Choroba Hashimoto nie taka straszna

Często występujące migreny, zmęczenie, wypadające włosy i osłabione paznokcie, do tego uporczywa nadwaga bądź obrzęki mogą świadczyć o złym stanie tarczycy. Aby jednoznacznie potwierdzić diagnozę choroby Hashimoto, należy wykonać badanie przeciwciał przeciwko peroksydazie tarczycowej (aTPO, anty-TPO). Wykonałaś badanie i wskazuje ono na znaczne przekroczenie norm wspomnianych przeciwciał? Pewnie zastanawiasz się czy potwierdzenie Hashimoto oznacza wiele zmian w życiu i w diecie? Nie martw się: niekoniecznie. Aktualnie trwają badania mające na celu opracowanie konkretnych zaleceń żywieniowych dla osób chorych na Hashimoto, natomiast oto co już wiadomo dzięki dotychczasowym obserwacjom:

Należy przestrzegać zbilansowanej diety o odpowiedniej ilości makroskładników – nie zaleca się długotrwałego stosowania diet eliminacyjnych, na przykład niskowęglowodanowych. Natomiast kilka tygodni (około miesiąca) przestrzegania diety zawierającej do 15% węglowodanów (przede wszystkim złożonych – pochodzących z pełnoziarnistych produktów zbożowych) oraz do 60% białka (którego źródłem jest przede wszystkim chude mięso) okazuje się korzystna dla redukcji masy ciała oraz poziomu przeciwciał. 

Ryby i tłuszcze – to przede wszystkim

Istotne jest zredukowanie podaży kwasów tłuszczowych omega-6 na rzecz omega-3. Te pierwsze wzmacniają procesy zapalne, natomiast omega-3 działają przeciwzapalnie. Lepiej więc zmniejszyć spożycie oleju słonecznikowego, kukurydzianego, sojowego czy z pestek winogron, a wprowadzić do jadłospisu więcej tłustych ryb, awokado, oleju lnianego i rzepakowego oraz orzechów. 

Warto zwrócić uwagę na zwiększenie ilości selenu w diecie – uczestniczy w ochronie komórek tarczycy przed wolnymi rodnikami. Jest także elementem enzymu dejodynazy jodotyroninowej, przez co umożliwia odpowiednią aktywację hormonów tarczycy. Ponadto bierze udział w procesach immunologicznych, zatrzymując aktywację cytokin działających prozapalnie. Najlepszym jego źródłem są orzechy brazylijskie. Skąd mamy wiedzieć, czy nasz organizm jest odpowiednio zasobny w ten składnik odżywczy? Otóż najlepiej będzie wykonać badanie z krwi. Badania wskazują, że stężenie 120µg/l jest korzystną granicą, powyżej której najczęściej obserwuje się remisję i redukcję objawów choroby. 

Zaleca się spożywanie tłustych ryb morskich, ale także dorsza i halibuta – nie tylko ze względu na zawartość prozdrowotnych kwasów tłuszczowych, ale także jod. Niedobór tego składnika prowadzi do zachwiania równowagi hormonalnej tarczycy, ponieważ podobnie jak selen bierze on udział w produkcji i aktywacji hormonów tego narządu. 

Niekorzystne warzywa

Należy zmniejszyć spożycie roślin krzyżowych, tj. kapusty, brokułów i kalafiora. Zawarte w nich glukozynolany w nadmiernych ilościach zaburzają produkcję hormonów tarczycy poprzez unieczynnienie wspomnianej wcześniej peroksydazy tarczycowej. Gotowanie tych warzyw zmniejsza ilość glukozynolanów, ale to nie oznacza przyzwolenia na spożywanie tych produktów każdego dnia. Choć są źródłem witamin z grupy B oraz E, K i C, składniki te można wprowadzić do diety z innych źródeł. 

Gluten i mleko do przebadania

Obserwacje naukowe wykazały, że choroba Hashimoto często idzie w parze z celiakią – wówczas należy koniecznie wykluczyć gluten, natomiast najpierw wykonaj badania pod kątem celiakii. Eliminowanie glutenu bez podstaw laboratoryjnych nie ma uzasadnienia. Podobne zalecenia dotyczą produktów mlecznych, W przypadku alergii czy zauważenia objawów nietolerancji oczywistym jest, by wyeliminować lub zredukować spożycie produktów mlecznych. Warto skonsultować się z dietetykiem w celu dobrania odpowiedniej diety, bez uszczerbku na pewnych składnikach (na przykład wapniu). Podstawą jest natomiast dieta bogata w owoce i warzywa, a wykluczająca produkty wysokoprzetworzone.

Bibliografia:

Paknys G. et al. Risk factors and pathogenesis of Hashimoto’s thyroiditis. Medicina (Kaunas). 2009; 45(7): 574-583

Esposito T et al. Effects of low-carbohydrate diet therapy in overweight subject with autoimmune thyroiditis: possible synergism with ChREBP. Drug, Design, Development and Therapy. 2016; 10: 2939—2946

Guastamacchia E. et al. Selenium and Iodine in Autoimmune Thyroiditis. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2015; 15(4): 288-292

Xu T. Effect of n-3 and n-6 Polyunsaturated Fatty Acids on Inflammation. All Graduate Theses and Dissertations. 2017; 5615 [http://digitalcommons.usu.edu/etd/5615 dostęp dn. 29.10.2017r.]

Łoźna K. et al. Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Probl Hig Epidemiol. 2012; 93(4): 871-875

Metso S. et al: Gluten-free diet and autoimmune thyroiditis in patients with celiac disease. A prospective controlled study. Scand J Gastroenterol. 2012; 47(1): 43-48

http://www.izz.waw.pl/attachments/article/33/Normy... [dostęp dn. 1.12.2017r.]

Zdjęcie: https://www.pexels.com/photo/woman-in-black-tank-t...