W ostatnim czasie coraz częściej zwraca się uwagę na naturalne metody leczenia. Niechętnie sięgamy po antybiotyki, które osłabiają układ odpornościowy i niszczą mikroflorę jelitową oraz po inne chemiczne leki. Wolimy leczyć się naturalnymi produktami, takimi jak miód, czosnek, syrop z cebuli, sok z czarnego bzu czy malin. Dużym zainteresowaniem cieszy się także acerola.

Acerola to roślina pochodząca z wysp karaibskich i Ameryki Środkowej, lubi klimat tropikalny. Ponieważ jednak nie ma wysokich wymagań w stosunku do gleby, można ją uprawiać także w Polsce, ale w pomieszczeniach (jest wrażliwa na mróz). Jej owoce są kwaśne i soczyste, dlatego idealnie nadają się na soki. Można je też spożywać na surowo – są bardzo orzeźwiające. Z wyglądu przypominają wiśnię.

Co kryje w sobie acerola?

Owoce zawierają bardzo dużo kwasu askorbinowego. Zawartość tej witaminy spada jednak, gdy owoce są już dojrzałe, dlatego zaleca się, aby wszelkie soki lub susze produkować z owoców na wpół dojrzałych.

Aktualnie acerola jest uznawana za owoc, który zawiera najwięcej witaminy C. Poniższa tabela przedstawia porównanie aceroli i innych owoców pod kątem zawartości witaminy C:

OwocZawartość witaminy C w 100 g owocu
malina32 mg
cytryna50 mg
kiwi59 mg
truskawka66 mg
czarne porzeczki183 mg
dzika róża1800 mg
acerola2500 mg

Oprócz witaminy C, acerola zawiera także: prowitaminę A, witaminę B1, B2, niacynę, wapń, fosfor i żelazo.

Zalecane dzienne spożycie kwasu askorbinowego

Nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać ani magazynować witaminy C. Dlatego codziennie powinniśmy mu ją dostarczać wraz z pożywieniem. Chociaż wiele owoców i warzyw jest bogatych w tę witaminę, to ze względu na to, że bardzo łatwo się ona utlenia (jest wrażliwa zarówno na światło jak i na temperaturę), często zjadamy jej zbyt mało. Zalecane dzienne spożycie dla dorosłego człowieka kształtuje się na poziomie 80 mg/dobę. Dawkę tą może zapewnić już 1 owoc aceroli (ważący ok. 4 g).

Dlaczego witamina C jest nam potrzebna?

Witamina C ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne, pozytywnie wpływa na odporność organizmu.  Ponadto zwiększa wchłanianie żelaza z pożywiania, zwalcza wolne rodniki, jest niezbędna do syntezy kolagenu, ułatwia gojenie się ran i hamuje krwotoki. O tych i innych zaletach witaminy C pisała już dietetyk Emilia Gnybek-Ciosek w artykule „Najbardziej znana witamina – Witamina C”.

Dlaczego naturalna witamina C jest lepsza od syntetycznej?

Spożywając kwas askorbinowy wraz z owocami czy warzywami, dostarczamy do organizmu także inne związki (np. flawonoidy), które m.in. ułatwiają przyswajanie witaminy lub przedłużają jej trwałość. Co więcej, witaminy pochodzące z naturalnych źródeł dużo trudniej przedawkować – ich nadmiar jest lepiej usuwany z organizmu wraz z moczem.

Zdjęcie pochodzi z: Photo credit: dani m. via Foter.com / CC BY-ND