Autorką artykułu jest dietetyk Martyna Przybyłko

Komosa ryżowa

Znana również jako quinoa jest pseudozbożem, którego uprawą zajmowali się już pięć tysięcy lat temu Inkowie i Aztekowie. Komosa ryżowa jest źródłem pełnowartościowego białka, w związku z czym polecana jest w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Unikatowy skład aminokwasowy, w tym wysoka zawartość lizyny i aminokwasów siarkowych, uzupełnia niedobory, jakie często towarzyszą osobom, które nie spożywają białka zwierzęcego. Quinoa to także świetna propozycja dla osób będących na diecie bezglutenowej. Zawartość witamin z grupy B i C jest zbliżona do poziomu w innych zbożach, natomiast ilość witaminy E jest dwukrotnie wyższa niż w ziarnach pszenicy czy żyta. Ze względu na niską ilość glukozy i fruktozy, sięgać po nią mogą diabetycy. W odróżnieniu od innych zbóż komosa ryżowa ma wysoką zawartość flawonoidów, a konkretnie kwercetyny i kampferolu, które posiadają właściwości przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Quinoa dostarcza mnóstwa cennych składników mineralnych jak wapń, magnez, fosfor, miedź, żelazo, a także jest bogatym źródłem kwasu foliowego, w związku z czym polecana jest kobietom w ciąży.

Kasza jaglana


Przyrządzana z nasion prosa jest jedną z najzdrowszych kasz. Duża ilość łatwo przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B, żelaza i miedzi to tylko niektóre cechy, przemawiające za tym, by sięgał po nią każdy z nas. Ponadto jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Obecnie w diecie większości z nas dominują produkty zakwaszające organizm, co w konsekwencji może prowadzić do chorób serca, zapalenia stawów, kamieni nerkowych i wielu innych chorób. Istotne jest, by zachować równowagę kwasowo – zasadową w diecie i przywrócić optymalne pH organizmu. W tym przypadku kolejną cenną cechą kaszy jaglanej jest jej charakter alkalizujący.
Kasza jaglana to również bogate źródło krzemu, który poprawia wygląd skóry, włosów, paznokci, jak również przyczynia się do poprawy przemiany materii. Należy jednak pamiętać, że  kasza ta posiada wysoki indeks glikemiczny – 71, w związku z czym jej spożycie powinni ograniczyć diabetycy.

Amarantus


Nazywany także szarłatem jest bogatym źródłem aminokwasów, również egzogennych jak metionina, lizyna, czy tryptofan, dzięki czemu stanowi bogate uzupełnienie białka w diecie człowieka. Obfituje w żelazo, w związku z czym amarantus polecany jest anemikom. Ze względu na dużą zawartość drobnej frakcji skrobi, polecany jest osobom  aktywnym fizycznie, gdyż uwalniana energia jest szybko przyswajana przez organizm. Szarłat jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów, co przyczynia się do profilaktyki chorób sercowo – naczyniowych oraz zapobiega powstawaniu nowotworów. Wśród zawartych w amarantusie lipidów wyróżnić można także skwalen, który opóźnia procesy starzenia się.

Kasze obfitują w cenne składniki pokarmowe, które warto polecić każdemu z nas. Sądzę, że to dobra alternatywa dla spożywanych do obiadu ziemniaków, czy ryżu. Przepisów z udziałem kasz nie brakuje, czy to wytrawnych czy na słodko. Warto wprowadzić je do naszego menu, gdyż mają sporo do zaoferowania.

Zdjęcie tytułowe pochodzi z: Photo credit: jules:stonesoup via Foter.com / CC BY