Nie zastanawiasz się za bardzo nad tym, czy warzywa i owoce najlepiej ułożyć na górnej półce albo która część lodówki utrzyma mięsa w optymalnej temperaturze? Niestety – nadal mało kto zna zasady prawidłowego rozmieszczenia produktów w zakamarkach kuchni. Często spożywamy produkty, które powinny mieć większą świeżość, a to wszystko znacznie przekłada się na nasze zdrowie. 

Produkty sypkie – do pojemnika

Produkty o długiej przydatności do spożycia, jak mąki, kasze, płatki należy trzymać z dala od wilgoci. Dlatego najlepszym sposobem przechowywania będą dla nich odrębne pojemniki (ceramiczne, szklane lub plastikowe z uszczelnieniem). Tak zapakowane produkty najlepiej trzymać w ciemnym, przewiewnym i, oczywiście – suchym miejscu. Jeśli nie posiadasz naczynia, do którego można przesypać produkt, na pewno przydadzą Ci się plastikowe klipsy do zapinania otwartych opakowań. Bardzo istotna jest także długość przechowywania suchych produktów. Gdy je zakupisz, najlepiej wykorzystać je w trakcie 3 do 5 miesięcy (mąki, płatki) lub do około 10 miesięcy (kasze, ryże, makarony). 

Do produktów suchych zaliczamy także przyprawy – te z pewnością warto przesypywać do specjalnych, niewielkich pojemniczków. Zazwyczaj są one prędko wykorzystywane w kuchni, natomiast jeśli nie masz pewności co do świeżości produktu – oceń zapach przyprawy po roztarciu jej między palcami (temperatura ciała sprawi, że wzmocni się efekt działania olejków eterycznych).

Kawa i herbata – szybkie pochłaniacze

Te popularne napoje nie powinny być stawiane w kuchni z przypadku, chyba że nie zależy Ci na ich walorach smakowych – ale w to nie wierzymy! Są to bowiem produkty szczególnie wrażliwe na obecność innych artykułów spożywczych i bardzo szybko przejmują od nich aromaty. Co ciekawe, nie tylko inne wyroby wpływają na posmak zaparzonej kawy i herbaty, ale także tworzywo pojemnika, w którym są przechowywane. Oczywistym jest, że potrzebny nam pojemnik w celu ochrony produktów przed wilgocią. Co ciekawe, tym napojom nie służą opakowania wykonane z metalu, a jeśli chcesz wykorzystać pojemnik z plastiku, koniecznie wybierz nieprzezroczysty. Dostęp światła, ale i tlenu czy zmiany temperatury aktywują procesy oksydacji – utleniania delikatnych ziaren kawy lub liści herbaty. Tak więc przygotowane pojemniki z suszem schowaj do kuchennej szafki.

Pieczywo – szczególne względy

Do przechowywania pieczywa najlepiej wykorzystać chlebak. Jeżeli natomiast brakuje Ci w kuchni miejsca na ten sprzęt lub po prostu nie przepadasz za tego typu artykułem, znajdź dla pieczywa odosobnione, suche miejsce w temperaturze pokojowej. Nie trzymaj chleba w foliowej torebce – idealnie byłoby owinąć go w ściereczkę z lnu lub bawełny, co zapobiegnie szybkiemu rozwojowi pleśni.

przechowywanie żywności produkty sypkie w kuchni kuchnia żywność

Lodówka - tu też bywa (za) ciepło

Artykuły przechowywane w lodówce zwykle charakteryzują się krótkim okresem przydatności do spożycia. Z tego też względu należą one do najczęściej marnowanej żywności. Wiemy, że w dobie wypełnionych po brzegi grafików niełatwo jest kontrolować daty trwałości na opakowaniach wszystkich produktów, jakie kupujesz. Natomiast wyrobienie nawyku przestrzegania kilku zasad pozwoli Ci zaoszczędzić czas oraz pieniądze, ponieważ pomoże Ci to zredukować marnowanie żywności. Tym bardziej, że lodówka to urządzenie, w którym temperatura może się różnić w zależności od konkretnej półki czy szuflady. Poniżej rozkładamy lodówkę na części zasadnicze:

Półki na drzwiach lodówki:

Tu zazwyczaj panuje najwyższa temperatura w całym urządzeniu, dlatego jest to dobre miejsce do przechowywania butelek i kartonów z napojami czy mlekiem, a także sosami typu ketchup, musztarda, majonez, pesto. Na drzwiach umieszczamy także masło, tutaj także powinniśmy przechowywać jaja. Często producenci sprzętu AGD umieszczają na drzwiach lodówki specjalne wkładki do przechowywania jaj. Niektóre oleje także wymagają niskiej temperatury przechowywania, a zdecydowana większość z nich nie powinna znajdować się na co dzień w miejscu o temperaturze powyżej 20°C. Jeśli więc nie posiadasz w domu piwniczki czy schowka, warto przeznaczyć w lodówce miejsce na oleje, na przykład lniany czy z pestek winogron.

