Temat: Osoby dojrzałe dbające o sylwetkę.

Witam wszystkie chętne osoby bez względu na stosowaną dietę mające na celu dążność do osiągnięcia i utrzymania zgrabnej sylwetki. Tu będziemy się wymieniać doświadczeniami nie koniecznie tylko w zakresie diety. Zapraszam serdecznie.


Właśnie ja też mam ochotę na tą pomarańczową.
tak sobie pomyślałam że podane programy w mojej maszynie mogą inaczej brzmieć niż  Wasze. Wklejam więc skan opisu panela



Pasek wagi
Zrobi się Helenko, tylko to potrwa bo muszę przepisywać ale masz jak w banku albo lepiej
Pasek wagi
Jolu jak dla mnie to nawet przez szkło powiększające nie jestem w stanie odczytać tego co tam w tym panelu jest napisane. Mam tylko pytanie czy Twoja maszyna ma jedno czy dwa mieszadła??
Z góry dziękuję Jolu, bo na tej stronce co podałam ostatnio to są wypieki dla ręczników a nie maszynistów , więc może upiekę jakiś chlebek nie z mieszanki.
Witajcie dziewczynki po świętach.Helenko, Jolu , bo was widzę na forum.
Jolu wydrukowałam sobie te teks o konfiturach. Super sprawa. Można sobie zrobić zapas na zimę ,np słodzone fruktozą, własne przetwory.Ja nie mam przepisów przy instrukcji, bo jest po francusku.
Mnie zainteresowałby przepis 1,2,4,5  z programu normalnego.Jeszcze nie robiłam ciasta na pizzę.
Witaj Krysiu. Przepisy podaję z mojej instrukcji. Nie wiem czy fruktoza będzie dobra bo tam ściśle zalecają cukier żelujący i to taki 2:1 nie inny. Ale próbować można. Trochę już napisałam i zaraz Wam podam. Przykro mi z powodu tego scana ale nie umiem tego powiększyć. Na " żywo " jest czytelny. Może trzeba zapisać a potem powiększyć.Jeszcze spróbuję.
Helenko ja mam dwa mieszadła.

Pasek wagi

To są chleby na 1000 g . Zasada wsadu najpierw mokre potem suche. Zaleca się składniki wymieszać.

1. chleb słonecznikowy

300ml letniego mleka

1 łyżka masła

540 g mąki typ 550

5 łyżek ziaren słonecznika

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki cukru

1 kostka drożdży

Uwaga: przeważnie 1 porcja drożdży ok. 21 g wystarcza na ok. 500G mąki. Zalecane jest jednak używanie drożdży suszonych – proporcja podana na opakowaniu

  1. chleb wiejski

300 ml mleka

1,5 łyżeczki soli

2 jajka

1 ,5 łyżki masła ( margaryny )

540 g mąki typ 1050

1 łyżka cukru

1 kostka drożdży

Uwaga: przeważnie 1 porcja drożdży ok. 21 g wystarcza na ok. 500G mąki. Zalecane jest jednak używanie drożdży suszonych – proporcja podana na opakowaniu

3.chleb ziemniaczany


300ml wody ( mleka )

2 łyżki masła

1 jajko

90 g tłuczonych, ugotowanych ziemniaków

1 łyżeczka soli

2 łyżki cukru

540 g mąki typ 550

1 kostka drożdży

Uwaga: przeważnie 1 porcja drożdży ok. 21 g wystarcza na ok. 500G mąki. Zalecane jest jednak używanie drożdży suszonych – proporcja podana na opakowaniu

Pasek wagi
Widze, ze obok piekarni, owtwiera sie wlasnie cukiernia. Smacznego. Ja od jutra zabieram sie znowu z dukanem za bary. Dzisiaj zakoczylam swiateczny sernikomakowiec, teraz lampka wina do tego i wino tez skonczone. Do nastepnych swiat.

4.chleb ziołowy

350 ml maślanki

1 łyżeczka soli

1,5łyżki masła

1 łyżka cukru

540 g mąki typ 550

4 łyżki drobno posiekanej pietruszki

¾ kostki drożdży

nie zauważyłam że ma zaczyn , trudno podaję też

6. chleb piwny

150 m wody

150 ml piwa jasnego

540 g maki typ 550

3 łyżki mąki gryczanej

1,5 łyżki otrębów

1 łyżeczka soli

3 łyżki sezamków

1,5 łyżki ekstraktu kukurydzianego ( syrop )

½ kostki drożdży

150 ml osadu zaczynu


4. chleb żytni

300ml wody

1,5 łyżki masła

1,5łyżki octu

1 łyżeczka soli

1,5 łyżki cukru

180 g mąki żytniej typ 1150

360 g mąki typ 1050

1 kostka drożdży

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.