- Dołączył: 2009-09-15
- Miasto: Konin
- Liczba postów: 13219
28 marca 2010, 17:30
Witam Krysię i Helenkę
Ja na święta tez zaplanowałam galaretkę z kurczaka a właściwie piersi kuczka. Pomyślałam że zrobię je w ostatnio kupionej formie do pieczenia w kształcie serduszek. Będzie fikuśnie.Można oczywiście zrobić w miseczkach albo co kto ma . kiedyś to nawet wzięłam ze sklepu foremkę od jajek z niespodzianka. Są plastykowe więc się nadawały i wyszły ładne połówki jajka. Oczywiście gotuję piersi w rozpuszczonej kostce rosołowej z dodatkiem ziela i liści. jak się ugotuje to po wystudzeniu kroję na dość małe kawałki. Rozpuszczam kolejną kostkę i zaprawiam żelatyną ( daje trochę więcej jak chcę podawać bez foremek)oraz zakwaszam sokiem z cytryny ( niektórzy wolą octem ). Do foremki najpierw kładę kilka ziarenek groszku zielonego, na to plasterek jajka na twardo, potem te pokrojona pierś a na końcu zalewam delikatnie żelatyną. Potem do lodówki.Przed wyjęciem z foremki ( jak samo nie chce wyjść można na chwilkę zanurzyć foremkę w ciepłej wodzie ale nie za długo żeby galareta nie puściła całkiem.na półmisku z liśćmi sałaty wglądają malowniczo.
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
28 marca 2010, 18:01
A ja dzisiaj na śniadanie też sobie zrobiłam te jajka flamenco, a że mąż nie jadł to mam też jeszcze i na kolację.
28 marca 2010, 20:42
Jolu dziękuję za przepis.Zrobię tą galaretkę tak jak Ty.
Ja dziś się jeszcze trochę pokrzątałam ,co nieco zrobiłam,choc to niedziela ,W tygodniu będzie mało czasu, przychodzę z pracy bardzo zmęczona, sama wiesz ,końcówka rozliczeń i bilansu.Czeka na mnie wanna z pianą i odpoczynek.Dobranoc dziewczynki,aby tylko pogoda nam w tym tygodniu dopisała.
- Dołączył: 2007-11-09
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 7161
28 marca 2010, 23:23
pozdrawiam i........Joli przepis też zaliczę na galaretkę z piersi kurczaka.....będę miała przy okazji co sama jeść.
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
29 marca 2010, 10:06
Witam.
Ja pierś na galaretkę gotuję z warzywami tak jak każdy rosół. Potem rozpuszczam żelatynę w tym wywarze i daję sok z jednej cytryny, komu za mało kwaśna to sobie jeszcze dokwasza cytryną. Też robię z jajkiem i groszkiem, a także z plasterkami marchewki.
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
29 marca 2010, 14:24
Jakoś dziwnie ta strona mi się otworzyła. Niby miałam pokazane że mam przejść na następną stronę, a ona pusta jest, zresztą nie pierwszy raz tak mam.
- Dołączył: 2009-12-28
- Miasto:
- Liczba postów: 4415
29 marca 2010, 15:10
Witam Helenke
tez zrobie nam galaretke. Jajka flamenko juz zaplanowalam, wiec jeszcze jakies miesko i swieta gotowe. Zakupy nusze zrobic juz w srode, bo czwartek obiecalam corci, a w piatek u nas wielkie swieto i wszystko pozamykane, wiec jak mi czegos braknie, dokupie w sobote.
- Dołączył: 2008-12-20
- Miasto: Przy Szosie
- Liczba postów: 31256
29 marca 2010, 17:47
Witaj Basiu.
Wychodzi na to że niektóre dania będziemy miały jednakowe, albo i podobne. Ja bardzo lubię białą kiełbasę na święta, ale ta kupna jest zazwyczaj bardzo tłusta, więc jeśli dostanę flaki odpowiednie to sama spróbuję sobie zrobić, taką nie bardzo tłustą.