Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Kasze znane są od dawna, jednak ze względu na zawarte w nich wartościowe składniki pokarmowe coraz częściej wybierane są przez konsumentów. Na rynku pojawiły się również dotychczas mniej znane odmiany, zaliczane często do tzw.”superfood”. Czemu zawdzięczają tak dobrą opinię?
Autorką artykułu jest dietetyk Martyna Przybyłko
Znana również jako quinoa jest pseudozbożem, którego uprawą zajmowali się już pięć tysięcy lat temu Inkowie i Aztekowie. Komosa ryżowa jest źródłem pełnowartościowego białka, w związku z czym polecana jest w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Unikatowy skład aminokwasowy, w tym wysoka zawartość lizyny i aminokwasów siarkowych, uzupełnia niedobory, jakie często towarzyszą osobom, które nie spożywają białka zwierzęcego. Quinoa to także świetna propozycja dla osób będących na diecie bezglutenowej. Zawartość witamin z grupy B i C jest zbliżona do poziomu w innych zbożach, natomiast ilość witaminy E jest dwukrotnie wyższa niż w ziarnach pszenicy czy żyta. Ze względu na niską ilość glukozy i fruktozy, sięgać po nią mogą diabetycy. W odróżnieniu od innych zbóż komosa ryżowa ma wysoką zawartość flawonoidów, a konkretnie kwercetyny i kampferolu, które posiadają właściwości przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Quinoa dostarcza mnóstwa cennych składników mineralnych jak wapń, magnez, fosfor, miedź, żelazo, a także jest bogatym źródłem kwasu foliowego, w związku z czym polecana jest kobietom w ciąży.
Przyrządzana z nasion prosa jest jedną z najzdrowszych kasz. Duża ilość łatwo przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B, żelaza i miedzi to tylko niektóre cechy, przemawiające za tym, by sięgał po nią każdy z nas. Ponadto jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Obecnie w diecie większości z nas dominują produkty zakwaszające organizm, co w konsekwencji może prowadzić do chorób serca, zapalenia stawów, kamieni nerkowych i wielu innych chorób. Istotne jest, by zachować równowagę kwasowo – zasadową w diecie i przywrócić optymalne pH organizmu. W tym przypadku kolejną cenną cechą kaszy jaglanej jest jej charakter alkalizujący.
Kasza jaglana to również bogate źródło krzemu, który poprawia wygląd skóry, włosów, paznokci, jak również przyczynia się do poprawy przemiany materii. Należy jednak pamiętać, że kasza ta posiada wysoki indeks glikemiczny – 71, w związku z czym jej spożycie powinni ograniczyć diabetycy.
Nazywany także szarłatem jest bogatym źródłem aminokwasów, również egzogennych jak metionina, lizyna, czy tryptofan, dzięki czemu stanowi bogate uzupełnienie białka w diecie człowieka. Obfituje w żelazo, w związku z czym amarantus polecany jest anemikom. Ze względu na dużą zawartość drobnej frakcji skrobi, polecany jest osobom aktywnym fizycznie, gdyż uwalniana energia jest szybko przyswajana przez organizm. Szarłat jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów, co przyczynia się do profilaktyki chorób sercowo – naczyniowych oraz zapobiega powstawaniu nowotworów. Wśród zawartych w amarantusie lipidów wyróżnić można także skwalen, który opóźnia procesy starzenia się.
Kasze obfitują w cenne składniki pokarmowe, które warto polecić każdemu z nas. Sądzę, że to dobra alternatywa dla spożywanych do obiadu ziemniaków, czy ryżu. Przepisów z udziałem kasz nie brakuje, czy to wytrawnych czy na słodko. Warto wprowadzić je do naszego menu, gdyż mają sporo do zaoferowania.
Zdjęcie tytułowe pochodzi z: Photo credit: jules:stonesoup via Foter.com / CC BY
Komentarze
Kamulka.kama
30 maja 2016, 13:38
Uwielbiam jaglaną, z resztą niestety nie wiem co zrobić
flisowna
23 maja 2016, 20:29
Uwielbiam
krystyna19777
13 maja 2016, 19:48
na pewno są smaczne. http://ocetjablkowy.blog.pl
niezdecydowanaona
11 maja 2016, 18:21
Uwielbiam kasze w każdej postaci
Iwet825
10 maja 2016, 18:08
Bardzo lubię kasze jaglana z mlekiem roślinnym, wiórkami kokosowymi i daktylami mniam
aska1277
10 maja 2016, 17:32
Kasza jaglana i kuskus sa znakomite :)
am1980
10 maja 2016, 14:23
uwielbiam kaszę jaglaną, komose mam w domu ale jeszcze nie jadłam, a amarantus tylko ekspandowany jadłam...
MalaMi1979
10 maja 2016, 09:58
A ja lubię każdą z powyższych kasz :) Z czego amarantusa dopiero poznaję więc przy okazji zapytam, bo dostałam ostatnio amarantus ziarna (nie ekspandowany) i nie mam pojęcia jak go zużyć ... a termin ważności się kończy :( Macie jakieś sprawdzone przepisy pliss :( Wiele jakich znajduję wykorzystuje amarantus ekspandowany... a ja mam ziarna. Będę wdzięczna za pomoc :)
wie58
10 maja 2016, 05:55
Też lubię jaglaną.
RedTea
9 maja 2016, 22:50
Uwielbiam jaglaną: na słodko z mlekiem roślinnym oraz suszonymi owocami (rodzynki i morele ze szczyptą cynsmonu )