Temat: Osoby dojrzałe dbające o sylwetkę.

Witam wszystkie chętne osoby bez względu na stosowaną dietę mające na celu dążność do osiągnięcia i utrzymania zgrabnej sylwetki. Tu będziemy się wymieniać doświadczeniami nie koniecznie tylko w zakresie diety. Zapraszam serdecznie.


Jolu ! mam prośbę. O ile się orientuję Ty masz sporo różnych przepisów dołączonych do swojej Augustynki, więc jeśli to nie sprawi Ci kłopotu to bym poprosiła o jakiś przepis na dżem lub konfiturę z obecnie dostępnych owoców.
Znalazłam dżem morelowo -pomarańczowy. Może sobie taki zrobię jak kupię co trzeba.

Dzem morelowo-pomaranczowy

350 g pokrojonych na male kawalki suszonych moreli
300 ml soku pomaranczowgo(wrzacego)
sok z 1 cytryny
300 g cukru zelujacego
Fajne przepisy można też znaleźć na tej stronie 

Witam i pozdrawiam wszystkich
Widzę że Helenka nabrała energii przez święta i zrobiła parę wpisów
Dziewczyny, ja bardzo chętnie przekażę to co mam. Tak się zawzięłam na to drożdżowe że innych przepisów nie próbowałam. A moja postępująca skleroza spowodowała , że całkiem zapomniałam o tej dodatkowej książeczce do maszyny , z przepisami. wybaczcie zalatanej kobiecie. Poprawię się jak najszybciej. Zaraz pójdę poszukać tej książeczki i zacznę ją powielać. Jestem tez bezpośrednio zainteresowana bo chcę zacząć wypieki chleba bez mieszanek
.
Dla Gosi podaję linki do tych stron, które podała wcześniej Helenka. Można coś wybrać. Tyle że tam sporo przepisów opiera się o zakwas albo zakwaszony chleb. Tego nie mam i będę musiała w końcu go zarobić.
To są te stronki TU  i TU 
Helenko, dziękuje za stronkę. Fajna. Już wkleiłam do ulubionych.

Pasek wagi
Witaj Jolu.
Ja zakwas to sobie sama zrobiłam, ale na razie idę na łatwiznę i wolę piec z gotowych mieszanek. To wszystko jest pomieszane w dobrych proporcjach i jak na razie udają się te wypieki.

Znalazłam książeczkę. Przepisów na chleby jest sporo więc najpierw podam spis treści a potem będę sukcesywnie je podawać. Najpierw podam te bez zaczynu
program normalny
1. chleb słonecznikowy
2. chleb wiejski
3.chleb ziemniaczany
4.chleb ziołowy
5. cisto na pizzę
6. chleb piwny
7.chleb kukurydziany
program Kruche
1. chleb jasny klasyczny
2. chleb jasny ( jasny )
3. chleb miodowy
4. chleb z makiem
5. chleb paprykowy
Program razowe
1. chleb żytni razowy
2. chleb z ziarnami pszenicy
3. chleb razowy
4. chleb żytni
5. chleb siedem zbóż
program słodkie
1. chleb z rodzynkami
2. chleb z rodzynkami i orzechami
3. chleb czekoladowy
4. chleb słodki
program expres
1. biały chleb expres
2. chleb z pieprzem i migdałami
3. chleb marchwiowy
program ciasto zagniatane
1. ciasto na pizzę ( na 2 pizze )
2. razowe ciasto na pizzę
3. małe bułeczki
4. precle
5. bagietki francuskie
program maślanka
1. chleb mleczno-maślany ( typ 1 )
2. chleb mleczno - maślany ( typ 2 )
3. chleb jogurtowy
4. chleb twarogowy
Są jeszcze przepisy na chleb bezglutenowy ale te pominęłam. Proszę o dokonanie wyboru a ja sukcesywnie będę te przepisy przepisywać i podawać. Nie migam się ale same widzicie ze tego sporo.

Pasek wagi
Tu mam jeszcze bardzo fajną stronkę gdzie znajdziecie bardzo dużo informacji i przepisów na wypieki chleba .
A teraz padam to co napisano o konfiturach.
Zasady ogólne
- myjemy owoce świeże i dojrzałe. Ewentualnie obcieramy skórkę w owocach, takich jak jabłka, brzoskwinie lub gruszki
- odmierzamy zawsze podane ilości, ponieważ są one dopasowane dokładnie do programu KONFITURA  . W przeciwnym wypadku masa się zagotuje za wcześnie i wypłynie
- odważamy owoce, kroimy je na małe kawałki ( maks. 1 cm ) lub miażdżymy i dodajemy do pojemnika
- dodajemy odmierzoną ilość cukru żelującego " 2:1 ". Używamy tylko i wyłącznie taki cukier, a nie zwykły cukier lub cukier żelujący " 1:1 ". W przeciwnym wypadku konfitura nie będzie miała odpowiedniej konsystencji
- mieszamy owoce z cukrem i uruchamiamy program, który teraz przebiega automatycznie
- po zakończeniu programu konfiturę można przelać do słoików i szczelnie zamknąć
Przepisy:
KONFITURA POMARAŃCZOWA
350 g pomarańczy
150 g cytryn
500 g cukru żelującego

KONFITURA TRUSKAWKOWA
500 g truskawek
500g cukru żelującego
2-3 łyżki stołowa soku z cytryny
KONFITURA JAGODOWA
500g rozmrożonych jagód
500g cukru żelującego
1 łyżka stołowa soku z cytryny

wszystkie składniki wymieszać w formie do pieczenia

Przepisałam wszystko co napisano o konfiturach. Ta pomarańczowa mnie korci i pewnie zrobię.

Pasek wagi
Dzięki Helenko, już zapisałam w ulubionych
Pasek wagi
Jolu faktycznie Ty masz tych przepisów bardzo dużo. Ja bym była zainteresowana z normalnego nr 1, 2, 3, 4 i 6. Razowe poz 4 i expres poz 3. Tylko bez pośpiechu Jolu. To niby piekarnia, ale się nie pali 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.