Żelki

Cukier i syrop glukozowo - fruktozowy to podstawa składu żelek. Ale nie tylko ich obecność jest powodem, dla którego powinniśmy wykluczyć ten słodycz z diety dziecka.  Żelki to też bardzo często sztuczne barwniki, które mogą obciążać układ immunologiczny, a w większych ilościach wywoływać poważne dolegliwości. Najgroźniejsze są podejrzewana o działanie kancerogenne i alergenne żółcień chinoninowa oraz mogąca wywołać nadpobudliwość u dzieci, a także alergię i astmę czerwień koszenilowa.

Kremy orzechowe

Nie bez powodu nazywane są one cukrowo - tłuszczową miazgą. To właśnie te dwa składniki stanowią bowiem zdecydowaną większość popularnych słodkich kremów do smarowania pieczywa, niestety tak bardzo uwielbianych przez dzieci. Działanie samego cukru nie jest dla nikogo niespodzianką.  Jego nadmiar jest wiązany z takimi chorobami jak  otyłość, cukrzyca, nowotwory, czy próchnica. Nie każdy jednak wie, że tłuszczem używanym w tych produktach jest olej palmowy, w którego skład wchodzą szkodliwe kwasy tłuszczowe powodujące m.in. wzrost złego cholesterolu we krwi. Co więcej, po rafinacji olej ten pozbawiony zostaje większości wartościowych związków m. in. witaminy E, witaminy A.

Kostki rosołowe

Kostka rosołowa to nic innego niż zlepek soli, tłuszczu, wzmacniaczy smaku i innych, sztucznych dodatków. Regularne jej nadużywanie zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia, chorób układu krążenia, raka żołądka i mózgu oraz upośledza działanie nerek. Cały czas pojawiają się niepokojące doniesienia na temat zawartego w kostkach rosołowych glutaminianu sodu, że może on sprzyjać nadwadze i otyłości oraz prowadzić do reakcji alergicznych i astmy. Olej palmowy zawarty w kostce składa się ze szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych, które powodują m. in. wzrost złego cholesterolu we krwi, a karmel amoniakalny wywołuje nadpobudliwość, może być przyczyną chorób wątroby, żołądka oraz problemów z płodnością.

Słodkie napoje gazowane

Słodkie napoje gazowane to nie tylko ogromna ilość cukru i syropu glukozowo - fruktozowego, którego nadmiar w diecie może prowadzić do wystąpienia wielu chorób. Dzieci powinny też unikać po prostu  napojów gazowanych ze względu na działanie drażniące na układ pokarmowy. Szkodliwe są również zawarte w takich napojach barwniki, np. E150d, czyli karmel amoniakalno-siarczynowy. Może on bowiem powodować nadpobudliwość i zwiększenie ruchu robaczkowego jelit oraz zawierać toksyczne związki, które u zwierząt w dużej ilości powodują skurcze mięśni, zmiany w obrazie krwi i zaburzenia metaboliczne witaminy B6.

Wypijając 5 szklanek jednego z bardziej popularnych napojów gazowanych, dostarczamy dziecku 530 kcal i 25 łyżeczek cukru! 

Zdjęcie pochodzi z: nvainio via Scandinavian / CC BY