Temat: Jaki makaron najlepszy na redukcję?

Jaki makaron na redukcję to najlepszy wybór? Wiem, że oczywiście pełnoziarnisty czy coś w tym stylu, bo ma najwięcej wartości odżywczych ale czy polecacie może jakieś konkretne? Z jakiś firm albo jakieś bardziej sycące (więcej błonnika czy coś takiego). Ostatnio w sklepie widziałam takie z groszku albo soczewicy.

kazdy ma tyle samo kalorii, wiec w sumie bez róznicy

Pasek wagi

Kupowałam różne makarony podczas odchudzania, najbardziej smakował mi z groszku zielonego, najmniej jakiś z marchewki. Zwykłe, białe makarony też jadłam, odchudzaniu to nie przeszkadzało.

Na redukcję to żaden

Na redukcję to żaden

groszkowy, z ciecierzycyy, z soczewicy i ryżowy - sa przynajmniej smaczne, wiec jedzenie satysfakcjonujące. Gryczane czy razowe - albo trzeba naprawde lubić, albo nie warto płakać nad talerzem ;)

Z tych "smakowych" lubimy najbardziej z ciecierzycy i gryczany. Ten drugi szczególnie z pesto zielonym i słonecznikiem. Przy czym jak Cyrica napisała trzeba go lubić. 

Najmniej podchodzi mi z czarnej fasoli. Jakoś tak zbryla mi się mocno po ugotowaniu i w formie spaghetti kruszy się, mimo że gotuję wg opakowania. 

Pasek wagi

Cyrica napisał(a):

groszkowy, z ciecierzycyy, z soczewicy i ryżowy - sa przynajmniej smaczne, wiec jedzenie satysfakcjonujące. Gryczane czy razowe - albo trzeba naprawde lubić, albo nie warto płakać nad talerzem ;)
ja uwielbiam ten z groszku, wyborny wrecz ale cena tez super bo sa 3razy drozsze niz zwykle pszenne

Różne już miałam podejścia do różnego typu makaronów... i nic nie umywa się do prawdziwego spaghetti z pszenicy durum ugotowanego al dente. Sycący. Tani i ogólnie dostępny. Doskonale komponujący się ze wszystkimi możliwymi dodatkami. I na dodatek ma dość niskie IG. Same plusy, żadnych wad :)

wiekszosc ma ogrom weglowodanow, tyle co czekolada chyba nawet , wiec ja makaron skreslam na redukcji. Wole juz od czasu do czasu czekolade :]

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.