- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Dieta nordycka znana również jako północna czy skandynawska cieszy się obecnie coraz większą popularnością. Opiera się ona głównie na lokalnych produktach roślinnych i owocach morza przygotowanych tradycyjnymi sposobami. Coraz więcej aktualnych wyników badań naukowych potwierdza jej właściwości prozdrowotne oraz pozytywny wpływ na redukcję masy ciała.
Istnieje kilka odmian diety nordyckiej w zależności od narodowości. Różnice zaobserwować można pomiędzy sposobem odżywiania Szwedów, Duńczyków czy Norwegów. Łączą je jednak następujące zasady:
Skandynawski sposób odżywiania zaleca częste sięganie po warzywa, owoce, owoce jagodowe, nasiona roślin strączkowych, produkty z pełnego ziarna, olej rzepakowy, nasiona oraz orzechy. Dieta bogata jest również w świeże ryby, owoce morza i chudy nabiał. Zaleca się także, aby pojawiały się w niej świeże zioła i wodorosty. Te drugie stanowią bogate źródło dobrze przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych i witamin z grupy B, A oraz E. Znajdziemy w nich także substancje bioaktywne, chroniące przed nowotworami i chorobami układu krążenia. W umiarkowanych ilościach dozwolone jest mięso, jaja oraz tłuszcze zwierzęce. Całkowicie wykluczyć należy natomiast produkty wysokoprzetworzone, fast-food, słodycze i słodzone napoje.
Dieta nordycka wykazywać może również efekty odchudzające. Wynika to z faktu, że opiera się ona głównie na produktach świeżych oraz przygotowywanych metodami takimi jak wolne gotowanie, duszenie czy pieczenie bez dodatku tłuszczu. Jadłospis komponowany zgodnie z zasadami diety północnej jest również niezwykle urozmaicony. Zaleca się aby spożywane produkty pochodziły z naturalnych upraw dzięki czemu wykazują one zdecydowanie wyższe wartości odżywcze.
Analiza
coraz większej ilości dostępnych obecnie wyników badań na temat diety
nordyckiej pozwala określić jej
właściwości jako bardzo obiecujące. Wykazano między innymi że taki sposób odżywiania przyczynia się do
zmniejszenia ryzyka cukrzycy typu 2, chorób
sercowo–naczyniowych, stanu
zapalnego w organizmie oraz poprawy profilu lipidowego. Zaobserwowano również
poprawę wchłaniania witamin i składników mineralnych oraz korzystne tendencje w
przypadku obniżania szansy wystąpienia nowotworów jelita grubego, prostaty i
piersi czy osteoporozy.
Przeprowadzone w roku 2016 badanie na grupie 156 kobiet i mężczyzn z cechami zespołu metabolicznego oceniało wpływ diety nordyckiej na profil lipidowy. Polegało ono na zmianie sposobu odżywania przez okres 18 lub 24 tygodni poprzez wprowadzenie do diety warzyw, owoców, jagód, produktów z pełnego ziarna, ryb, olejów roślinnych (głównie rzepakowego), oraz mięsa o niskiej zawartości tłuszczu. Badanie krwi wykonano przed przystąpieniem do badania i bezpośrednio po zakończeniu diety. Wykazano, że u osób stosujących dietę nordycką doszło do korzystnych zmian w profilu lipidowym w porównaniu z grupą kontrolną.
Istotne dla skuteczności diety jest jej zbilansowanie pod względem
ilości przyjmowanych kalorii i składników odżywczych w odniesieniu do
odpowiednich norm dla każdej osoby. Warto zauważyć, że dieta nordycka nie
posiada jasnych wytycznych na ten temat. Wskazuje ona jedynie jakie produkty z
konkretnych grup należy wybierać komponując swój jadłospis. Pewne produkty
takie jak owoce morza czy ryby pochodzące ze specjalnych hodowli mogą mieć
również wysoką cenę, natomiast niektóre gatunki jagód czy owoców być
niedostępne poza krajami skandynawskimi.
Piśmiennictwo:
Lankinen M., Schwab U., Kolehmainen M., I wsp. A Healthy Nordic Diet Alters
the Plasma Lipidomic Profile in Adults with Features of Metabolic Syndrome in a
Multicenter Randomized Dietary Intervention. J Nutr. 2016
Kolehmainen M., Ulven SM., Paananen J., I wsp. Healthy Nordic diet
downregulates the expression of genes involved in inflammation in subcutaneous
adipose tissue in individuals with features of the metabolic syndrome. Am J
Clin Nutr. 2015
Brader L., Rejnmark L., Carlberg C. I wsp. Effects of a healthy Nordic diet on
plasma 25 hydroxyvitamin D concentration in subjects with metabolic syndrome: a
randomized, controlled trial Eur J Nutr. 2014
Zdjęcie główne pochodzi z: Person Behind the Scenes via Foter.com
Zdjęcie 1 pochodzi z: CC BY-SA / frann.leach via Foter.com
Zdjęcie 2 pochodzi z: CC BY-ND / Stewart Holmes via Foter.com
Zdjęcie 3 pochodzi z: CC BY / BrownGuacamole via Foter.com
Komentarze
wie58
16 grudnia 2016, 01:19
:)
wie58
12 grudnia 2016, 03:10
Smaczna.
annaoj90
9 grudnia 2016, 20:57
Kolejna moda żywieniowa? Kolejna sieczka dla mózgu.
StrawberryField
10 grudnia 2016, 13:41
może i kolejna moda, ale nie taka znowu sieczka, czytałam o tej diecie również w innych źródłach. założenia są dość ciekawe, dla osób lubujących się w potrawach rybnych może to być przyjemny sposób na zdrowe odżywianie, sama zastanawiam się czy to nie jest idealne rozwiązanie na poprawienie nawyków żywieniowych mojego taty, który uwielbia ryby.
wie58
9 grudnia 2016, 00:04
Ciekawe