Temat: Osoby dojrzałe dbające o sylwetkę.

Witam wszystkie chętne osoby bez względu na stosowaną dietę mające na celu dążność do osiągnięcia i utrzymania zgrabnej sylwetki. Tu będziemy się wymieniać doświadczeniami nie koniecznie tylko w zakresie diety. Zapraszam serdecznie.


Witam wszystkich pozdrawiam z mokry dzień.
Pasek wagi
jak otworzyłam Vitaliję wpis Helenki zawisł w powietrzu i dopiero teraz się ujawnił.Te ostanie na stronie wpisy coś ostatnio szwankują. Trzeba coś napisać,że by przeczytać ostatni wpis na stronie. Tak mi się dzieje od jakiegoś czasu i wiedzę że nie tylko mnie.
Pasek wagi
nawet żeby własny wpis zobaczyć trzeba odświeżyć albo się cofnąć. Trochę to denerwujące.
Pasek wagi
Święta Wielkanocne to takie święta,ze nawet odchudzacze mogą je spokojnie przeżyć. Jest tyle potraw rybnych, jajkowych i sałatkowych że przy odrobinie silnej woli da się to wytrzymać.
Pasek wagi
Zobaczcie jaki świetny artykuł znalazłam o odchudzaniu, druga część jest jeszcze lepsza! ;-) http://www.babskicomber.pl/artykul/157,Mam-na-imie-ewa-i-jestem-jedzenioholiczka-cz-i.html 
Poczytam wieczorem. Zapowiada sie dobrze. Poczatek przelecialam.

 Podzielę się z Wami zupą jaka gotuję w święta. Kiedyś znalazłam ją w poczcie mailowej. Odkąd ją zrobiłam żurek na święta przestał dla mnie istnieć. Robię ją tylko na Wielkanoc, żeby była jakąś doroczną atrakcją. Taką raz w roku.

ZUPA CHRZANOWA


Składniki:
- 3 kawałki białej kiełbasy,
- 150 g wędzonki (boczek, jeśli żeberka to nieco więcej ),
- 2 cebule,
- ziele angielskie, liść laurowy, grzyb suszony,
- sól, cukier,v - 1 słoiczek chrzanu 200 ml (w miarę możliwości bez żadnych dodatków),
- 1 opak. śmietany 18%,
- 2 łyżki mąki (niekoniecznie),
- 4 jajka,
- natka pietruszki lub rzeżucha.


Jak przyrządzić?
1) Nastawiamy wodę (nie więcej niż 1 ½ litra) z cebulą i przyprawami. Dodajemy opłukaną białą kiełbasę i wędzonkę. Gotujemy ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy mięsa z wywaru. Dodajemy chrzan. Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną schłodzonej zupy (nie jest to konieczne, jeśli nie musicie mieć gęstej zupy). Doprawiamy śmietaną oraz solą i cukrem do smaku.

2) Jaja gotujemy na twardo i dzielimy na ćwiartki. Ugotowaną kiełbasę i boczek kroimy na kawałki, które mieszczą się swobodnie na łyżce.

Jak podawać?
Zupa powinna być bardzo gorąca. Jajka i mięsa podajemy oddzielnie, pamiętając, by nie miały temp. „lodówkowej”. Każdy dokłada je do talerza wg własnego uznania. Można mięsa podgrzać w zupie, oddzielnie podając jedynie jajka. Odrobina zielonej pietruszki, lub rzeżuchy mile widziana.

Uwagi:
Ilość chrzanu kontrolujemy wg własnego smaku. Jedni będą woleli bardzo ostrą, inni łagodniejszą. Trzeba pamiętać o tym, że im dłużej będzie stała, tym bardziej będzie traciła na ostrości.

Zupę chrzanową można oczywiście przygotować ze świeżo startego chrzanu. Ale znając życie potoczne oraz fakt, że świeży chrzan można dostać jedynie przed Świętami Wielkanocnymi i Bożym Narodzeniem zdecydowałam się na wersję z utartym chrzanem.

Pasek wagi
znowu wiszę między stronami jakbym w czyśćcu była
Pasek wagi
Witam....zupa chrzanowa.....musi być smaczna.......ja gotuję żurek w tym roku i to duży gar....z boczkiem....jaja osobno/ synowa nie lubi zupy z jajami/.....ale chrzanową wypróbuję.
dziś gotuję bigos....normalny....nie będę jeść...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.