Poniższe propozycje stanowią dobrą alternatywę dla kanapek. Wszystkie składniki, które wymagają gotowania, można przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu rano, kiedy każda minuta jest cenna,  nie będziesz poświęcać zbyt dużo czas na gotowanie.

Owsianka z orzechami i truskawkami (propozycja na I lub II śniadanie) – 540 kcal/porcję, czas przygotowania 10 min

Składniki:

1 szklanka mleka 2% tłuszczu, ½ szklanki płatków owsianych, 5 truskawek (mogą być mrożone), 5 orzechów włoskich, 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

  1. Do rondla wlej mleko, wsyp płatki, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj mieszając, aż płatki wchłoną całe mleko.
  2. Przełóż owsiankę do termicznego pojemnika, na wierzch połóż maliny i migdały, polej miodem i zamknij pojemnik.

Koktajl jaglany (propozycja na I lub II śniadanie) - 400 kcal/porcję, czas przygotowania 20 min

Składniki:

1 banan, ½ szklanki mleka 2 % tłuszczu, 3 łyżki kaszy jaglanej, garść drobnych owoców (np. jagód, malin), woda mineralna niegazowana

Wykonanie:

  1. Kaszę ugotuj i zmiksuj z owocami oraz mlekiem.
  2. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, dodaj wody wedle uznania.
  3. Przelej do bidonu.

 

Sałatka z mięsem (propozycja na lunch) – 421 kcal/porcję, czas przygotowania 5 min

Składniki:

1 szklanka ugotowanego makaronu (najlepiej rurki, świderki lub kokardki), 50 g pieczonego mięsa z kurczaka (w wersji wegetariańskiej zamiast mięsa użyj twarogu lub innego sera), 1 łodyga selera naciowego, 4 pomidory suszone, bazylia, 1 łyżka oleju

Wykonanie:

  1. Mięso pokrój w kostkę, pomidory – w cienkie paseczki, selera w krążki.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw bazylią i skrop olejem.
  3. Całość zapakuj w pojemnik.

Tortilla z warzywami (propozycja na lunch) – 394 kcal/porcję, czas przygotowania 10 min

Składniki:

1 pszenna tortilla,  2 łyżki kremowego serka, 1 marchewka i 1 mały ogórek pokrojony w słupki,  2 łyżki kiełków rzodkiewki, 2 łyżeczki pesto bazyliowego

Wykonanie:

  1. Serek wymieszaj z pesto i rozsmaruj na tortilli.
  2. Na środku ułóż marchewkę i ogórka, posyp kiełkami.
  3. Zwiń tortille, a następnie zapakuj w serwetkę.

Tortilla z łososiem (propozycja na lunch) – 348 kcal/porcję, czas przygotowania 10 min

Składniki:

1 pszenna tortilla,  50 g ugotowanego na parze łososia, liść sałaty rzymskiej, 1 pomidor, 2 łyżki jogurtu greckiego

Wykonanie:

  1. Ugotowanego łososia pokrój w kostkę, liścia sałaty porwij na kawałki, a pomidora pokrój w kostkę. Wymieszaj te składniki i ułóż na tortilli.
  2. Polej jogurtem, zwiń tortille i zapakuj w serwetkę.

Zdjęcie główne pochodzi z: Photo credit: David Davies via Foter.com / CC BY-SA

Zdjęcie pierwsze pochodzi z: Photo credit: achichi via Foter.com / CC BY

Zdjęcie drugie pochodzi z: Photo credit: FromSandToGlass via Foter.com / CC BY

Zdjęcie trzecie pochodzi z: Photo credit: jeffreyw via Foter.com / CC BY

Zdjęcie czwarte pochodzi z: Photo credit: USDAgov via Foter.com / CC BY

Zdjęcie piąte pochodzi z: Photo credit: Danny Nicholson via Foter.com / CC BY-SA