Po co chlorella?
Na sklepowych półkach nie brakuje suplementów, które mają kompleksowo wpływać na nasz organizm. Należy do nich m.in. chlorella. Czy rzeczywiście ten niepozorny proszek może podnieść wydolność organizmu i pomóc w niedoborach?
Chlorella to słodkowodna, zielona alga sprzedawana często w postaci suplementu. Rzeczywiście - zawiera ona szereg składników odżywczych, w tym aminokwasów (np. aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach - BCAA, czy argininy), chlorofilu, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i składników mineralnych. Dzięki takiemu składowi jej możliwości działania na organizm są bardzo szerokie.
Chlorella dla sportowców
Zawarte w chlorelli aminokwasy rozgałęzione BCAA i arginina mogą potencjalnie zwiększyć wydajność i wytrzymałość u osób ćwiczących bez jawnych niedoborów żywieniowych. Na początku taki wpływ zaobserwowano w badaniach na zwierzętach, później hipoteza potwierdziła się również dla ludzi.
Suplementem w cholesterol
Codzienne spożywanie suplementów z chlorelli prowadzi do zmniejszenia poziomu trójglicerydów oraz cholesterolu całkowitego we krwi u osób z umiarkowaną hipercholesterolemią. Kluczową rolę w tym działaniu przypisuje się zawartym w tych algach karotenoidom i kwasom tłuszczowym omega 3. Badania wykazały, że suplementacja chlorellą, dzięki zawartości antyoksydantów, zmniejsza sztywność tętnic, dzięki czemu ogranicza ryzyko chorób sercowo - naczyniowych. Okazuje się, że wystarczy 3-9 g suplementu dziennie, aby wyrównać delikatną hiperglikemię.
Chlorella a wzrok
Chlorella zawiera dużą ilość karotenoidów, a zwłaszcza luteiny, nic więc dziwnego, że zaczęto sprawdzać jej możliwe działanie na poprawę poziomu karotenoidów w ludzkiej krwi. Okazuje się, że regularne przyjmowanie chlorelli rzeczywiście zwiększa zawartość luteiny w erytrocytach, chroni więc przed wystąpieniem zaćmy.
Chlorella poprawia funkcjonowanie wątroby
Suplementacja chlorellą związana jest również z poprawą funkcji wątroby. Roślina ta jest dobrze tolerowana u pacjentów z przewlekłym HCV, a jej przyjmowanie wiąże się ze znacznym zmniejszeniem aktywności enzymów wątrobowych ALT.
A to nie wszystko, czego możemy spodziewać się od tej rośliny. Badania na zwierzętach potwierdziły, że chlorella poprawia odporność na zakażenia wirusowe, bakteryjne, normalizuje poziom cukru we krwi, zmniejsza masę ciała, może też chronić przed nowotworami. U ludzi suplementacja tej rośliny wpływa na poprawę wyników w wielu chorobach przewlekłych. Często też podkreślane jest działanie oczyszczające chlorelli. Zawiera ona bowiem białka zwane metalotioneinami, które mają zdolność wiązania metali ciężkich.
Chlorella jest bardzo wartościowym suplementem. Oczywiście nie każdy jej potrzebuje, więc decyzję o przyjmowaniu należy podjąć po konfrontacji własnych dolegliwości i potrzeb z działaniem tej rośliny.
Zdjęcie 1 pochodzi z: Damien Pollet via Foter.com / CC BY-SA
Komentarze
Martik_M
20 maja 2016, 15:01
Lubię dodawać chlorellę abo spirulinę do zielonych koktajli. Natomiast smak już mniej przypadł mi do gustu. Jak dla mnie dobrze niweluje go ananas. Po za tym fajne połączenie ma natura vitalis bo spirulina+chlorella w jednym.
joannnnna
8 maja 2016, 20:59
Do kazdego smaku mozna sie przyzwyczaic. Ja uwielbiam smak jaki nadaja glony zielonym smoothie. Dla mnie bomba!
angelisia69
7 maja 2016, 16:51
pilam ze 2 lata temu,smak i zapach glonow ochyda :(
aska1277
6 maja 2016, 20:30
ciekawy artykuł... nie słyszałam o tym
cutetee
6 maja 2016, 20:28
hhmmm czytałam taki artykuł w ostatnim food forum...ostatnio często zauważam, że tematy które są tam poruszane za chwile pojawiają się na vitalii
wie58
6 maja 2016, 00:14
Ciekawe, jednak ten glon nie wygląda zbyt miło.