Temat: Indeks glikemiczny

dzisiaj zaczynam dla wszystkich zainteresowanych podawać wartości I G poszczególnych grup produktów. Starajcie sie wybierać do swojego menu te o jak najniższym indeksie. Do 50 bez problemu wyższy czasem. Zacznę od nabiału: 1. jogurt niskotłuszczowy owocowy - 30 2. jogurt niskotłuszczowy słodzony -35 3. mleko tłuste -39 4. mleko chude -46 5. lody -87 6. jogurt naturalny bez cukru -15 ZUPY 1.pomidorowa - 54 2.grochowa - 86 Warzywa 1.bakłażan,brokuły,brukselka 10 2.cukinia, cykoria 10 3.groszek cukrowy, grzyby 10 4.kalafior,kapusta, karczochy 10 5.rzepa,rzeżucha 10 6.sałata,seler,szparagi,szpinak 10 7.pomidor, papryka 10 8.ogórek, soja 20 9.fasolka szparagowa 30 10.marchew surowa,soczewica 30 11.fasola jaś 30 12.groszek zielony 40 13.burak gotowany 65 14.ziemniaki gotowane 70 15.dynia gotowana 75 16. kukurydza 78 17. bób gotowany 80 18.marchew gotowana 85 19.ziemniaki puree 90 20frytki 95 21. ziemniaki pieczone 95 CDN 3.
Pasek wagi
super:hot:
Cholera, a podejrzewalam puree o swinstwo. Zdrada:angry: I nibu 60kal:100g.... Dobrze, ze sie odzwyczailam. Ale tak lubie.... A marchew gotowana to nastepna zdrada:angry:
hmmmm... Istnieja przeciesz na necie tabele indeksów glikemicznych. Jeśli jest ktoś zainteresowany to mogę wysłać na maila tabelę w której mam dodatkowo wszystkie produktu posegregowane według indeksu glikemicznego. Jeśli chodzi o indeks, czytam aktualnie książkę, w której pisze, że nie opiera się to wyłącznie na samej wartości indeksu np. orzeszki ziemne mają indeks 14, ale zawierają dużo tłuszczu, który powinniśmy przy tej diecie wyeliminować bo to on jest naszym wrogiem. Pisze tam także, że można jeść produkty o wyższym indeksie, ale należy je łączyć z produktami o niższym indeksie. Indeks całego posiłku także się oblicza (nie jest to suma indeksów składników). Jak się to robi napiszę potem, bo zaraz zbieram się do szkółki :) Głównie opiera się to na węglowodanach (dieta na zasadzie indeksu jest dietą wysokowęglowodanową!). Ale to narazie tyle ;) Bardzo możliwe, że wszystko to już wiecie, a ja tu gadam i gadam ;) A jesli jednak tego nie wiecie, to popołudniu mogę jeszcze coś dopisać :P Pozdrawiam serdecznie - poznawaczka indeksu czyli Ja :)
Agusia prawie we wszystkim się z Toba zgadzam i oczywiście chetnie przestanę pisać te wartości jeżeli umieścisz je na tym forum bo nie chodzi o odeslanie do innej strony.Oczywiście, że łączymy jedne z drugimi ale to w późniejszych fazach stosowania diety, jezeli chcemy schudnąć to musimy trzymać się najniższych indeksów i NIEPRAWDA JEST ZE JEST TO DIETA WYSOKOWEGLOWA chyba pomyliłaś z jakąś podobną a jest ich kilka. Metoda Montignaca polega na niełączeniu posiłków węglowych i tłuszczowych bo inne enzymy potrzebne są do ich trawienia, na uwazaniu na rzeczy o wysokim indeksie ze względu na nadmierne wydzielanie insuliny, przerwach pomiedzy posiłkami danego typu itd odsyłam do www.montignac.pl
Pasek wagi
Wiesz... Ja tylko napisałam co tutaj pisze. I jest tu napisane, że stosowanie się do indeksu oznacza także dietę wysokowęglowodanową. I nie chciałam przez to powiedzieć, żebyś przestawała tutaj zamieszczać indeks :) Z pewnością to wilu osobom ułatwi szukanie tego :) A na stronkę o tej diecie wejdę zaraz po szkole, bo może się okazać, ze jest to coś innego. Pozdrawiam cieplutko!
