Jak przygotować rozgrzewający zdrowotny napar:

Składniki:

1 szklanka wody

1 łyżeczka miodu

¼ łyżeczki imbiru (najlepiej startego świeżego)

szczypta cynamonu

szczypta kurkumy

2 goździki

opcjonalnie - mleko

Przygotowanie:

  1. Zgotuj wodę, dodaj do niej przyprawy i gotuj ok. 10 min.
  2. Odcedź i dodaj miód. Możesz też dodać trochę mleka.

Co kryje w sobie ten napój?

Wszystkie dodane do tej herbaty przyprawy mają korzystny wpływ na zdrowie:

Imbir

Ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, dzięki czemu poprawia odporność organizmu. Korzystnie wpływ na trawienie, jest naturalnym lekiem przeciwbólowym, łagodzi nudności. Badania pokazują, że imbir może także obniżyć markery stanu zapalnego jelita grubego, zmniejszając ryzyko nowotworu jelita.

Cynamon

Cynamon to dobra przyprawa dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz cukru we krwi. Z tego też względu zaleca się go diabetykom czy osobom, u których zdiagnozowano miażdżycę.  Cynamon pozytywnie też wpływa na wygląd skóry – łagodzi przebarwienia, rozjaśnia cerę i pomaga w walce z trądzikiem.

Kurkuma

Kurkuma to ostatnio częsty obiekt badań naukowców.  M.in. wykazano, że przyprawa ta ma działanie przeciwdepresyjne, działa podobnie do antydepresantu fluoksetyny. Kurkuma może też być lekiem na astmę, wykazano bowiem, że ma silne właściwości przeciwzapalne, zbliżone do kortykosteroidów. Jednocześnie, w przeciwieństwie do tych leków, nie wykazuje ona skutków ubocznych. Ponadto, zawarty w kurkumie związek ar-tumeron sprzyja namnażaniu i różnicowaniu komórek macierzystych w mózgu (mówiąc prościej – naprawia mózg), dzięki czemu kurkuma może być pomocna w leczeniu choroby Alzhaimera.

Goździki

Wykazują działanie przeciwbólowe, gdyż zawarty w nich związek zapachowy eugenol ma właściwości znieczulające. Goździki, podobnie jak cynamon, obniżają też poziom glukozy i złego cholesterolu we krwi. Są silnymi przeciwutleniaczami i pomagają w walce ze stresem i depresją.

Dodatek miodu do naparu również nie pozostaje bez znaczenia. Miód ma właściwości antybakteryjne, korzystnie wpływa więc na odporność. Obniża też ciśnienie krwi i wykazuje dobroczynny wpływ na układ trawienny.

Bibliografia:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26434873

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22186322

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26258147

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2637808/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23832433

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27406082

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26584457

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26333873