Temat: Osoby dojrzałe dbające o sylwetkę.

Witam wszystkie chętne osoby bez względu na stosowaną dietę mające na celu dążność do osiągnięcia i utrzymania zgrabnej sylwetki. Tu będziemy się wymieniać doświadczeniami nie koniecznie tylko w zakresie diety. Zapraszam serdecznie.


Jolu, ja dawałam taką od gotowania ziemniaków, ale z pewnością nic się złego nie stanie jak dasz zwykłą wodę i sól. To prawda że sól nie może się stykać z drożdżami. Sypiesz z jednego boku sól, a z drugiego drożdże i cukier, no i oczywiście do maszyny na dno płyny. Jednak muszę przyznać, że taki bochenek upieczony w foremce w piekarniku wygląda o wiele sympatyczniej.

Tak jak obiecałam podaję przepisy na chleby, nie tylko te zamówione ale wszystkie ze spisu

Program podstawowy


1. chleb słonecznikowy

300ml letniego mleka

1 łyżka masła

540 g mąki typ 550

5 łyżek ziaren słonecznika

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki cukru

1 kostka drożdży

Uwaga: przeważnie 1 porcja drożdży ok. 21 g wystarcza na ok. 500G mąki. Zalecane jest jednak używanie drożdży suszonych – proporcja podana na opakowaniu


  1. chleb wiejski

300 ml mleka

1,5 łyżeczki soli

2 jajka

1 ,5 łyżki masła ( margaryny )

540 g mąki typ 1050

1 łyżka cukru

1 kostka drożdży

Uwaga: przeważnie 1 porcja drożdży ok. 21 g wystarcza na ok. 500G mąki. Zalecane jest jednak używanie drożdży suszonych – proporcja podana na opakowaniu

3.chleb ziemniaczany


300ml wody ( mleka )

2 łyżki masła

1 jajko

90 g tłuczonych, ugotowanych ziemniaków

1 łyżeczka soli

2 łyżki cukru

540 g mąki typ 550

1 kostka drożdży

Uwaga: przeważnie 1 porcja drożdży ok. 21 g wystarcza na ok. 500G mąki. Zalecane jest jednak używanie drożdży suszonych – proporcja podana na opakowaniu

4.chleb ziołowy

350 ml maślanki

1 łyżeczka soli

1,5łyżki masła

1 łyżka cukru

540 g mąki typ 550

4 łyżki drobno posiekanej pietruszki

¾ kostki drożdży


  1. ciasto na pizzę

300 ml wody

1 łyżka oleju

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka suchego oregano

2 łyki tartego parmezanu

50 g pociętej salami

540 g mąki typ 550

¾ kostki drożdży


6. chleb piwny

150 m wody

150 ml piwa jasnego

540 g maki typ 550

3 łyżki mąki gryczanej

1,5 łyżki otrębów

1 łyżeczka soli

3 łyżki sezamków

1,5 łyżki ekstraktu kukurydzianego ( syrop )

½ kostki drożdży

150 ml osadu zaczynu


7.chleb kukurydziany

350 ml wody

1 łyżka masła

540 g kaszki kukurydzianej

½ jabłka pociętego w talarki

¾ kostki drożdży


Pasek wagi

program Kruche


  1. chleb jasny klasyczny

320 ml wody ( mleka )

2 łyżki masła

    1. łyżeczki soli

2 łyżki cukru

600 g maki pszennej typ 550

1 kostka drożdży


  1. chleb jasny ( jasny )

