Temat: Przepisy kulinarne, lekkie i smaczne, piszcie:)

Dziewczyny mam do was ogromna prosbe. Chcialabym przygotowywac sobie wlasne dania na obiad bo kuchnia jakiej sie nauczylam od rodzicow nie jest zbyt zdrowa i nie wplynie zbyt dobrze na moj inny styl zywienia. Chcialam was poprosic o wlasne wyprobowane przepisy na proste i lekkie dania, ktore dostarcza wielu potrzebnych skladnikow odzywczych a jednoczesnie beda lekkostrawne i nie posiadaly tyle kalorii co nalesniki mojej mamy :P
Z gory dziekuje!
nio mogłabyś napisać pare prostych i niezbyt drogich przepisów :) ja z chęcią ugotuje sobie coś nowego ;)
3 nieduże  cukinie pokroć razem ze skórką na grube plastry i wrzucić do formy do zapiekania (ja robiłam w prodziżu). Na to pokrojoną w kostkę jakąś wędlinę (może być szynka drobiowa, ale wg uznania), na to 3 pomidory pokrojone w kostę, 1 cebulę pokrojoną w piórka, na wierzch 1 papryke pokrojoną w paseczki. Wszystko posypać ziołam, upiec i jeść ze smakiem. Kalorii niedużo, a ile witamin
Supermenko bylabym szalenie wdzeczna za przepisy jesli oczywiscie by ci sie chcialo kilka z nich przepisac. Moj e-mail to  candy_nancy@op.pl
Jak bedziesz miala czas slij wszystko co ci wpadnie w rece..
Dziekuje bardzo i pozdrawiam!!!
Ok,napisze i wyśleprzynajmniej będzie mobilizacja.
no to ja też poprosze wesolaniunia@wp.pl
Ok zabiore się od jutra!Buźki
supermenka najlepiej wklej tutaj te przepisy,po co kazdemu z osobna wysylac,tak to sobie wszyscy przeczytaja i moze ktos wiecej skorzysta
Jezeli chodzi o brokula lub kalafiora, jest dobry sposob zeby pozbyc sie z nich gasienic. Przed gotowaniem trzeba je na jakies pol godziny zanurzyc w wodzie z dodatkiem octu. Sposob mojej babci
a oto przepis na pyszniutkie i zdrowe ciasteczka owsiane:
* 2 szklanki platkow owsianych (najlepesze takie w calosci, nie rozdrobnione
ale moga byc kazde)
* 0.5 szklanki cukru (bialego, ale sporobujcie kiedys z brazowym)
* 0.5 szklanki maki pszennej
* 0.5 szklanki roztopionego masla ( w wersji dietetycznej - woda)
* pol lyzeczki soli
* dziarenka slonecznika, dynia, sezamu lub orzechy laskowe albo wloskie, platki migdalowe, wiroki kokosowe, kawaleczki czekowaly .. co tylko sobie zyczycie albo co w danej chwlili macie pod reka
* 1 jajko albo czubata lycha gestej smietany albo woda ( do werji mnie kalorycznej) , tak zeby powstala "zwarta "masa

Suche skladniki dokladnie wymieszac, dodac jajko, lub wode lub smietane i roztopione maslo. Znowu wymieszac (lyzka lub reka).
Wylozyc (forma dowolna, placki owalne, okragle) na blache z papierem do pieczenia
Warstwa ma byc maksymalnie centymetrowej grubosci. Nakladac lykza lub reka, uwaga ciasto bedzie sie lepic do rak wiec mozna zwilzyc rece woda.
Piec w 180 stopniach az bedzie zlote (ok 20-30 minut)
Po upieczeniu pokroic ( jeli sie pozlaczaly) na goraco i zostawic w blasze az ostygna.
ale na cieplo tez sa pyszne!!!

Oto pare różnych przepisów:

Ciastka jogurtowe (yoghurt scones)

 

Składniki:

225 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka proszku do pieczenia
60 g masła
60 g cukru
1 jajko
6 łyżeczek niskotłuszczowego jogurtu naturalnego


Przygotowanie:

Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać z masłem. Dodać cukier. Jajko roztrzepać z jogurtem i dodać do masy. Całość dobrze wymieszać. W oryginalnym przepisie trzeba rozwałkować ciasto na 1,5 cm i wycinać z niego kółka (ok. 5cm), ale mój sposób też się sprawdził - z masy ulepić średniej wielkości kulki i lekko je rozpłaszczyć (przyda się mąka do posypania rąk).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 10 minut, aż ciacha zrobią się brązowo-złote.
Smakują bez dodatków, jak i z dżemem truskawkowym.

Zamiast cukru mozna dodać kilka przypraw i ok. 45 g tartego sera Gouda.

Bliny

 

Składniki na 25 sztuk:

- 3 szklanki mąki pszennej (51 dag)
- 2 szklanki mleka
- 1,5 łyżki drożdży
- 3 jajka
- sól do smaku
- olej lub oliwa do smażenia
- 4 łyżki masła


Przyrządzanie:

1. Z lekko podgrzanego mleka, drożdży i 1 szklanki mąki przygotować rozczyn, po czym pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

2. Po wyrośnięciu dodać resztę mąki, utarte jajka oraz roztopione masło. Wyrobić ciasto i pozostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, a następnie za pomocą łyżki nakładać ciasto formując placuszki o średnicy 10 cm i grubości 0,5 cm. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usamżone bliny podawać gorące, polane jogurtem naturalnym lub sosem np. pieczarkowym.


1 sztuka - 83 kcal

 

Sałatka owocowa - bardzo dobra

 


Składniki:

-banan
-2 kiwi
-jabłko
- ewentualnie 5 winogron
-dwie łyżki jogurtu naturalnego
-garść płatków śniadaniowych


Sposób przyrządzania:

pokroić banana w plasterki. Natomiast kiwi w kostkę a jabłko w plastry! W przypadku winogron to przecinać na polówki. Posypać garścią płatków śniadaniowych i wymieszać z jogurtem!

Zupa z ogórka zielonego

 

Składniki na 4 porcje:

300 g świeżego ogórka zielonego
• 2 ząbki czosnku
1 litr rosołu z bulionu warzywnego (2 kostki)
• 100 ml kefiru
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 łyżka koperku
• 1 łyżka natki pietruszki


Przygotowanie:

Obrane ogórki i czosnek opłukać, pokroić, zmiksować z bulionem, zagotować. Kefir zmieszać z sokiem z cytryny, pokrojoną pietruszką i koperkiem i wlać do zupy.

porcja 200ml - 37kcal

Cielęcina z papryką

 

Składniki:

- 400g cielęciny
- 2 cebule
- żółta, czerowna i zieona papryka
- 2 łyżki sosu sojowego
- ząbek czosnku
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki bulionu
- 2 łyzki jogurtu naturlanego
- sól, pieprz


Przygotowanie:

Mięso pokroić na porcje, cebule w krążki, papryki w kostkę. Mięso ułożyć w naczyniu do mikrofalowania, posmarowac sosem sojowym, po bokach ułożyc cebulę. Zapiekać 10 min w mikrofalówce przy mocy 750 W. Dodać papryki i zapiekac jeszcze 20 min.
Posiekany czosnek i mąke wymieszac z bulionem, dodac do mięsa i warzyw, wymieszać. Zapiekać 1-2 min. Jogurt wlac do potrawy, wymieszać, przyprawic sola i pieprzem. Danie zostawić w kuchence jeszcze 10 min.



Co prawda,to nie są przepisy z tej ksiązki,co obiecałam-na razie  nie mam czasu przepisać ,ale te dania pochodzą z portalu www.dieta.pl

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.