Główne cechy diety nordyckiej

Istnieje kilka odmian diety nordyckiej w zależności od narodowości. Różnice zaobserwować można pomiędzy sposobem odżywiania Szwedów, Duńczyków czy Norwegów. Łączą je jednak następujące zasady:

  • włączenie do diety większej ilości ryb, owoców morza oraz wodorostów
  • spożywanie produktów z dzikich i niezamieszkałych regionów
  • przewaga w diecie produktów pochodzenia roślinnego

Zalecane produkty

Skandynawski sposób odżywiania zaleca częste sięganie po warzywa, owoce, owoce jagodowe, nasiona roślin strączkowych, produkty z  pełnego ziarna, olej rzepakowy, nasiona oraz orzechy. Dieta bogata jest również w świeże ryby, owoce morza i chudy nabiał. Zaleca się także, aby pojawiały się w niej świeże zioła i wodorosty. Te drugie stanowią bogate źródło dobrze przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych i witamin z grupy B, A oraz E. Znajdziemy w nich także substancje bioaktywne, chroniące przed nowotworami i chorobami układu krążenia. W umiarkowanych ilościach dozwolone jest mięso, jaja oraz tłuszcze zwierzęce. Całkowicie wykluczyć należy natomiast produkty wysokoprzetworzone, fast-food, słodycze i słodzone napoje.

Redukcja masy ciała

Dieta nordycka wykazywać może również efekty odchudzające. Wynika to z faktu, że opiera się ona głównie na produktach świeżych oraz przygotowywanych metodami takimi jak wolne gotowanie, duszenie czy pieczenie bez dodatku tłuszczu. Jadłospis komponowany zgodnie z zasadami diety północnej jest również niezwykle urozmaicony. Zaleca się aby spożywane produkty pochodziły z naturalnych upraw dzięki czemu wykazują one zdecydowanie wyższe wartości odżywcze.

Wpływ na zdrowie

Analiza coraz większej ilości dostępnych obecnie wyników badań na temat diety nordyckiej pozwala określić jej właściwości jako bardzo obiecujące. Wykazano między innymi że taki sposób odżywiania przyczynia się do zmniejszenia ryzyka cukrzycy typu 2, chorób
sercowo–naczyniowych, stanu zapalnego w organizmie oraz poprawy profilu lipidowego. Zaobserwowano również poprawę wchłaniania witamin i składników mineralnych oraz korzystne tendencje w przypadku obniżania szansy wystąpienia nowotworów jelita grubego, prostaty i piersi czy osteoporozy.

Przeprowadzone w roku 2016 badanie na grupie 156 kobiet i mężczyzn z cechami zespołu metabolicznego oceniało wpływ diety nordyckiej na profil lipidowy. Polegało ono na zmianie sposobu odżywania przez okres 18 lub 24 tygodni poprzez wprowadzenie do diety warzyw, owoców, jagód, produktów z pełnego ziarna, ryb, olejów roślinnych (głównie rzepakowego), oraz mięsa o niskiej zawartości tłuszczu. Badanie krwi wykonano przed przystąpieniem do badania i bezpośrednio po zakończeniu diety. Wykazano, że u osób stosujących dietę nordycką doszło do korzystnych zmian w profilu lipidowym w porównaniu z grupą kontrolną.

Istotne dla skuteczności diety jest jej zbilansowanie pod względem ilości przyjmowanych kalorii i składników odżywczych w odniesieniu do odpowiednich norm dla każdej osoby. Warto zauważyć, że dieta nordycka nie posiada jasnych wytycznych na ten temat. Wskazuje ona jedynie jakie produkty z konkretnych grup należy wybierać komponując swój jadłospis. Pewne produkty takie jak owoce morza czy ryby pochodzące ze specjalnych hodowli mogą mieć również wysoką cenę, natomiast niektóre gatunki jagód czy owoców być niedostępne poza krajami skandynawskimi.

Piśmiennictwo:

Lankinen M., Schwab U., Kolehmainen M., I wsp. A Healthy Nordic Diet Alters the Plasma Lipidomic Profile in Adults with Features of Metabolic Syndrome in a Multicenter Randomized Dietary Intervention. J Nutr. 2016
Kolehmainen M., Ulven SM., Paananen J., I wsp. Healthy Nordic diet downregulates the expression of genes involved in inflammation in subcutaneous adipose tissue in individuals with features of the metabolic syndrome. Am J Clin Nutr. 2015
Brader L., Rejnmark L., Carlberg C. I wsp. Effects of a healthy Nordic diet on plasma 25 hydroxyvitamin D concentration in subjects with metabolic syndrome: a randomized, controlled trial Eur J Nutr. 2014

Zdjęcie główne pochodzi z: Person Behind the Scenes via Foter.com
Zdjęcie 1 pochodzi z: CC BY-SA / frann.leach via Foter.com
Zdjęcie 2 pochodzi z: CC BY-ND / Stewart Holmes via Foter.com
Zdjęcie 3 pochodzi z: CC BY / BrownGuacamole via Foter.com