Temat: Wasze sposoby na przemycenie warzyw do diety

Jakie macie sposoby na jedzenie warzyw?

Ostatnio moja dieta jest strasznie monotonna. Skupia się w większości na prostych węglach. Mój mózg nie funkcjonuje i nie mam pomysłów jak jeść więcej warzyw. Może podzielicie się swoimi sposobami. 

Zastanawiałam się czy nie zrobić pasty ajvar, to głównie blendowane pieczone warzywa. Czy coś takiego liczy się jak warzywa?

Może jakieś koktajle, zupy? Nie lubię sałaty, ale np Jarmuż w zupie mi nie przeszkadza 

Pasek wagi

moim zdaniem każda sałatka jest smaczna, jak się do niej doda dobry sos :D więc przejrzałabym na Twoim miejscu jakieś przepisy na fajne sosy. No i sery bardzo dodają smaku. 

a lubisz soki? Ja przynajmniej raz lub dwa w tygodniu staram się wyciskać sok z jabłek, cytrusów, buraków, kapuchy, marchewek, natki pietruszki, selera. No co tam mam w lodówce. Smakują owocowo, a nie warzywami. Do tego łycha oleju lnianego na zimno i po wypiciu czuję się jak jakieś potężna leśna wróżka :P 

Fajne pomysły dała Królowa Margot. Mnie co prawda trudno wyobrazić sobie sytuację "jak przemycić więcej warzyw", bo warzywa uwielbiam miłością bezgraniczną (no, powiedzmy, że granicę stawiam na kukurydzy, która nie ma wstępu do mojej kuchni ;). Przycupnę i chętnie zanotuję inne ciekawe pomysły.

Peanut_Butter napisał(a):

moim zdaniem każda sałatka jest smaczna, jak się do niej doda dobry sos :D więc przejrzałabym na Twoim miejscu jakieś przepisy na fajne sosy. No i sery bardzo dodają smaku. 

a lubisz soki? Ja przynajmniej raz lub dwa w tygodniu staram się wyciskać sok z jabłek, cytrusów, buraków, kapuchy, marchewek, natki pietruszki, selera. No co tam mam w lodówce. Smakują owocowo, a nie warzywami. Do tego łycha oleju lnianego na zimno i po wypiciu czuję się jak jakieś potężna leśna wróżka :P 

U mnie z kolei przechodzą wyłącznie winegrety i sosy na bazie oliwy. Nie znoszę wszelakich jogurtowych, czy co gorsza czosnkowych mazideł :)

Jeszcze od siebie dorzucę warzywa maczane w maśle orzechowym lub czekoladowym dipie. 

Warzywa upieczone w piekarniku a'la frytki (batat, marchewka, seler, pietruszka + pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka słodka). 

Makarony warzywne np z mąki z groszku lub ciecierzycy.

Dodawanie też cienkich wstążek/nitek z warzyw do makaronu tzn np do spaghetti zamiast 1/3 makaronu surowa marchewka imitująca makaron. 

Zwykle po prostu jem na surowo. Ale zdarzają się koktajle, sosy, sałatki. 

czerwona_kuropatwa napisał(a):

Jeszcze od siebie dorzucę warzywa maczane w maśle orzechowym lub czekoladowym dipie. 

Warzywa upieczone w piekarniku a'la frytki (batat, marchewka, seler, pietruszka + pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka słodka). 

Makarony warzywne np z mąki z groszku lub ciecierzycy.

Dodawanie też cienkich wstążek/nitek z warzyw do makaronu tzn np do spaghetti zamiast 1/3 makaronu surowa marchewka imitująca makaron. 

Ooo ja byłam mile zaskoczona jak zaebiście smakuje marchewka z cukinią (zrobiona właśnie w takie cienkie wstążki - ja tnę obieraczką do ziemniaków na cieniutkie wstążki) i z czosnkiem podsmażone krótko na patelni. Jakie to jest dobre - i w formie nakładki na makaron i nawet jako dodatek do ziemniaków na talerzu zamiast surówki. Tylko nie chce mi się nigdy tego robić, bo to krojenie na cienkie wstążki zajmuje mi dużo czasu :P

Pasek wagi

Karolka_83 napisał(a):

czerwona_kuropatwa napisał(a):

Jeszcze od siebie dorzucę warzywa maczane w maśle orzechowym lub czekoladowym dipie. 

Warzywa upieczone w piekarniku a'la frytki (batat, marchewka, seler, pietruszka + pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka słodka). 

Makarony warzywne np z mąki z groszku lub ciecierzycy.

Dodawanie też cienkich wstążek/nitek z warzyw do makaronu tzn np do spaghetti zamiast 1/3 makaronu surowa marchewka imitująca makaron. 

Ooo ja byłam mile zaskoczona jak zaebiście smakuje marchewka z cukinią (zrobiona właśnie w takie cienkie wstążki - ja tnę obieraczką do ziemniaków na cieniutkie wstążki) i z czosnkiem podsmażone krótko na patelni. Jakie to jest dobre - i w formie nakładki na makaron i nawet jako dodatek do ziemniaków na talerzu zamiast surówki. Tylko nie chce mi się nigdy tego robić, bo to krojenie na cienkie wstążki zajmuje mi dużo czasu :P

Dobre są do tego temperówki do warzyw.

Pasek wagi

sachel napisał(a):

Karolka_83 napisał(a):

czerwona_kuropatwa napisał(a):

Jeszcze od siebie dorzucę warzywa maczane w maśle orzechowym lub czekoladowym dipie. 

Warzywa upieczone w piekarniku a'la frytki (batat, marchewka, seler, pietruszka + pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka słodka). 

Makarony warzywne np z mąki z groszku lub ciecierzycy.

Dodawanie też cienkich wstążek/nitek z warzyw do makaronu tzn np do spaghetti zamiast 1/3 makaronu surowa marchewka imitująca makaron. 

Ooo ja byłam mile zaskoczona jak zaebiście smakuje marchewka z cukinią (zrobiona właśnie w takie cienkie wstążki - ja tnę obieraczką do ziemniaków na cieniutkie wstążki) i z czosnkiem podsmażone krótko na patelni. Jakie to jest dobre - i w formie nakładki na makaron i nawet jako dodatek do ziemniaków na talerzu zamiast surówki. Tylko nie chce mi się nigdy tego robić, bo to krojenie na cienkie wstążki zajmuje mi dużo czasu :P

Dobre są do tego temperówki do warzyw.

Aaaaaaa faktycznie! Ja zapomniałam ze coś takiego jest, bo nigdy nie używałam. Ale masz rację, to by znacznie skróciło cały proces! Już wiem co będzie moim kolejnym zakupem 😁

Pasek wagi

Peanut_Butter napisał(a):

moim zdaniem każda sałatka jest smaczna, jak się do niej doda dobry sos :D więc przejrzałabym na Twoim miejscu jakieś przepisy na fajne sosy. No i sery bardzo dodają smaku. 

a lubisz soki? Ja przynajmniej raz lub dwa w tygodniu staram się wyciskać sok z jabłek, cytrusów, buraków, kapuchy, marchewek, natki pietruszki, selera. No co tam mam w lodówce. Smakują owocowo, a nie warzywami. Do tego łycha oleju lnianego na zimno i po wypiciu czuję się jak jakieś potężna leśna wróżka :P 

tez jestem team sosy :) ostatnio mam mega fazę na bazyliowy na bazie majonezu . Wszystkie sałatki mi z tym smakują:D dodaje też podprazone nerkowce, albo hallumi, albo gotowane jajka

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.