Temat: Osoby dojrzałe dbające o sylwetkę.

Witam wszystkie chętne osoby bez względu na stosowaną dietę mające na celu dążność do osiągnięcia i utrzymania zgrabnej sylwetki. Tu będziemy się wymieniać doświadczeniami nie koniecznie tylko w zakresie diety. Zapraszam serdecznie.


Ok Jolu, tylko muszę te przepisy sobie wklepać do kompa, bo na razie są w notesiku. Jak będę gotowa to wkleję je.
Jolu a jeśli chodzi o szarlotkę to mam przepis na spodzie z biszkoptu. Na upieczony biszkopt wykładam słoik jabłek najlepiej prażonych, a na wierzch śmietanę kremówkę ubitą ze śmietanfixem.
Łatwe ciasto drożdżowe - zawsze wychodzi ( w nawiasach podane na pół porcji )
10 dkg drożdży ( 5 dkg )
3/4 szkl. cukru ( 1/2 )
1 cukier waniliowy
4 jaja
1/2 szkl. mleka ( letnie )
3/4 szkl. oleju ( letni ) ( 1/2 )
4 szkl. mąki ( 3 )
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, następnie roztrzepane całe jaja, wlać mleko, olej i mąkę. NIE MIESZAĆ!. Odstawić na godzinę. Po godzinie wymieszać, włożyć na blache i upiec około godziny. Można posypać kruszonką i dać owoce. Z tego ciasta można zrobić drożdżówki wykładając na stolnicę smarując czym kto lubi ( ser, mak ) , zrolować i pokroić na plastry i upiec. Kombinacje dowolne. Uwaga ciasto nie jest zbite. Takie ma być.
Pasek wagi
Jolu, ja ostatnio robiłam na biszkoptach szarlotkę, bo sobie towarzystwo zażyczyło .
Helenko, a te jabłka to pieczesz razem z biszkoptem , czy osobno robisz z żelatyną żeby się nie rozpadły
Pasek wagi
Dzięki Jolu.
A moje towarzystwo zażyczyło sobie na jutrzejszy świąteczny obiad pierogi leniwe  z podwójnej porcji przepisu. Ma być dużo
Pasek wagi
A do jabłek dodałam galaretkę cytrynową.
Jolu na samochód kupiłam calą sytuacje opisałam wcześniej ale tym samochodem jeżdzi mój mąż do pracy ja mam bilet miesięczyn na autobus.
Dobry wieczór Paniom. Wracam do świata żywych. Nareszcie choróbsko ustępuje. Mogę zacząć normalnie funkcjonować. szkoda, że nie dołączę do waszej dyskusji o pysznościach... jeszcze za wcześnie. Ale pochwalę się, że się godzinkę poruszałam.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.