Często w kuchni używam oleju rzepakowego. Nie wiem jednak
czy jest on zdrowy, czy raczej powinnam go zastąpić innym tłuszczem?” Kasia, 45 l.
Olej rzepakowy korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy
Olej rzepakowy zawiera bardzo mało nasyconych kwasów
tłuszczowych, które przyczyniają się do rozwoju chorób
sercowo-naczyniowych. Za to obfituje w
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z grupy omega-6 i omega-3. W oleju rzepakowym kwasy te występują w
idealnych proporcjach 2,3:1, dzięki czemu pozytywnie wpływają na układ krążenia:
- obniżają poziom złego cholesterolu
- zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału i udaru.
Olej rzepakowy pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi
Do takiego odkrycia doszli naukowcy z Toronto, po
przebadaniu 141 diabetyków. Światowa Organizacja Zdrowia potwierdziła, że
ryzyko zachorowania na cukrzycę można zmniejszyć poprzez wprowadzenie do diety
kwasów omega-3. Olej rzepakowy jest natomiast bogatym źródłem kwasu
alfa-linolenowego (zawiera go 10 razy więcej niż oliwa z oliwek), który jest
prekursorem kwasów omega-3.
Olej rzepakowy pozytywnie wpływa na mózg
Zawarte w oleju rzepakowym przeciwutleniacze zwalczają wolne
rodniki, które przyczyniają się do uszkodzeń połączeń nerwowych. Dieta uwzględniająca
olej rzepakowy zapobiega starzeniu się centralnego układu nerwowego, zmniejsza
ryzyko takich chorób jak Alzheimer, a także pozytywnie wpływa na pamięć i
koncentrację.
Olej rzepakowy ważny w diecie przyszłej mamy
Udowodniono, że kwasy omega-3 pozytywnie wpływają na rozwój i
funkcjonowanie mózgu już w okresie płodowym. Niedobór tych kwasów w tym czasie
może prowadzić do nieodwracalnych zmian w układzie nerwowym dziecka. Ponadto
obecność kwasów omega-3 w diecie przyszłej mamy może zapobiec hipotrofii
(niskiej wadze) płodu, co potwierdzają badania wcześniaków przeprowadzone w
Danii.
Olej rzepakowy zmniejsza ryzyko nowotworu
Zachowanie idealnej proporcji pomiędzy kwasami z grupy
omega-6 i omega-3 sprawia, że olej rzepakowy jest dobrym narzędziem w
profilaktyce nowotworów (zwłaszcza piersi, prostaty i jelita grubego).
Olej rzepakowy nie jest wskazany
dla astmatyków
Okazuje się jednak, że olej
rzepakowy ma także minusy. Badania przeprowadzone przez naukowców z
Northwestern University pokazały, że zawarta w oleju rzepakowym witamina E
zwiększa nadmierną reaktywność dróg oddechowych charakterystyczna dla astmy.
Witamina E, która w oleju rzepakowym występuje w postaci gamma-tokoferolu
przyczynia się do ok. 10-17% pogorszenia funkcji płuc, stwarzając problemy z
oddychaniem. Gamma-tokoferol występuje także w oleju sojowym i kukurydzianym. Z
kolei olej słonecznikowy i oliwa z oliwek zawierają witaminę E w postaci
alfa-tokoferolu, który wykazuje działanie odwrotne, pozytywnie wpływając na
funkcje płuc.
Z tych badań wynika, że oleju
rzepakowego nie powinny spożywać osoby z chorobami płuc (np. z astmą) oraz
osoby, u których zwiększone jest ryzyko wystąpienia takich chorób (np. krewni
astmatyków).
Olej rzepakowy a kwas erukowy
W latach 70. w rzepaku odkryto kwas
erukowy (stanowił nawet 50% oleju rzepakowego). Kwas ten należy do kwasów z
grupy omega-9 i ma toksyczny charakter. Powoduje m.in. uszkodzenie mięśnia
sercowego i stłuszczenie narządów miąższowych (np. wątroby czy nerek).
Jednak dzisiejszy olej rzepakowy w
Polsce produkowany jest z nasion bezerukowych i pod tym kątem jest bezpieczny.
Olej rzepakowy ma bardzo dużo zalet
i warto włączyć go do codziennej diety. Ze względu jednak na to, że może on
mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie płuc, warto jednak spożywać go zamiennie
np. z oliwą z oliwek, która w tym przypadku wykazuje efekt odwrotny.
Zdjęcie główne pochodzi z: Photo credit: Becaroona via Foter.com / CC BY-ND
Komentarze
Tellmaa
1 lutego 2016, 07:56
Dobre tłuszcze jak wszystko muszą być w diecie. Ważne są proporcje i ilość pokarmu. Jak się przestrzega zasad to mozna żyć zdrowo i mieć szczupłą sylwetkę, poczytajcie sobie odchudzanie z elementamii fizjologii i biochemii, warto coś wiecej wiedzieć
przepismamy.pl
1 lutego 2016, 07:53
Dobre rady Mamy www.przepismamy.pl
anusiad7
1 lutego 2016, 07:47
właściwie tylko ten uzywam, a polecam wszystkim domowe pyszne przepisy na wyroby http://blog.winoiser.com
Paulusia99
18 stycznia 2016, 20:52
mama zawsze mi mowila ze rzepakowy olej jest najzdrowszy a ja glupia nie sluchalam:)
mazik89
18 stycznia 2016, 19:10
artykuł fajny.... ja najczęściej używam z pestek dyni
Klara1122
16 stycznia 2016, 10:36
pod warunkiem, że jest olejem nierafinowanym. http://ocetjablkowy.blog.pl
mandolina88
14 stycznia 2016, 13:05
olej rzepakowy jest świetny, po pierwsze jest z naszego regionu, a poza tym o czym nie wszyscy wiemy, ma właściwości lepsze od sławnej oliwy z oliwek- zwykle stosuję olej rzepakowy z oleofarm- chodzi głównie o to, że jest tłoczony na zimno, co jeszcze poprawia jego jakość
justys199
9 stycznia 2016, 14:34
Przydatny artykuł-dziękujemy
godzinazero
9 stycznia 2016, 09:53
Nie dawno zmieniłam olej słonecznikowy na rzepakowy i widzę, że dobrze zrobiłam :) dodaje kilka kropli do miksu sałat z pestkami słonecznika i jest pyszne
LenaRZ
9 stycznia 2016, 08:23
Od dawna olej rzepakowy był nazywany oliwą północy. A co to sposobu upraw to na to wpływu nie mamy nawet na własnej działce. Z deszczem do gleby przedostaje się wszystko co jest w powietrzu. A jakoś olej kokosowy do mnie nie przemawia bo co w nim musi być żeby się nie zepsół. Jak mówił mój ulubiony bohater filmu " mam polski organizm i to co obce mi szkodzi" i coś w yym chyba jest.
aska1277
8 stycznia 2016, 21:51
Dobrze wiedzieć...
Eli1605
8 stycznia 2016, 12:04
Potrawy przygotowane na oleju rzepakowym po prostu mi nie smakują.
_Pola_
8 stycznia 2016, 11:10
Rafinowany jest szkodliwy tak samo jak każdy inny rafinowany. Jedynie nierafinowane mają jakieś dobre właściwości i to też używane z rozsądkiem.
delax
8 stycznia 2016, 09:34
Używam, ale tylko tłoczony na zimno. W mojej kuchni stoi obok kokosowego ;)
wie58
8 stycznia 2016, 05:16
Dobrze wiedzieć.