- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
1 lutego 2010, 06:58
29 marca 2010, 17:49
29 marca 2010, 17:51
29 marca 2010, 17:52
29 marca 2010, 17:54
29 marca 2010, 18:06
29 marca 2010, 18:09
29 marca 2010, 18:27
Podzielę się z Wami zupą jaka gotuję w święta. Kiedyś znalazłam ją w poczcie mailowej. Odkąd ją zrobiłam żurek na święta przestał dla mnie istnieć. Robię ją tylko na Wielkanoc, żeby była jakąś doroczną atrakcją. Taką raz w roku.
ZUPA CHRZANOWA
Składniki:
-
3 kawałki białej kiełbasy,
- 150 g wędzonki (boczek, jeśli
żeberka to nieco więcej ),
- 2 cebule,
- ziele angielskie,
liść laurowy, grzyb suszony,
- sól, cukier,v - 1 słoiczek
chrzanu 200 ml (w miarę możliwości bez żadnych dodatków),
-
1 opak. śmietany 18%,
- 2 łyżki mąki (niekoniecznie),
- 4
jajka,
- natka pietruszki lub rzeżucha.
Jak
przyrządzić?
1) Nastawiamy wodę (nie więcej
niż 1 ½ litra) z cebulą i przyprawami. Dodajemy opłukaną
białą kiełbasę i wędzonkę. Gotujemy ok. 30 min. Po tym czasie
wyjmujemy mięsa z wywaru. Dodajemy chrzan. Zagęszczamy mąką
wymieszaną z odrobiną schłodzonej zupy (nie jest to konieczne,
jeśli nie musicie mieć gęstej zupy). Doprawiamy śmietaną oraz
solą i cukrem do smaku.
2) Jaja gotujemy na twardo i
dzielimy na ćwiartki. Ugotowaną kiełbasę i boczek kroimy na
kawałki, które mieszczą się swobodnie na łyżce.
Jak
podawać?
Zupa powinna być bardzo gorąca.
Jajka i mięsa podajemy oddzielnie, pamiętając, by nie miały temp.
„lodówkowej”. Każdy dokłada je do talerza wg własnego
uznania. Można mięsa podgrzać w zupie, oddzielnie podając jedynie
jajka. Odrobina zielonej pietruszki, lub rzeżuchy mile widziana.
Uwagi:
Ilość
chrzanu kontrolujemy wg własnego smaku. Jedni będą woleli bardzo
ostrą, inni łagodniejszą. Trzeba pamiętać o tym, że im dłużej
będzie stała, tym bardziej będzie traciła na ostrości.
Zupę
chrzanową można oczywiście przygotować ze świeżo startego
chrzanu. Ale znając życie potoczne oraz fakt, że świeży chrzan
można dostać jedynie przed Świętami Wielkanocnymi i Bożym
Narodzeniem zdecydowałam się na wersję z utartym chrzanem.
29 marca 2010, 19:03
29 marca 2010, 19:20