Metoda Montignaca przebiega w dwóch Fazach: I - utrata wagi II - utrzymywanie wagi na osiągniętym poziomie Zarówno I jak i II Faza daje efekty bez konieczności uprawiania sportu. W I Fazie obowiązują określone reguły. Pierwszą z nich jest absolutny zakaz rezygnowania z posiłków, zwłaszcza ze śniadania i obiadu, poniewaz takie postępowanie prowadzi do ogłupienia organizmu (przestawi sie na tryb głodowy) i podczas nastepnego posiłku będzie mial tendencje do robienia nadmiernych zapasów. Posiłki powinny być spozywane o stałych porach. Trzeba jesc conajmniej 3 posiłki dziennie a ich proporcje powinny byc nastepujace: - obfite śniadanie, - normalny sycący obiad - lekka kolacja Nalezy pamietac, ze wieczorem przemiana materii nie jest juz tak sprawna jak rano i te same produkty zjedzone wieczorem odkladaja sie chetniej (zwłaszcza tłuszcze nasycone). W I Fazie: * Należy wybierać te pokarmy o niskim Indeksie Glikemicznym (IG), które powodują jak najniższą (<35) wypadkową stężenia cukru we krwi po posiłku, przez co ograniczymy wydzielanie insuliny. * Dozwolone są dwa typy posiłku: - Węglowodanowy – w skład którego wchodzą węglowodany o IG do 50 i białko, żadne tłuszcze nasycone i niewielka ilość tłuszczów nienasyconych. - Tłuszczowy – w skład którego wchodzą tłuszcze, białka oraz węglowodany o bardzo niskim IG (warzywa). * Należy unikać napojów zawierających kofeinę, ponieważ kofeina pobudza wydzielanie insuliny. * Należy unikać podjadania między posiłkami. * Wszystkie posiłki powinny zawierać węglowodany i białka. * W skład śniadania powinny wchodzić dobre węglowodany, najlepiej bez tłuszczu. * Obiad powinien być tłuszczowy z dodatkiem węglowodanów o bardzo niskim IG. * Kolacja dowolna, jednakże lżejsza od obiadu. W fazie II: * Wypadkowy IG posiłku może wynosić do 50. * Pozostałe zalecenia analogicznie do fazy I. * Mozliwe kontrolowane odstępstwa czyli spozywanie produktów o IG > 50 źródełko: www.montignac.com.pl Wszystkie te informacje wykorzystujemy w stosowaniu MM obserwujac przy tym reakcje swojego organizmu. Kazdy inaczej reaguje, jeden chudnie na kolacjach tłuszczowych inny na weglowodanowych, jeden pije kawe kofeinową i chudnie drugiemu spadek wagi spowalnia. Dlatego tez powstalo forum o MM, gdzie doswiadczone osoby indywidualnie podchodzą do kazdego przypadku i pomagaja zrzucic zbędne kilogramy http://www.forum.montignac.com.pl
Pasek wagi
PRZYKŁADOWE MENU MM I FAZA: PONIEDZIAŁEK: I śniadanie 4 kromki chleba (okolo 100g) z maki pp z twarogiem chudym (100g) i warzywami (ja wale lisc pekinki i grube plastry pomidora lub ogorka) + szklanka maślanki II śniadanie jogurt owocowy jogobella light (300ml) obiad kotlet z piersi kuraka usmazony w jaju na oliwie + uparowany kalafior + sałatka z pomidorów (lubie z oliwą, octem winnym, przyprawami) kolacja sałatka z pekinki, pora, sera zoltego, szynki z oliwą z oliwek i przyprawami ___________________________________ WTOREK: I śniadanie płatki owsiane gorskie z mlekiem 0,5% i pokrojonymi suszonymi sliwkami II śniadanie 2 kromki chleba z maki pp z warzywem jakims + szklanka maslanki 1,5% tłuszczu obiad zupa z miesa mielonego zabielana smietana kolacja makaron spaghetti al dente z podsmazonymi na oliwie z oliwek pieczarkami z cebulą i tunczykiem wsw ___________________________________ ŚRODA: I śniadanie bułka grahamka (przewaznie 120g) z pastą tunczykowo-twarogową i plastrami pomidora + 300 mleka 0,5% II śniadanie maślanka 350ml 1,5% obiad udko pieczone (bez skory) + uparowane brokuly posypane zoltym serem + mizeria kolacja makaron sojowy z tunczykiem wsw w pomidorach na ostro ___________________________________ CZWARTEK: I śniadanie jajecznica z cebula i pomidorami II śniadanie twarozek homo 0% tłuszczu z dzemem bez cukru obiad filety z mintaja w pietruszcze i porze w sosie cytrynowym kolacja sałatka z serem feta 45% tłuszczu ____________________________________ PIĄTEK: I śniadanie płatki gorskie z jogurtem naturalnym 0% tł bez cukru, twarogiem chudym i słodzikiem II śniadanie kefir owocowy 1% tłuszczu obiad gulasz warzywny (bez miesa) z ryzem Basmati kolacja tunczyk wsw z oliwa z oliwek + kapucha kiszona z marchewką ______________________________________ SOBOTA: I śniadanie 4 kromki chleba z chudziutką szynką i warzywami + mleko 0,5% II śniadanie jogurt naturalny 0% tłuszczu (oczywiscie bez cukru) ze sliwkami suszonymi obiad makaron spaghetti al dente z oliwą z oliwek (to moj nalog z ktorym walcze) + sałatka z pekinki, pora, ogorka z przyprawami) kolacja makrela wedzona + salatka z pomidorow (uwielbiam) ___________________________________ NIEDZIELA: I śniadanie płatki owsiane gorskie z mlekiem 0,5% czosnkiem i solą II śniadanie twarog chudy (100g) z jogurtem owocowym jogobella light obiad nalesniki z maki pp z dzemem bez cukru lub z kapusta i grzybami lub twarogiem na pikantnie + mleko kolacja ser mozarella z pomidorami, bazylią i oliwa z oliwek
Pasek wagi
Oczywiście jest to jakas propozycja dla Was można to wszystko modyfikować i wybierać co komu smakuje i dostosowywać do własnej diety pamietając tylko o głównych zasadach MM.Przykładowy jadłospis nie jest mojego autorstwa ja tez sie na nim wzorowałam ( no z pewnymi wyjątkami typu nalesniki,pieczywo bo nie lubię)więc proszę nie pytać mnie co to jest mąka pp ( prawdopodobnie pełny przemiał ale nie jestem pewna)
Pasek wagi
to ja już siępogubiłam, dla mnie to czarna magia, więc jakby ktoś mógł mi jak dziecku wytłumaczyć, spokojnie i bez bicia:smilie1:to bym była wdzięczna:smilie5:

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.