010, 07:07
8 kwietnia 2010, 08:28
8 kwietnia 2010, 09:19
8 kwietnia 2010, 10:38
8 kwietnia 2010, 11:19
Babka drożdżowa o orzechami
½ kg mąki
3 łyżki cukru
3 dag drożdży (pokruszyć)
1 szkl ciepłego mleka
20 dag roztopionego masła
2 garści rodzynków
1 garść orzechów
1 łyżka skórki pomarańczowej
3 jaja
Mąkę, cukier, jaja, drożdże, mleko i masło wymieszać najpierw łyżką, następnie miksować 5 minut. Dodać bakalie, wymieszać, wlać do formy, odstawić do wyrośnięcia. Piec w 200 st. Ok. 30-40 min przykryte folią. 10 min przed końcem zdjąć folię.
Ja to ciasto najczęściej piekę w formie placka z kruszonką, a dodatki są całkiem dowolne. Nie przykrywam też go podczas pieczenia. I jeszcze jedno: cukru daję 6 łyżek, a nie 3 jak w przepisie.
8 kwietnia 2010, 11:30
8 kwietnia 2010, 13:47
8 kwietnia 2010, 15:16
Witam wszystkich, pozdrawiam , jak zwykle z pracy
Danusia, Ty tez masz maszynę do pieczenia? Nie wiedziałam. Ja też wytestowałam placek drożdżowy. Wielokrotne próby doprowadziły do bardzo dobrych efektów. Mój mąż chce go co drugi dzień. Przepis podam jak wrócę do domu ( nie ten komputer ). Podam też pozostałe przepisy z mojej książeczki. Już nie tak wiele zostało do przepisania. Helenko czekam na Twoje przepisy.
8 kwietnia 2010, 18:27
8 kwietnia 2010, 19:00
program expres
biały chleb expres
360 ml wody
5 łyżek oleju
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki soli
630 g mąki pszennej typ 405
1 kostka drożdży
chleb z pieprzem i migdałami
300 ml wody
540 g mąki typ 550
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki masła
100 g płatków migdałów ( prażonych )
1 łyżka ziaren pieprzu zielonego
¾ kostki drożdży
chleb marchwiowy
330 ml wody
łyżki masła
600g mąki typ 550
90 g drobno startej marchwi
2 łyżeczki soli
łyżeczki cukru
1 kostka drożdży