320 ml wody

20 g masła

    1. łyżeczki cukru

600g mąki pszennej typ 405

10 kostka drożdży

1 jajko

  1. chleb miodowy

320ml wody

    1. łyżeczki soli

    1. łyżki oliwy z oliwek

    1. łyżki stołowej miodu

600g mąki typ 550

1 kostka drożdży


  1. chleb z makiem

300 ml wody

540 g mąki typ 550

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli175 g mielonego maku

1 łyżka masła

1 szczypta gałki muszkatołowej

¾ kostki drożdży

1 łyżka tartego parmezanu


  1. chleb paprykowy

310 ml wody

1,5 łyżeczki soli

1,5 łyżeczki papryki w proszku

530 g mąki typ 812

1 kostka drożdży

130 g czerwonych papryczek, drobno pokrojonych w kostkę




Pasek wagi

Program razowe


  1. chleb żytni razowy

75 g zaczynu

325 ml ciepłej wody

2 łyżki miodu świerkowego

350 g mąki razowej pszennej

1 łyżka mączki chleba świętojańskiego

½ łyżki soli

1 kostka drożdży


  1. chleb z ziarnami pszenicy

350 ml wody

1 łyżeczka soli12 łyżki masła

1,5 łyżki stołowe miodu

360 g mąki typ 1050

180 g mąki razowej pszennej

50 g grubo zmielonych ziaren pszenicy

¾ kostki drożdży


  1. chleb razowy

350 ml wody

25 g masła

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

270 g mąki typ 1050

270 g mąki razowej pszennej

¾ kostki drożdży


4. chleb żytni

300ml wody

1,5 łyżki masła

1,5łyżki octu

1 łyżeczka soli

1,5 łyżki cukru

180 g mąki żytniej typ 1150

360 g mąki typ 1050

1 kostka drożdży


  1. chleb siedem zbóż

300 ml wody

    1. łyżki masła

1 łyżeczka soli

    1. łyżki cukru

240 g mąki typ 1050

240 g mąki razowej pszennej

60g płatków z 7 zbóż

¾ kostki drożdży



Pasek wagi

program słodkie


  1. chleb z rodzynkami

300 ml wody

    1. łyżki masła

    1. łyżki stołowe miodu

1 łyżeczka soli

540 g mąki pszennej typ 405

100 g rodzynek

¾ kostki drożdży


  1. chleb z rodzynkami i orzechami

300 ml wody

    1. łyżki masła

1 łyżeczka soli11 łyżka cukru

540 g mąki typ 405

100 g rodzynek

3 łyżki siekanych orzechów włoskich

¾ kostki drożdży


  1. chleb czekoladowy

400 ml mleka

100 g chudego twarogu

    1. łyżeczki soli

1,5 łyżeczki cukru

600 g mąki razowej pszennej

10 łyżek kakao

100g kruszonej czekolady

1 kostka drożdży

Uwaga: używać czekolady mlecznej lub gorzkiej. Jeśli polejesz na końcu ciasto 1 łyżką mleka , skórka będzie ciemniejsza


  1. chleb słodki

300ml wody ( mleka )

2 łyżki masła

2 jajka

1,5łyżeczki soli

    1. łyżeczki miodu

600 g mąki typ 550

1 kostka drożdży


Pasek wagi
Jutro podam jeszcze wypieki na program express, ciasto zagniatane i program maślanka
Pasek wagi
Dzięki Jolu za wszystkie przepisy.
Ciekawe czy do tego ciasta na pizzę się daje tą salami i oregano czy na wierzch ??

Te ziarna pszenicy też bym musiała sobie zamówić w tym bogutynmłyn, bo i na kiełki by się przydały. Muszę jeszcze popatrzeć co by tam zamówić, bo jak się więcej zamawia to przesyłka wychodzi taniej .
Dobranoc
Ja na tej piekarniczej stronce dostałam oczopląsu. Będę musiała podejść do tego tematu parę razy.Na razie wszystko mi się podoba. Z drugiej strony sama nie wiem co bym chciała. Ale to fajny sklep i na pewno z niego skorzystam. Muszę poszukać coś o mąkach i ich typach. Ten temat jest mi całkowicie obcy a właściwie nie znany. Jako piekarzowi musi być znany. Będę się więc edukować.
Dobranoc CDN

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.