Temat: Przepisy kulinarne, lekkie i smaczne, piszcie:)

Dziewczyny mam do was ogromna prosbe. Chcialabym przygotowywac sobie wlasne dania na obiad bo kuchnia jakiej sie nauczylam od rodzicow nie jest zbyt zdrowa i nie wplynie zbyt dobrze na moj inny styl zywienia. Chcialam was poprosic o wlasne wyprobowane przepisy na proste i lekkie dania, ktore dostarcza wielu potrzebnych skladnikow odzywczych a jednoczesnie beda lekkostrawne i nie posiadaly tyle kalorii co nalesniki mojej mamy :P
Z gory dziekuje!
ja polecam makaron z sosem:)to sie tylko tak strasznie nazywa:P w gruncie rzeczy jest niskokaloryczne i smaczne:)a wiecoto przepis na jedna porcje:)
SKŁADNIKI:
2 pomidory bez skory
1 cebula
pare zebkow czosnku
pol lyzki oliwy
40g makaronu <najlepiej spaghetti>

Pokrojana w drobna kostke cebule i czosnek zaszklic na oliwie, dodac pokrojone tez w kostke pomidory i dusic az powstanie sos. Do takiego cieplego sosu wlozyc ugotowany<na pol twardo- tak jak na spaghetti wlasnie> makaron. Danie jest gotowe

1 taka porcja zawiera ok. 200-250 kcal
najlepiej brokul albo kalafior ugotowac ale dente-potem posypac prezyprawami- np ziola prowanalskie, itp-co kto lubi, Posypac startym serem- najlepiej light w malej ilosci i wlozyc do piekarnika zeby ser sie roztopil.Pycha!
proszę pomóżcie mi kupiłam mrozony szpinak i za bardzo niewiem co mam z nim zrobić, może jakiś prosty przepisik
no właśnie, ja osobiście nie przepadam za szpinakiem ale może któraś ma jakiś fajny przepis bo chciałabym go zacząć jeść bo podobno jest zdrowy. moja mama kiedyś robiła szpinak: najpierw ten mrożony wrzucała na oliwe żeby się roztopił i go tak smażyła chwilke poten dolewała odrobinke wody, dodawała czosnek i na koniec śmietane może z tą śmietana to jest wysokokaloryczne ale moja rodzinka się zajadała mi coś to nie podchodziło, ale jak ktoś lubi może spróbować
Przepis na szpinak jest bardzo prostu. Na patelnie lub do garnka dodajesz troszke masła,do tego dajesz szpinak i posypujesz go czosnkiem w proszku. Czekasz 3 min od czasu kiedy szpinak będzie już całkowicie rozmrożony i gotowe. Ja też nie lubie szpinaku ,ale dzięki temu przepisowi jakoś go jeszcze znoszę;)
jesli cohdzi o szpinak to pamietajcie ze musi byc dodane do niego cos takiego jak np mleko lub smietana poniewaz inaczej nie wchlona sie te dobre rzeczy ktore szpinak zawiera!

natomiast do tego sosu do makaronu ja bym jeszcze dodala bazylie i czosnek, jest pycha, po prsotu dalabym sie zabic

Szpinak na patelnie z przyprawami, do tego jajko i jest pyszny:) Inaczej nie wyobrazam sobie jesc szpianku:)
No to moze na ten makaron z sosem sie dzisiaj skusze:)
Jesli chodzi o brokuly i kalafior to po tym jak jedzac je malo co nie zjadlam ugotowanej gasienicy mam do nich wstret (dlatgeo tez u mnie dieta kopenhaska odpada :])
Szpinaku szczerze mowiac nigdy jeszcze nie probowalam, ale kto wie.. moze warto sprobowac...

P.S. Znacie jakies niskokaloryczne przepisy na potrawy miesne?
A może też byś chciała na śniadanko,2 śniadanko,obiad i kolacyjke-akurat dysponuje książką z tego typu przepisami.Tylko przepisanie ich zajęło by mi troche czasu,ale jak chętni będą to moge przepisać!Tylko napiszcie gdzie ewentualnie je umieścić!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.