- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
1 lutego 2010, 06:58
7 kwietnia 2010, 20:20
7 kwietnia 2010, 20:21
Program podstawowy
1.
chleb słonecznikowy
300ml letniego mleka
1 łyżka masła
540 g mąki typ 550
5 łyżek ziaren słonecznika
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
1 kostka drożdży
Uwaga: przeważnie 1 porcja drożdży ok. 21 g wystarcza na ok. 500G mąki. Zalecane jest jednak używanie drożdży suszonych – proporcja podana na opakowaniu
chleb wiejski
300 ml mleka
1,5 łyżeczki soli
2 jajka
1 ,5 łyżki masła ( margaryny )
540 g mąki typ 1050
1 łyżka cukru
1 kostka drożdży
Uwaga: przeważnie 1 porcja drożdży ok. 21 g wystarcza na ok. 500G mąki. Zalecane jest jednak używanie drożdży suszonych – proporcja podana na opakowaniu
3.chleb ziemniaczany
300ml wody ( mleka )
2 łyżki masła
1 jajko
90 g tłuczonych, ugotowanych ziemniaków
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
540 g mąki typ 550
1 kostka drożdży
Uwaga: przeważnie 1 porcja drożdży ok. 21 g wystarcza na ok. 500G mąki. Zalecane jest jednak używanie drożdży suszonych – proporcja podana na opakowaniu
4.chleb ziołowy
350 ml maślanki
1 łyżeczka soli
1,5łyżki masła
1 łyżka cukru
540 g mąki typ 550
4 łyżki drobno posiekanej pietruszki
¾ kostki drożdży
ciasto na pizzę
300 ml wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suchego oregano
2 łyki tartego parmezanu
50 g pociętej salami
540 g mąki typ 550
¾ kostki drożdży
6.
chleb piwny
150 m wody
150 ml piwa jasnego
540 g maki typ 550
3 łyżki mąki gryczanej
1,5 łyżki otrębów
1 łyżeczka soli
3 łyżki sezamków
1,5 łyżki ekstraktu kukurydzianego ( syrop )
½ kostki drożdży
150 ml osadu zaczynu
7.chleb
kukurydziany
350 ml wody
1 łyżka masła
540 g kaszki kukurydzianej
½ jabłka pociętego w talarki
¾
kostki drożdży
7 kwietnia 2010, 20:22
program Kruche
chleb jasny klasyczny
320 ml wody ( mleka )
2 łyżki masła
łyżeczki soli
2 łyżki cukru
600 g maki pszennej typ 550
1 kostka drożdży
chleb jasny ( jasny )
320 ml wody
20 g masła
łyżeczki cukru
600g mąki pszennej typ 405
10 kostka drożdży
1 jajko
chleb miodowy
320ml wody
łyżeczki soli
łyżki oliwy z oliwek
łyżki stołowej miodu
600g mąki typ 550
1 kostka drożdży
chleb z makiem
300 ml wody
540 g mąki typ 550
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli175 g mielonego maku
1 łyżka masła
1 szczypta gałki muszkatołowej
¾ kostki drożdży
1 łyżka tartego parmezanu
chleb paprykowy
310 ml wody
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki papryki w proszku
530 g mąki typ 812
1 kostka drożdży
130 g czerwonych papryczek, drobno pokrojonych w kostkę
7 kwietnia 2010, 20:22
Program razowe
chleb żytni razowy
75 g zaczynu
325 ml ciepłej wody
2 łyżki miodu świerkowego
350 g mąki razowej pszennej
1 łyżka mączki chleba świętojańskiego
½ łyżki soli
1 kostka drożdży
chleb z ziarnami pszenicy
350 ml wody
1 łyżeczka soli12 łyżki masła
1,5 łyżki stołowe miodu
360 g mąki typ 1050
180 g mąki razowej pszennej
50 g grubo zmielonych ziaren pszenicy
¾ kostki drożdży
chleb razowy
350 ml wody
25 g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
270 g mąki typ 1050
270 g mąki razowej pszennej
¾ kostki drożdży
4.
chleb żytni
300ml wody
1,5 łyżki masła
1,5łyżki octu
1 łyżeczka soli
1,5 łyżki cukru
180 g mąki żytniej typ 1150
360 g mąki typ 1050
1 kostka drożdży
chleb siedem zbóż
300 ml wody
łyżki masła
1 łyżeczka soli
łyżki cukru
240 g mąki typ 1050
240 g mąki razowej pszennej
60g płatków z 7 zbóż
¾ kostki drożdży
7 kwietnia 2010, 20:23
program słodkie
chleb z rodzynkami
300 ml wody
łyżki masła
łyżki stołowe miodu
1 łyżeczka soli
540 g mąki pszennej typ 405
100 g rodzynek
¾ kostki drożdży
chleb z rodzynkami i orzechami
300 ml wody
łyżki masła
1 łyżeczka soli11 łyżka cukru
540 g mąki typ 405
100 g rodzynek
3 łyżki siekanych orzechów włoskich
¾ kostki drożdży
chleb czekoladowy
400 ml mleka
100 g chudego twarogu
łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
600 g mąki razowej pszennej
10 łyżek kakao
100g kruszonej czekolady
1 kostka drożdży
Uwaga: używać czekolady mlecznej lub gorzkiej. Jeśli polejesz na końcu ciasto 1 łyżką mleka , skórka będzie ciemniejsza
chleb słodki
300ml wody ( mleka )
2 łyżki masła
2 jajka
1,5łyżeczki soli
łyżeczki miodu
600 g mąki typ 550
1 kostka drożdży
7 kwietnia 2010, 20:26
7 kwietnia 2010, 20:47
7 kwietnia 2010, 20:50
7 kwietnia 2010, 20:56
7 kwietnia 2010, 21:26