- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Argon oznaczony symbolem E938 jest gazem, który używany jest do pakowania niektórych artykułów spożywczych. Czy jest bezpieczny? Po co używa się argon? Czy argon szkodzi zdrowiu? Czy argon może być niebezpieczny? Czy argon może zaszkodzić?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Na opakowaniach z sałatą zauważyłem informację o dodatku E938. Co to jest? Po co się go dodaje? I najważniejsze - czy jest bezpieczny?
Karol 40 l.
Argon to gaz będący efektem ubocznym w produkcji tlenu i azotu. W przemyśle otrzymywany jest z frakcyjnej destylacji ciekłego powietrza. Nie posiada zapachu, smaku i koloru, jest też niepalny i nietoksyczny, więc nie musimy się obawiać, widząc jego obecność na opakowaniu produktu.
Jedynie w wysokich dawkach może wywołać obrzęk płuc. Z powodzeniem wykorzystuje się go do pakowania żywności w puszki lub butelki. Argon jest często używany do ochrony i zachowania świeżości oraz wartości odżywczej warzyw, a także przy butelkowaniu wina - hamuje oddychanie tlenowe i zabezpiecza przed szybkim psuciem.
Modyfikowanie atmosfery w opakowaniu jest stosowane przemysłowo już od lat 70tych.
Zastosowanie atmosfery modyfikowanej w opakowaniu polega na zastępowaniu powietrza gazami, które minimalnie wpływają na produkt i ograniczają namnażanie bakterii. Głównym zadaniem takiego zabiegu jest przedłużenie trwałości opakowanego produktu.
Argon należy do niekonwencjonalnych gazów wykorzystywanych do pakowania w modyfikowanej atmosferze. Zbadano, że zastosowanie atmosfery modyfikowanej bogatej w argon do pakowania brokułów powodowało zahamowanie wzrostu mikroorganizmów w przechowywanym produkcie. Atmosfera bogata w argon i hel może modyfikować wnikanie do tkanki produktu gazów takich jak tlen, azot czy etylen. Argon i hel ze względu na mniejszy rozmiar cząsteczki szybciej dyfundują do tkanki niż dwuatomowy azot.
Zdjęcie pochodzi z: cogdogblog via Foter.com / CC BY
Komentarze
wie58
20 września 2016, 17:53
Ciekawe
HubertR
16 maja 2016, 07:58
Argon jest gazem szlachetnym - czyli nie reaguje z innymi pierwiastkami- dlatego jest dobrym gazem ochronnym. Obrzęk płuc jest związany z tym, że ten gaz jest cięższy od gazów w powietrzu - tlenu, azotu czy CO2 - więc może zalegać w płucach i przy dużych ilościach powodować złą pracę pęcherzyków płucnych. Trochę argonu wdychamy na co dzień bo jest on w powietrzu w ilości mniejszej niż 0.1%
Nianiusia
4 maja 2016, 13:48
Jakoś nigdy nie czytałam tych etykiet
aska1277
3 maja 2016, 16:55
Tego to nie wiedziałam...
wie58
3 maja 2016, 00:00
Ciekawe
flisowna
2 maja 2016, 18:58
Trzeba zwracać uwagę co jest na etykietach