- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Otręby gryczane zawierają dużo błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Czy warto wprowadzić je do codziennego menu? Jakie witaminy mają otręby gryczane? Czy otręby gryczane mają błonnik?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Czytałam ostatnio na temat otrębów gryczanych. Podobno mają bardzo korzystne właściwości. Czy to prawda? Gdzie mogę je dodawać? Kasia
Otręby gryczane powstają jako produkt uboczny podczas produkcji kaszy. Te z udziałem łuski zawierają około 40 proc. błonnika pokarmowego, z czego 25 proc. stanowi błonnik rozpuszczalny. Otręby bez łuski natomiast zawierają około 16 proc. błonnika, z czego 75 proc. to frakcja rozpuszczalna. W zależności od rodzaju zabiegów technologicznych stosowanych podczas produkcji kaszy gryczanej poziom i skład frakcyjny błonnika pokarmowego, a tym samym właściwości funkcjonalne, będą się zmieniać.
Błonnik pokarmowy pęcznieje w żołądku, zwiększając uczucie sytości, pomaga też w profilaktyce wielu chorób tj. cukrzyca, miażdżyca, a nawet nowotwory.
Otręby gryczane są też bogate w witaminy z grupy B, szczególnie tiaminę (0,519 mg/100 g), składniki mineralne (zwłaszcza bor, kobalt, platyna), a także białko (jak na produkt roślinny). Ziarno gryki jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł białek biologicznie czynnych. Zawartość tego składnika w mące wynosi 10,6 proc. suchej masy, a w otrębach 21,6 proc. s.m. Szczególną cechą białek gryki jest niski stosunek aminokwasów lizyna/arginina oraz metionina/arginina, przypuszcza się, że ma on wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Otręby gryczane są też cennym źródłem polifenoli, rutyny, kwercetyny, orientyny i izoorientyny.
Warto wspomnieć, że, jak wykazały badania, otręby gryczane są bogatsze niż inne produkty gryczane i mąka żytnia w:
Co więcej, chleb wypieczony z dodatkiem otrębów gryczanych zawiera więcej polifenoli ogółem i kwercetyny oraz ma większą siłę gaszenia rodników DPPH (co świadczy o właściwościach przeciwutleniających) niż mieszanki, z których został przygotowany. Proces wypieku niekorzystnie wpływa jednak na ilość rutyny, orientyny i izoorientyny. Jednak badania pokazują różne wyniki, co może wynikać chociażby z zastosowania różnych rozpuszczalników.
Polecam dodawanie otrębów gryczanych do pieczywa pszennego, jeśli piecze Pani chleb samodzielnie. Zwiększy to nie tylko udział błonnika, ale też białka. Można je również z powodzeniem dorzucać do jogurtów, mleka, sałatek i surówek, wypieków zbożowych, a nawet panierek (chociaż oczywiście tych ostatnich najlepiej w ogóle nie stosować).
Jak w przypadku większości produktów, zbyt duże spożycie otrębów jest niekorzystne i może spowodować ból brzucha, wzdęcia, zaparcia, a także zmniejszać wchłanianie niektórych składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk. Otręby proszę więc dodawać do posiłków z umiarem i pamiętać o odpowiednim nawadnianiu.
Używacie w swojej kuchni otrębów gryczanych? W jakich przepisach dodajecie otręby gryczane?
Zdjęcie pochodzi z: bobjudge via Foter.com / CC BY
Bibliografia:
Bonaffacia G., Marocchini M., Kret I.: Composition and technological properties of the flour and bran from common and tatary buckwheat. Food Chem., 2003, 80, 9-15.
Żmijewski M., Sokół-Łętowska A., Pejcz E., Orzeł D... Antioxidant activity of rye bread enriched with milled buckwheat groats fractions. Rocz Panstw Zakl Hig. 2015;66(2):115-21.
Komentarze
duzagosia
26 marca 2017, 15:58
A gzie te otręby można kupić?
wie58
26 marca 2017, 03:08
Dodam do chleba
magull
25 marca 2017, 22:26
Przepraszam, ale niczego nie zrozumiałam.... Może poza tym, że używać, ale nie do panierek. A jak się mają do innych otrębów?
Użytkownik2339727
25 marca 2017, 10:48
A Ja używam otręb i można je dostać na zdrowej żywnosci w każdym markecie :) pyszne sa :)
Tereenia
24 marca 2017, 20:31
interesujące
anusiad7
24 marca 2017, 11:00
dobre także jako dodatek przy wyrobie domowego chleba, polecam szybkie i sprawdzone przepisy http://blog.winoiser.com
agata19976
24 marca 2017, 09:06
Do wypiekanego w domu chleba to dobry dodatek. http://ocetjablkowy.blog.pl
wie58
23 marca 2017, 22:14
ciekawe
am1980
22 marca 2017, 09:47
często jadam otręby, dodaje do koktajli czy owsianki...gryczanych jeszcze nie spotkałam, ale jak spotkam to kupię na pewno