Po co chlorella?

Na sklepowych półkach nie brakuje suplementów, które mają kompleksowo wpływać na nasz organizm. Należy do nich m.in. chlorella. Czy rzeczywiście ten niepozorny proszek może podnieść wydolność organizmu i pomóc w niedoborach?

Chlorella to słodkowodna, zielona alga sprzedawana często w postaci suplementu. Rzeczywiście - zawiera ona szereg składników odżywczych, w tym aminokwasów (np. aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach - BCAA, czy argininy), chlorofilu, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i składników mineralnych. Dzięki takiemu składowi jej możliwości działania na organizm są bardzo szerokie.

Chlorella dla sportowców

Zawarte w chlorelli aminokwasy rozgałęzione BCAA i arginina mogą potencjalnie zwiększyć wydajność i wytrzymałość u osób ćwiczących bez jawnych niedoborów żywieniowych. Na początku taki wpływ zaobserwowano w badaniach na zwierzętach, później hipoteza potwierdziła się również dla ludzi.

Suplementem w cholesterol

Codzienne spożywanie suplementów z chlorelli prowadzi do zmniejszenia poziomu trójglicerydów oraz cholesterolu całkowitego we krwi u osób z umiarkowaną hipercholesterolemią. Kluczową rolę w tym działaniu przypisuje się zawartym w tych algach karotenoidom i kwasom tłuszczowym omega 3. Badania wykazały, że suplementacja chlorellą, dzięki zawartości antyoksydantów, zmniejsza sztywność tętnic, dzięki czemu ogranicza ryzyko chorób sercowo - naczyniowych. Okazuje się, że wystarczy 3-9 g suplementu dziennie, aby wyrównać delikatną hiperglikemię.

Chlorellę najczęściej można spotkać w postaci sproszkowanej lub w tabletkach.

Chlorella a wzrok 

Chlorella zawiera dużą ilość karotenoidów, a zwłaszcza luteiny, nic więc dziwnego, że zaczęto sprawdzać jej możliwe działanie na poprawę poziomu karotenoidów w ludzkiej krwi. Okazuje się, że regularne przyjmowanie chlorelli rzeczywiście zwiększa zawartość luteiny w erytrocytach, chroni więc przed wystąpieniem zaćmy.

Chlorella poprawia funkcjonowanie wątroby

Suplementacja chlorellą związana jest również z poprawą funkcji wątroby. Roślina ta jest dobrze tolerowana u pacjentów z przewlekłym HCV, a jej przyjmowanie wiąże się ze znacznym zmniejszeniem aktywności enzymów wątrobowych ALT.

A to nie wszystko, czego możemy spodziewać się od tej rośliny. Badania na zwierzętach potwierdziły, że chlorella poprawia odporność na zakażenia wirusowe, bakteryjne, normalizuje poziom cukru we krwi, zmniejsza masę ciała, może też chronić przed nowotworami. U ludzi suplementacja tej rośliny wpływa na poprawę wyników w wielu chorobach przewlekłych. Często też podkreślane jest działanie oczyszczające chlorelli. Zawiera ona bowiem białka zwane metalotioneinami, które mają zdolność wiązania metali ciężkich.

Chlorella jest bardzo wartościowym suplementem. Oczywiście nie każdy jej potrzebuje, więc decyzję o przyjmowaniu należy podjąć po konfrontacji własnych dolegliwości i potrzeb z działaniem tej rośliny.

Zdjęcie 1 pochodzi z: Damien Pollet via Foter.com / CC BY-SA

Zdjęcie 2 pochodzi z: dahon via Foter.com / CC BY-ND