1 sierpnia 2006, 14:25
Dziewczyny mam do was ogromna prosbe. Chcialabym przygotowywac sobie wlasne dania na obiad bo kuchnia jakiej sie nauczylam od rodzicow nie jest zbyt zdrowa i nie wplynie zbyt dobrze na moj inny styl zywienia. Chcialam was poprosic o wlasne wyprobowane przepisy na proste i lekkie dania, ktore dostarcza wielu potrzebnych skladnikow odzywczych a jednoczesnie beda lekkostrawne i nie posiadaly tyle kalorii co nalesniki mojej mamy :P
Z gory dziekuje!
2 sierpnia 2006, 12:24
nio mogłabyś napisać pare prostych i niezbyt drogich przepisów :) ja z chęcią ugotuje sobie coś nowego ;)
- Dołączył: 2006-02-08
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 96
2 sierpnia 2006, 12:44
3 nieduże cukinie pokroć razem ze skórką na grube plastry i wrzucić do formy do zapiekania (ja robiłam w prodziżu). Na to pokrojoną w kostkę jakąś wędlinę (może być szynka drobiowa, ale wg uznania), na to 3 pomidory pokrojone w kostę, 1 cebulę pokrojoną w piórka, na wierzch 1 papryke pokrojoną w paseczki. Wszystko posypać ziołam, upiec i jeść ze smakiem. Kalorii niedużo, a ile witamin
2 sierpnia 2006, 13:31
Supermenko bylabym szalenie wdzeczna za przepisy jesli oczywiscie by ci sie chcialo kilka z nich przepisac. Moj e-mail to
candy_nancy@op.plJak bedziesz miala czas slij wszystko co ci wpadnie w rece..
Dziekuje bardzo i pozdrawiam!!!
2 sierpnia 2006, 14:36
Ok,napisze i wyśle
![]()
przynajmniej będzie mobilizacja.
2 sierpnia 2006, 17:44
Ok zabiore się od jutra!Buźki
2 sierpnia 2006, 17:56
supermenka najlepiej wklej tutaj te przepisy,po co kazdemu z osobna wysylac,tak to sobie wszyscy przeczytaja i moze ktos wiecej skorzysta
- Dołączył: 2006-06-28
- Miasto: Lohmar
- Liczba postów: 26
4 sierpnia 2006, 16:57
Jezeli chodzi o brokula lub kalafiora, jest dobry sposob zeby pozbyc sie z nich gasienic. Przed gotowaniem trzeba je na jakies pol godziny zanurzyc w wodzie z dodatkiem octu. Sposob mojej babci
- Dołączył: 2006-06-28
- Miasto: Lohmar
- Liczba postów: 26
4 sierpnia 2006, 17:04
a oto przepis na pyszniutkie i zdrowe ciasteczka owsiane:
* 2 szklanki platkow owsianych (najlepesze takie w calosci, nie rozdrobnione
ale moga byc kazde)
* 0.5 szklanki cukru (bialego, ale sporobujcie kiedys z brazowym)
* 0.5 szklanki maki pszennej
* 0.5 szklanki roztopionego masla ( w wersji dietetycznej - woda)
* pol lyzeczki soli
* dziarenka slonecznika, dynia, sezamu lub orzechy laskowe albo wloskie, platki migdalowe, wiroki kokosowe, kawaleczki czekowaly .. co tylko sobie zyczycie albo co w danej chwlili macie pod reka
* 1 jajko albo czubata lycha gestej smietany albo woda ( do werji mnie kalorycznej) , tak zeby powstala "zwarta "masa
Suche skladniki dokladnie wymieszac, dodac jajko, lub wode lub smietane i roztopione maslo. Znowu wymieszac (lyzka lub reka).
Wylozyc (forma dowolna, placki owalne, okragle) na blache z papierem do pieczenia
Warstwa ma byc maksymalnie centymetrowej grubosci. Nakladac lykza lub reka, uwaga ciasto bedzie sie lepic do rak wiec mozna zwilzyc rece woda.
