Temat: Jaki makaron najlepszy na redukcję?

Jaki makaron na redukcję to najlepszy wybór? Wiem, że oczywiście pełnoziarnisty czy coś w tym stylu, bo ma najwięcej wartości odżywczych ale czy polecacie może jakieś konkretne? Z jakiś firm albo jakieś bardziej sycące (więcej błonnika czy coś takiego). Ostatnio w sklepie widziałam takie z groszku albo soczewicy.

MalaMokka napisał(a):

Na redukcję to żaden

Super, jakiś argument?

Makaron Konjac (Shirataki).

Cytując z pierwszego lepszego zrodla:

Makaron shirataki – wzbogać dietę o glukomannan

Makaron konjac (bo pod taką nazwą można kupić także shirataki), zawiera przede wszystkim glukomannan, błonnik przedłużający uczucie sytości i długo przebywający w żołądku. Nasz organizm go nie trawi, dlatego błonnik przechodzi do jelita grubego, gdzie stanowi pożywkę dla bakterii jelitowych. To bardzo korzystne działanie, ponieważ jedząc Shirataki, budujemy silniejszą florę jelitową oraz uzupełniamy niedobory kwasów omega-3, powstających podczas jego rozkładu.

Glukomannan jest bardzo ciekawy, ponieważ jako jeden z nielicznych składników odchudzających, ma działanie potwierdzone dowodami.

Kaloryczność makaronu shirataki to około 27 kalorii na 100 gramów, a w jego skład, wchodzi około 97% wody. Oznacza to, że jedna porcja makaronu jest tak mało kaloryczna, że nie trzeba jej wliczać do dziennego bilansu kalorycznego.

Ja najbardziej lubię z groszku.

Pasek wagi

Pytanie bezsensowne, gdyż redukcja jest wynikiem niedoboru kalorycznego, a nie stosowania określonych źródeł kalorii.

A jaki makaron najbardziej "oszuka" Twoje zapotrzebowania szybszym uczuciem sytości? Popróbuj sama, choć nie spodziewałbym się wielkich różnic pomiędzy gatunkami.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.