Obecność nadwagi i otyłości

Nadwaga i otyłość są najczęściej wynikiem przekraczania ilości spożywanych kalorii w stosunku do wydatków energetycznych. Taka sytuacja rodzi wiele chorób i dolegliwości. Otyłość brzuszna powoduje między innymi zaburzenia gospodarki lipidowej i węglowodanowej, może również przyczynić się do wystąpienia nadciśnienia tętniczego.

Małe spożycie owoców i warzyw

Owoce i warzywa to przede wszystkim źródło antyoksydantów, które pomagają walczyć z niszczącymi nasze komórki wolnymi rodnikami, a także poprawiającego przemianę materii - błonnika pokarmowego. Zawierają też sporą dawkę potasu, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Jeśli warzyw i owoców w diecie będzie za mało, pojawi się w organizmie stan prooksydacyjny i prozapalny, co z kolei może doprowadzić do nadciśnienia tętniczego.

Wysoka ilość soli w diecie

Każdy doskonale zdaje sobie sprawę, że nadmiar soli w diecie jest czynnikiem predysponującym do nadciśnienia. Ponadto taka sytuacja powoduje zwiększoną utratę potasu z moczem. Zapotrzebowanie na sód u osób dorosłych wynosi 1,5 g dziennie i zmniejsza się wraz z wiekiem.

Niskie spożycie PUFA n- 3

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo ważne dla naszego organizmu. Nie potrafimy ich syntezować, dlatego konieczne jest ich regularne dostarczanie z pożywieniem. Ich źródłem są oleje roślinne (rzepakowy, lniany, sojowy), ryby, ssaki morskie, żółtko, nasiona soi, orzechy włoskie. Nieodpowiednia ilość PUFA n -3 w diecie zwiększa tendencję do nadciśnienia, indukuje też stan prozapalny i prozakrzepowy.

Duża zawartość w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans kwasów tłuszczowych

Najwięcej tłuszczów nasyconych znajduje się w mięsie i tłuszczach pochodzenia zwierzęcego. W tłuszcze trans obfitują natomiast wszelkie produkty cukiernicze, dania typu fast food, produkty przetworzone np. zupki z torebki, a nawet potrawy usmażone na oleju w domu. Nadmiar zarówno jednych, jak i drugich w diecie prowadzi do podwyższenia stężenia triglicerydów i lipoprotein o niskiej gęstości LDL we krwi oraz zmniejszenia stężenia frakcji cholesterolu HDL zwanego 'dobrym cholesterolem'. Może również doprowadzić do zwiększenia stanu prozakrzepowego krwi. 

Zdjęcie pochodzi z: cyclonebill via Foter.com / CC BY-SA