- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
1 lutego 2010, 06:58
7 kwietnia 2010, 12:32
7 kwietnia 2010, 12:55
Witaj Helenko, jak widać kostka kostce nie równa. U nas w handlu sprzedają drożdże w opakowaniach po jednej dużej kostce ale również pakowane są dwie małe. Te suszone też są większe i mniejsze. Trzeba czytać. Nie innego wyjścia zwłaszcza że te kostki coraz to zmieniaja wagę. Nacięłam się na maśle bo zawsze sądziłam że ma 250 g a teraz okazało się że 200g. Samo życie.
Co do przestróg o zjadanie tego czy owego, to podchodzę do tego tematu jako informacji które warto znać a nie koniecznie stosować. Już wiem że mleko to " biała śmierć " , margaryna i oleje to okropna trucina i woele innych. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Jak szkodzi nie jeść. A najlepiej jeść co smakuje i nie szkodzi. Jakby wszystkich słuchać to właściwie nie powinnyśmy nawet oddychać po powietrze jest skażone.
7 kwietnia 2010, 13:17
7 kwietnia 2010, 13:19
7 kwietnia 2010, 13:25
Ja to się zastanawiam tylko skąd wziąć te różne typy mąki. W sklepach to są chyba tylko 550 albo coś koło tego. Nie zwracałam uwagi nigdy na typ. Kupowałam poprostu tortową, wrocławską , poznańską, krupcztkę itd.
Helenko , Ty zdaje się masz większą na ten temat wiedzę. Może byś się podzieliła.
7 kwietnia 2010, 13:58
7 kwietnia 2010, 14:25
Witaj Gosiu, wczoraj podałam kilka przepisów na chleby więc będziesz mogła cos wybrać i zrobić. Poczytaj wczorajsze wpisy bo od wczoraj szaleje piekarnia. Ten placek, który Ci przesłałam wyjdzie na pewno.
Dla męża najlepsze życzenia na okrągły jubileusz.
7 kwietnia 2010, 15:58
7 kwietnia 2010, 19:15
Chleb z rozmarynem
450 g mąki
125 ml mleka
2 łyżeczki drożdży
110 g ziemniaków puree z łyżeczką oliwy
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
125 ml wody z gotowanych ziemniaków
2 łyżki oliwy
świeży posiekany rozmaryn (bez łodygi)
Do ogrzanej miski wsypać mąkę i ogrzać ją w piekarniku, wlać ciepłe mleko z wymieszanymi drożdżami, oliwą i cukrem. Dodać ziemniaki i wyrabiać ciasto przez 5 min. W razie potrzeby dodać wodę, w której gotowały się ziemniaki. Odstawić ciasto na 2 godz. w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość. Ponownie wyrobić ciasto dodając rozmaryn, podzielić na 16 części i każdą z nich ponownie wyrobić, uformować bułeczkę i układać w dwóch warstwach we foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Po ok..1 godzinie piec przez 10 min w temp. 200 st. a następnie 45 min w temp. 190 st.
7 kwietnia 2010, 19:48