Piec w 180 stopniach az bedzie zlote (ok 20-30 minut)
Po upieczeniu pokroic ( jeli sie pozlaczaly) na goraco i zostawic w blasze az ostygna.
ale na cieplo tez sa pyszne!!!
5 sierpnia 2006, 12:26
Oto pare różnych przepisów:
Ciastka jogurtowe (yoghurt scones)
|
Składniki:
225 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżka proszku do pieczenia 60 g masła 60 g cukru 1 jajko 6 łyżeczek niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać z masłem. Dodać cukier. Jajko roztrzepać z jogurtem i dodać do masy. Całość dobrze wymieszać. W oryginalnym przepisie trzeba rozwałkować ciasto na 1,5 cm i wycinać z niego kółka (ok. 5cm), ale mój sposób też się sprawdził - z masy ulepić średniej wielkości kulki i lekko je rozpłaszczyć (przyda się mąka do posypania rąk). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 10 minut, aż ciacha zrobią się brązowo-złote. Smakują bez dodatków, jak i z dżemem truskawkowym.
Zamiast cukru mozna dodać kilka przypraw i ok. 45 g tartego sera Gouda.
|
Bliny
|
Składniki na 25 sztuk:
- 3 szklanki mąki pszennej (51 dag) - 2 szklanki mleka - 1,5 łyżki drożdży - 3 jajka - sól do smaku - olej lub oliwa do smażenia - 4 łyżki masła
Przyrządzanie:
1. Z lekko podgrzanego mleka, drożdży i 1 szklanki mąki przygotować rozczyn, po czym pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2. Po wyrośnięciu dodać resztę mąki, utarte jajka oraz roztopione masło. Wyrobić ciasto i pozostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, a następnie za pomocą łyżki nakładać ciasto formując placuszki o średnicy 10 cm i grubości 0,5 cm. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usamżone bliny podawać gorące, polane jogurtem naturalnym lub sosem np. pieczarkowym.
|
1 sztuka - 83 kcal
|
|
Sałatka owocowa - bardzo dobra
|
Składniki:
-banan -2 kiwi -jabłko - ewentualnie 5 winogron -dwie łyżki jogurtu naturalnego -garść płatków śniadaniowych
Sposób przyrządzania:
pokroić banana w plasterki. Natomiast kiwi w kostkę a jabłko w plastry! W przypadku winogron to przecinać na polówki. Posypać garścią płatków śniadaniowych i wymieszać z jogurtem!
|
Zupa z ogórka zielonego
|
Składniki na 4 porcje:
• 300 g świeżego ogórka zielonego • 2 ząbki czosnku • 1 litr rosołu z bulionu warzywnego (2 kostki) • 100 ml kefiru • 1 łyżeczka soku z cytryny • 1 łyżka koperku • 1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Obrane ogórki i czosnek opłukać, pokroić, zmiksować z bulionem, zagotować. Kefir zmieszać z sokiem z cytryny, pokrojoną pietruszką i koperkiem i wlać do zupy.
|
porcja 200ml - 37kcal
|
Cielęcina z papryką
|
Składniki:
- 400g cielęciny - 2 cebule - żółta, czerowna i zieona papryka - 2 łyżki sosu sojowego - ząbek czosnku - łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki bulionu - 2 łyzki jogurtu naturlanego - sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokroić na porcje, cebule w krążki, papryki w kostkę. Mięso ułożyć w naczyniu do mikrofalowania, posmarowac sosem sojowym, po bokach ułożyc cebulę. Zapiekać 10 min w mikrofalówce przy mocy 750 W. Dodać papryki i zapiekac jeszcze 20 min. Posiekany czosnek i mąke wymieszac z bulionem, dodac do mięsa i warzyw, wymieszać. Zapiekać 1-2 min. Jogurt wlac do potrawy, wymieszać, przyprawic sola i pieprzem. Danie zostawić w kuchence jeszcze 10 min.
Co prawda,to nie są przepisy z tej ksiązki,co obiecałam-na razie nie mam czasu przepisać ,ale te dania pochodzą z portalu www.dieta.pl
|