8 strażników naszego wzroku
Długie
godziny spędzone przed monitorem komputera i telewizora są niewątpliwym
zagrożeniem dla naszych oczu. Dodatkowo wytwarzane min. przez stres
wolne rodniki znacznie osłabiają zmysł wzroku. Możemy bardzo łatwo
zadbać o nasze oczy – wprowadzając prawidłową dietę. Musimy zdawać
sobie sprawę, że nieodpowiednia dieta może doprowadzić do poważnych
chorób oczu.
To,
że warto zadbać o wzrok wie każdy, jednak w jaki sposób możemy to
uczynić również dzięki diecie? Rozwiązanie jest bardzo proste: należy
szukać produktów, które mają w swoim składzie związki szczególnie ważne
dla zachowania dobrego wzroku. Do takich składników zaliczyć możemy:
1. Luteina
Związek ten chroni nasze oczy przed promieniami UVA i UVB. Luteina jest
również silnym wymiataczem wolnych rodników, dzięki czemu osłania przed
uszkodzeniem delikatne naczynia włosowate siatkówki oka i fotoreceptory
plamki oka. Badania przeprowadzone na Harvard University wykazały, że
podawanie co najmniej 6 mg luteiny w codziennej diecie
może zredukować występowanie uszkodzeń plamki żółtej o około 43%.
Organizm ludzki nie jest w stanie sam produkować luteiny, dlatego
należy dostarczać ją w odpowiedniej ilości z pokarmami (kukurydza, szpinak i żółtka jaj).
2. Witamina A
Niezwykła rola Witaminy A w funkcjonowaniu narządu wzroku wynika z:
- obecności w siatkówce oka, prowitaminy A (prekursor witaminy A), która stanowi część barwników wzrokowych gromadzących światło
- uczestnictwa w syntezie rodopsyny – światłoczułego barwnika, pochłaniającego promieniowanie świetlne
Mało kto wie, że właśnie niedobór tej witaminy jest przyczyną tkz.
„suchego oka”.
Witaminę A odnajdziemy w:
mleku, maśle, jajach, rybach morskich, natomiast beta – karoten, który przekształcany jest w witamina A znajduje się w
marchwi, szpinaku, papryce, sałacie, brokułach, pomidorach, morelach, brzoskwiniach, dyni, melonie, mango, suszonych śliwkach.
3. Witaminę C i E
Witaminy te chronią gałkę oczną przed działaniem wolnych rodników,
przez co zapobiegają stanom zapalnym i starzeniu się komórek oczu. Poza
tym wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zaopatrujących oko w tlen .
Zapobiegają pękaniu drobnych naczynek krwionośnych. Prowadzone badania
naukowe wspierają hipotezę, że wysokie spożycie witamin C i E może
pomagać w zapobieganiu oraz w opóźnieniu rozwoju zarówno zaćmy jak
i zwyrodnienia plamki żółtej. Autorzy prac opartych na długotrwałych
badaniach wykazali, że uzupełnianie pożywienia
witaminą C chroni przed zaćmą -
zmętnieniem soczewki oka, upośledzającym widzenie. U kobiet, które
zażywały witaminę C przez 10 lat, wczesne zmętnienie soczewki (pierwsze
stadium zaćmy) występowało o 77% rzadziej niż u tych, które jej nie
przyjmowały. Najwięcej
witaminy C znajdziemy w
świeżych owocach i warzywach, natomiast
witaminę E – w
olejach roślinnych, orzechach, ziarnach, jajach, mleku i warzywach liściastych.
4. Witaminy z grupy B
Rola witamin z grupy B w funkcjonowaniu narządu wzroku wynika z faktu,
iż wspomagają one pracę nerwu wzrokowego. Badania naukowe, których
wyniki opublikowano na łamach Archives of Internal Medicine, witaminy
B6 i B12 oraz kwas foliowy mogą zredukować ryzyko degeneracji plamki
żółtej związane z wiekiem aż o 34% wśród kobiet. Warto wspomnieć
zwłaszcza o cholinie (
jaja, pszenica, chude mięso, soja, drożdże),
która jest niezbędna do produkcji acetocholiny, która z kolei jest
niezbędna do utrzymania prawidłowej wilgotności gałki ocznej.
5. Cynk
Cynk jest składnikiem mineralnym chroniącym nasze oczy przed szkodliwym
działaniem środowiska zewnętrznego. Najwięcej tego pierwiastka znajduje
się w siatkówce oka, a jego niedobór może prowadzić do
krótkowzroczności. Źródła cynku to:
owoce morza, mięso, mleko, jaja.
6. Antocyjany
Korzystny wpływ antocyjanów na wzrok wynika z tego, że obniżają
kruchość naczyń włosowatych, również tych występujących w gałce ocznej
oraz przyspieszają regenerację barwnika odpowiedzialnego za prawidłowe
widzenie.
Antocyjany wykazują także działanie przeciwzapalne i przeciw utleniające.
Do najbogatszych źródeł antocyjanów zaliczamy takie owoce i warzywa jak:
- aronia
- wiśnie
- żurawina
- truskawki
- czarny bez
- winogrona
- malwa
- czarne jagody
7. Zdrowe tłuszcze
Chcąc cieszyć się dobrym wzrokiem nie zapominaj również o odpowiednim spożyciu
kwasów omega 3.
Źródłami liczącej się ilości tych kwasów, są: olej lniany tłoczony na
zimno, oraz olej z tłustych ryb morskich (łosoś, tuńczyk, pstrąg
tęczowy, śledź, makrela). Zapobiegają one stanom zapalnym. Naukowcy
odkryli, że zwiększenie ilości kwasów tłuszczowych omega- 3 w diecie
ogranicza nieprawidłowości w ukrwieniu oka poprzez zmniejszenie
produkcji mediatorów stanu zapalnego w oku.
box_srodktekstowy
8. Ciekawostka...
Najnowsze badania donoszą, że na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku dobrze działa
szafran.
Wszystko dzięki zawartym w nim proteinom chroniącym wzrok oraz
substancjom chemicznym odmładzającym komórki oczu. Naukowcy
z australijskiego uniwersytetu w Sydney, twierdzą, że szafran wzmacnia
ochronne działanie komórek oczu i zapobiega zanikowi ich mięśni. Warto
więc od czasu do czasu dodać do obiadu szczyptę tej niezwykłej
przyprawy.
Możemy zrobić wiele dla swojego wzroku, jedynie odpowiednio komponując
posiłki. Zanim więc sięgniemy po kolejną dawkę suplementów, spróbujmy
pomóc sobie zdrową
dietą – z pewnością zauważymy równice.