Nietolerancja laktozy to niewłaściwa reakcja organizmu po spożyciu mleka lub jego przetworów. Jej przyczyną jest brak lub niedobór laktazy, czyli enzymu trawiennego, który jest potrzebny do rozłożenia cukru mlecznego – laktozy. W takiej sytuacji, po spożyciu mleka, laktoza nie może być rozłożona na cukry proste (glukozę i galaktozę) i ulega fermentacji w jelicie grubym. W skutek tego powstają gazy oraz kwasy, które drażnią błonę śluzową przewodu pokarmowego. Typowymi objawami są:

  • wzdęcia i oddawanie gazów
  • biegunki
  • bóle brzucha

Dietoterapia

W przypadku nietolerancji laktozy leczenie polega na modyfikacji diety i wykluczenia z niej produktów mlecznych. Odnosi się to także do mleka koziego, a w przypadku niemowląt – także do mleka kobiecego (obydwa te rodzaje są źródłem laktozy). Ponieważ jednak produkty mleczne są głównym źródłem wapnia w diecie, należy je umiejętnie zastąpić. Niedobór wapnia może bowiem przyczynić się m.in. do:

  • zahamowania wzrostu lub krzywicy u dzieci
  • osteoporozy, czyli utraty masy kostnej i łamliwości kości
  • demineralizacji i osłabienia zębów
  • wzrostu ciśnienia tętniczego krwi

 Inne (bezlaktozowe) produkty bogate w wapń:

ProduktZawartość wapnia (mg) w 100 g produktu
mak1266
sardynki w puszce (zjadane z ośćmi)330
soja240
migdały239
natka pietruszki193
orzechy laskowe186
fasola160
jarmuż157
nasiona słonecznika131
boćwina97

Ponadto przy produkcji niektórych artykułów spożywczych, producenci wzbogacają je w wapń. Do takich produktów należy np. mleko sojowe, a także inne roślinne mleka (ryżowe, owsiane), ser tofu, czy soki owocowe.

Spokojnie więc można mleko krowie zastąpić np. mlekiem sojowym, a wszelkie sery – serem tofu. Należy jednak pamiętać, że przyswajalność wapnia z tych produktów jest mniejsza niż z produktów mlecznych. Warto więc w diecie uwzględnić produkty, które tą przyswajalność zwiększą. Są to np. produkty bogate w witaminę D (ryby morskie, tran, żółtko), fosfor (nasiona i orzechy, kasze, ryby morskie), magnez (kakao i czekolada, nasiona i orzechy, kasze).

Jak zrobić domowy ser tofu?

Tofu można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, dostępne jest także w marketach na dziale zdrowa żywność. Jeśli jednak ktoś lubi eksperymentować w kuchni, to zachęcam do zrobienia tego sera samodzielnie. Domowe tofu wymaga trochę pracy i czasu, dlatego przed przystąpieniem do pracy, należy uzbroić się w cierpliwość. Do sera można dodać dowolne dodatki w zależności od upodobań, aby uatrakcyjnić jego smak (np. czosnek lub szczypiorek).

 

Podstawowe składniki to (na 200 g sera):

1 szklanka suchych ziaren soi, szczypta soli, 1 łyżeczka soku z cytryny i 6 szklanek wody.

 Wykonanie:

  1. Soję zalej wodą i pozostaw na noc.
  2. Rano przepłucz ziarna na sicie i zmiel je w blenderze, na przemian dodając ziarna i wodę.
  3. Całość umieść na gazie i porządnie odsącz, wykręcając gazę. To co pozostanie na gazie nie będzie ci już potrzebne (możesz ewentualnie wykorzystać do zrobienia kotlecików wegańskich).
  4. Wyciśnięte mleko podgrzej i posól, a następnie odstaw na 2 dni w ciepłe miejsce.
  5. Ponownie podgrzej mleko, dodaj sok z cytryny i wymieszaj – otrzymasz wyraźnie oddzielone grudki i przezroczysty płyn.
  6. Odsącz płyn na gazie, a pozostały ser zawiń w gazę i obciąż (np. słoikiem) -  dzięki temu ser stanie się twardy.
  7. Odczekaj godzinę i ser będzie gotowy.

Zdjęcie główne pochodzi z: Photo credit: beije via Foter.com / CC BY

Zdjęcie sera pochodzi z: Photo credit: hallosunnymama via Foter.com / CC BY-SA