Najniższa półka:

Charakteryzują się z kolei najniższą temperaturą w lodówce, około 2-3°C. Z tego względu jest to korzystne miejsce do przechowywania produktów wrażliwych na psucie i rozwój bakterii – surowego mięsa oraz ryb. Ważna uwaga – przed włożeniem tych artykułów do lodówki, nie należy ich myć – do pewnego stopnia zapobiegnie to wzrostowi drobnoustrojów.

Środkowe półki:

Panuje tutaj temperatura rzędu 4-5°C i jest to miejsce przeznaczone do ułożenia produktów mlecznych, wędlin i przetworów mięsnych. Jako, że panuje tutaj średniej wartości temperatura, jest to właściwa półka do przechowywania naczyń z gotowymi potrawami i zupami.

Najwyższa półka:

Charakteryzuje się najwyższymi wartościami temperatur w całym urządzeniu. Świetnie sprawdzi się przechowywanie tutaj takich produktów, które nie wymagają bardzo niskich temperatur. Najczęściej przechowuje się tu przetwory w słoikach (po otwarciu, ale gdy jeszcze nie zostały wykorzystane), na przykład dżemy, kompoty, produkty konserwowane (ogórki, papryka). Może być wykorzystana do przechowania gotowego ciasta z kremem. To także dodatkowe miejsce na napoje oraz gotowe potrawy, jeśli braknie go na drzwiach lodówki bądź na środkowej półce.

Dolne komory:

W każdej większej lodówce znajdują się wysuwane pojemniki, zwykle przeznaczone do przechowywania owoców i warzyw. Jednak nie wszystkie artykuły z tych kategorii nadają się do schowania w tym miejscu. Na pewno bardzo dobrze będą się tutaj czuły delikatne owoce, jak maliny, jagody, truskawki, a także zielone warzywa liściaste, na przykład sałaty. Czego nie chować do dolnych szuflad? Przede wszystkim szybciej będą psuły się przechowywane tutaj rośliny strączkowe, cukinia, pomidor i ogórek oraz owoce egzotyczne. 

Mrożenie – (nie) do powtórki

Aby żywność umieszczana w zamrażarce nie powodowała zagrożenia dla zdrowia, trzeba pamiętać o kilku najważniejszych zasadach:

  • Niemal wszystkie produkty nadają się do zamrożenia; wyjątkiem są te już raz rozmrożone, a także sałatki, śmietana, miękkie owoce (na przykład mango i banan, chyba że mrożenie ma na celu przygotować je do wykonania z nich domowych lodów) oraz warzywa kapustne 
  • Zielone warzywa liściaste warto przed zamrożeniem zblanszować
  • Umieszczaj w zamrażarce produkty zdatne do spożycia, przed upłynięciem ich daty ważności
  • Nie zamrażaj nieschłodzonych lub lekko ciepłych produktów – spowoduje to niekorzystne podniesienie temperatury w zamrażarce
  • Warto wykorzystać opakowania próżniowe, pojemniki czy torebki do mrożenia; szczególnie mięso najlepiej podzielić na pojedyncze porcje przygotowane do gotowania

Choć dla ambitnej gospodyni powyższe zasady nie powinny być nowością, warto raz na jakiś czas – choćby przy okazji generalnych porządków w kuchni, przypomnieć sobie je na nowo i wprowadzić w życie te brakujące. Choć nie podziękują nam za to bakterie chcące wieść prym w kuchni, z pewnością zrobi to nasz organizm – rzadziej cierpiąc z powodu problemów żołądkowo-jelitowych.

Bibliografia:

http://www.izz.waw.pl/pl/eufic?id=127 [dostęp dn. 1.12.2017r.]

http://www2.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/p... [dostęp dn. 1.12.2017r.]

Zdjęcia:

https://www.pexels.com/photo/bazaar-bottles-busine...

https://www.pexels.com/photo/aroma-aromatic-assort...