- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
1 lutego 2010, 06:58
6 kwietnia 2010, 19:30
6 kwietnia 2010, 19:51
6 kwietnia 2010, 19:52
6 kwietnia 2010, 19:55
6 kwietnia 2010, 19:58
6 kwietnia 2010, 20:21
6 kwietnia 2010, 20:26
6 kwietnia 2010, 20:28
To są chleby na 1000 g . Zasada wsadu najpierw mokre potem suche. Zaleca się składniki wymieszać.
1. chleb słonecznikowy
300ml letniego mleka
1 łyżka masła
540 g mąki typ 550
5 łyżek ziaren słonecznika
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
1 kostka drożdży
Uwaga:
przeważnie 1 porcja drożdży ok. 21 g wystarcza na ok. 500G mąki.
Zalecane jest jednak używanie drożdży suszonych – proporcja
podana na opakowaniu
chleb wiejski
300 ml mleka
1,5 łyżeczki soli
2 jajka
1 ,5 łyżki masła ( margaryny )
540 g mąki typ 1050
1 łyżka cukru
1 kostka drożdży
Uwaga:
przeważnie 1 porcja drożdży ok. 21 g wystarcza na ok. 500G mąki.
Zalecane jest jednak używanie drożdży suszonych – proporcja
podana na opakowaniu
3.chleb ziemniaczany
300ml wody ( mleka )
2 łyżki masła
1 jajko
90 g tłuczonych, ugotowanych ziemniaków
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
540 g mąki typ 550
1 kostka drożdży
Uwaga: przeważnie 1 porcja drożdży ok. 21 g wystarcza na ok. 500G mąki. Zalecane jest jednak używanie drożdży suszonych – proporcja podana na opakowaniu
6 kwietnia 2010, 20:30
6 kwietnia 2010, 20:31
4.chleb ziołowy
350 ml maślanki
1 łyżeczka soli
1,5łyżki masła
1 łyżka cukru
540 g mąki typ 550
4 łyżki drobno posiekanej pietruszki
¾ kostki drożdży
nie zauważyłam że ma zaczyn , trudno podaję też
6. chleb piwny
150 m wody
150 ml piwa jasnego
540 g maki typ 550
3 łyżki mąki gryczanej
1,5 łyżki otrębów
1 łyżeczka soli
3 łyżki sezamków
1,5 łyżki ekstraktu kukurydzianego ( syrop )
½ kostki drożdży
150 ml osadu zaczynu
4. chleb żytni
300ml wody
1,5 łyżki masła
1,5łyżki octu
1 łyżeczka soli
1,5 łyżki cukru
180 g mąki żytniej typ 1150
360 g mąki typ 1050
1 kostka drożdży