Woda kokosowa jest stosowana w wielu dolegliwościach. Część z tych zastosowań ma swoje uzasadnienie naukowe, część to tradycyjne lub kulturowe przekonania. Jedno jest pewne - woda kokosowa chroni układ krążenia, doskonale nawadnia i wzmacnia organizm. Ważnym składnikiem wody kokosowej są fitohormony, jednak w wodzie tej odnajdziemy też cukry, alkohole cukrowe, lipidy, aminokwasy, witaminy z grupy B, związki azotowe, kwasy organiczne i enzymy, które pełnią różne funkcje w organizmie człowieka w zależności od odmiennych właściwości chemicznych [1].

Woda kokosowa to nic innego niż bielmo jądrowe młodych, nie do końca dojrzałych owoców kokosa. Ma ono postać przezroczystego płynu, gotowego natychmiast do spożycia.

Dla sportowców

Woda kokosowa jest bogata w potas, sód, chlorki i węglowodany, z tego względu wymienia się ją jako doskonały środek nawadniający [1]. Co więcej, w leczeniu klinicznym, woda ta może być wykorzystana jako doustny środek nawadniający w sytuacji utraty płynu z przewodu pokarmowego u pacjentów cierpiących na biegunki [2,3]. Ze względu na działanie przeciwutleniające płyn ten może pomóc w neutralizacji reaktywnych form tlenu powstałych w wyniku długotrwałego wysiłku [4]. 

Na zdrowe serce

Woda z kokosa może również chronić nas przed zawałem serca [5]. Co ciekawe, badania wykazały, że regularne spożywanie wody kokosowej lub mauby (cieczy pochodzących z kory drzewa mauby, arborescens colubrina), a zwłaszcza ich mieszaniny, jest bardzo skuteczne w regulowaniu ciśnienia tętniczego krwi [6]. 

Działanie antynowotworowe i antyzakrzepowe 

Woda kokosowa ma w swoim składzie należące do fitohormonów cytokiny. Niektóre z nich, a dokładnie kinetyna i trans - zeatyna chronią nas przed nowotworami oraz działają antyzakrzepowo [7,8]. Warto wiedzieć, że oksydacyjne uszkodzenia DNA odgrywają ważną rolę w rozwoju nowotworów, a właśnie antyoksydanty żywieniowe mogą zapewnić skuteczną ochronę przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Kinetyna może także zapobiegać oksydacyjnemu uszkodzeniu nienasyconych kwasów tłuszczowych, znajdujących się w obrębie błony komórkowe [9].

Woda kokosowa coraz częściej jest sprzedawana w plastikowych butelkach lub puszkach. Bez większego problemu dostaniemy ją również w Polsce

Na choroby układu nerwowego

Wspomniana wcześniej trans-zeatyna może być potencjalnym lekiem w walce z chorobami nerwowymi. Naukowcy odkryli, że posiada ona działanie hamujące acetylocholinoesterazę (AchE) i może być stosowana do leczenia choroby Alzheimera lub zaburzeń neuronalnych, takich jak demencja [10, 11]. 

Jak widać woda kokosowa to nie tylko rynkowy "wymysł". Jej skład działa antynowotowrowo, wspomaga działanie serca, pozwala na znakomite nawodnienie, a nawet koi układ nerwowy.

Zdjęcie 1 pochodzi z: John Revo Puno via Foter.com / CC BY

Zdjęcie 2 pochodzi z: John Revo Puno via Foter.com / CC BY

Zdjęcie 3 pochodzi z: avlxyz via Foter.com / CC BY-SA

1. Santoso, U.; Kubo, K.; Ota, T.; Tadokoro, T.; Maekawa, A. Nutrient composition of kopyor coconuts (Cocos nucifera L.). Food Chem. 1996, 57, 299–304..

2. Chavalittamrong B, Pidatcha P, Thavisri U. Electrolytes, sugar, calories, osmolarity and pH of beverages and coconut water. Southeast Asian J Trop Med Public Health. 1982;13(3):427–31.

3. Adams W, Bratt DE. Young coconut water for home rehydration in children with mild gastroenteritis. Trop Geogr Med. 1992;44(1-2):149–53.

4. Fisher-Wellman K, Bloomer RJ. Acute exercise and oxidative stress: a 30 year history. Dyn Med. 2009;8:1. doi: 10.1186/1476-5918-8-1

5. Anurag, P.; Rajamohan, T. Cardioprotective effect of tender coconut water in experimental myocardial infarction. Plant Foods. Hum. Nutr. 2003, 58, 1–12. 16. 

6. Alleyne, T.; Roache, S.; Thomas, C.; Shirley, A. The control of hypertension by use of coconut water and mauby: Two tropical food drinks. West Indian Med. J. 2005, 54, 3–8.

7. Vermeulen, K.; Strnad, M.; Kryštof, V.; Havlicek, L.; Van der Aa, A.; Lenjou, M.; Njis, G.; Rodrigus, I.; Stockman, B.; Van Onckelen, H.; Van Bockstaele, D.R.; Berneman, Z.N. Antiproliferative effect of plant cytokinin analogues with an inhibitory activity on cyclindependent kinases. Leukemia 2002, 16, 299–305. 26. 

8. Rattan, S.I.S.; Clark, B.F.C. Kinetin delays the onset of ageing characteristics in human fibroblasts. Biochem. Biophys. Res. Commun. 1994, 201, 665–672.

9. Leshem, Y.Y. Plant senescence processes and free radicals. Free Radical Biol. Med. 1988, 5, 39–49

10. Heo, H.J.; Hong, S.C.; Cho, H.Y.; Hong, B.; Kim, H.K.; Kim, E.K.; Shin, D.H. Inhibitory effect of zeatin, isolated from Fiatoua villosa, on acetylcholinesterase activity from PC12 cells. Mol. Cells 2002, 13, 113–117. 52. 

11. Kim, M.J.; Choi, S.J.; Lim, S.T.; Kim, H.K.; Kim, Y.J.; Yoon, H.G.; Shin, D.H. Zeatin supplement improves scopolamine-induced memory impairment in mice. Biosci. Biotechnol. Biochem. 2008, 72, 577–581.