Smażenie jest jedną z najczęściej stosowanych metod obróbki termicznej w krajach zachodnich. Pomimo tego, że z każdej strony napływają doniesienia o jego szkodliwości, smażona żywność nie traci na popularności. A co takiego złego jest w tym rodzaju obróbki termicznej?
Co się dzieje podczas smażenia na tłuszczu?
Kolokwialnie, ale obrazowo mówiąc żywność podczas smażenia traci wodę i wchłania tłuszcz, zwiększając podaż kalorii. Modyfikowana zostaje zarówno sama żywność, jak i medium na którym smażymy. Jakość oleju ulega radykalnemu pogorszeniu, zwłaszcza gdy wykorzystany jest on kilkakrotnie. Zachodzące podczas smażenia procesy utleniania i uwodorniania prowadzą do utraty korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych i zwiększenia udziału tłuszczów trans.
Smażone jedzenie absorbuje produkty degradacji oleju.
Tłuszcze trans odpowiedzialne są za szereg chorób tj. miażdżyca, choroba Alzheimera, a nawet nowotwory. Bardzo szkodliwe są też powstałe furany, które mogą mieć działanie kancerogenne. Jednocześnie smażenie poprawia smak i zwiększa chrupkość żywności, przez co staje się wręcz uzależniająca dla konsumenta.
Złe skutki jedzenia smażonej żywności
Składniki odżywcze
Fillion L. i Henry C. J. w International Journal of Food Sciences and Nutrition zapewniają, że trend zdrowej żywności przesadził w oskarżeniach w kierunku smażonej żywności, co najmniej jeśli chodzi o stratę wartości odżywczej. Według naukowców smażenie ma niewielki lub żaden wpływ na zawartość białka i składników mineralnych, wzrasta natomiast zawartość błonnika pokarmowego w ziemniakach smażonych z powodu powstawania opornej skrobi. Co więcej, wysoka temperatura i krótki czas smażenia powodują zmniejszenie strat nietrwałych witamin w porównaniu z innymi sposobami obróbki termicznej.
Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia w porównaniu z utlenianiem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin antyoksydacyjnych, nie mówiąc o przechodzeniu do potrawy szkodliwych substancji powstających w tłuszczu podczas smażenia.
Choroby sercowo - naczyniowe
W niewielu badaniach oceniano wpływ smażonych potraw na ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Badanie kliniczno - kontrolne w Kostaryce nie wykazało związku między spożywaniem produktów smażonych i ryzykiem niezakończonego zgonem, ostrego zawału mięśnia sercowego. Słynne badanie 'Interheart', potwierdziło z kolei związek smażenia z zawałem.
Interheart to największe badanie oceniające wpływ rożnych czynników na wystąpienie zawału serca. Brali w nim udział chorzy z 52 krajów, w tym Polski.
W 2012 roku opublikowano badania, podczas których przez 11 lat obserwowano 40757 dorosłych w wieku 29 - 69 lat wolnych od choroby niedokrwiennej serca na początku badania. W tym czasie doszło do 606 zdarzeń wystąpienia wieńcowej choroby serca i 1135 zgonów ogólnych. Spożywanie smażonych potraw nie było związane z chorobą niedokrwienną serca oraz śmiertelnością całkowitą. Znaczenia nie miał też rodzaj używanego do smażenia tłuszczu (oliwa z oliwek, olej słonecznikowy).
Już jedna porcja smażonej ryby w tygodniu zwiększa ryzyko wystąpienia niewydolności serca. Lepiej więc nie jeść ryby w ogóle, pomimo jej licznych właściwości, niż jeść ją smażoną.
Nadwaga i otyłość
Smażenie sprzyja otyłości. Hiszpańskie badania 1226 osób wykazały, że regularne jedzenie żywności smażonej na kilkakrotnie używanym oleju wiąże się z większą częstością występowania nadciśnienia tętniczego. Inne badanie wykazało, że spożywanie smażonych potraw wpływa niekorzystnie na ogólny stan zdrowia i zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości. Naukowcy z SUN (Seguimiento University of Navarra) podkreślają, że częstsze spożywanie smażonych potraw wiąże się z większym ryzykiem nadwagi lub otyłości (w okresie sześciu lat obserwacji).
Nowotwory
Pokarmy smażone w głębokim tłuszczu zawierają duże ilości związków, które wywołują stres oksydacyjny i przewlekłe zapalenia. Warunki te zwiększają ryzyko zachorowania na raka. Badanie opublikowane w Tunis Med udowodniło wpływ jedzenia smażonej żywności na powstanie nowotworu jelita grubego. Głęboko smażoną żywność natomiast wiąże się z wystąpieniem nowotworu prostaty. Istnieją doniesienia wpływu spożywania smażonych potraw na wystąpienie nowotworów piersi, przełyku, płuc, trzustki, a także głowy i szyi.
Smażenie jest szkodliwe, nie ma co do tego wątpliwości. Dla zachowania zdrowia, dobrego samopoczucia i nienagannej sylwetki powinniśmy ten rodzaj obróbki termicznej ograniczyć. Jeśli nie potrafimy stanowczo zredukować w diecie smażonych dań warto przynajmniej używać tylko świeżego tłuszczu, zrezygnować ze smażenia w głębokim tłuszczu, smażyć jak najkrócej i w jak najmniejszej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu.
Komentarze
przepismamy.pl
19 kwietnia 2015, 14:39
Zdrowe domowe - od Mamy http://www.przepismamy.pl
rewelacje
19 kwietnia 2015, 14:10
Pyszne roladki z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami - gotowane na parze http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/01/roladki-z-kurczaka-z-suszonymi.html
tomeknobokto
27 stycznia 2015, 11:52
Tradycja, przyzwyczajenie a tak naprawdę potrzebne tylko po to aby się nie przypaliło. Dlaczego jest potrzebny tłuszcz do smażenia? Czy ludzie są świadomi problemu? Więcej można się dowiedzieć na www.zepter-doradca.pl
Mariko88
23 stycznia 2015, 15:14
Ja zdecydowanie wolę ugotować sobie coś na parze – warzywa, mięso czy rybę a potem polać dobrym olejem – lnianym albo z pestek dyni. Zdrowo i smacznie!
tss123
22 stycznia 2015, 10:47
Nie ma możliwości by przytyć od tłuszczu - fizjologia nie pozwala - http://www.stachurska.eu/?p=10999 .
tss123
22 stycznia 2015, 10:45
Jak i na czym smażyć - http://www.stachurska.eu/?p=14705 .
anusiad7
22 stycznia 2015, 10:17
Unikam smażenia ale polecam domowy wyrób serów np. Feta, mozarella, camembert i inne lub cydru, wina i miodu http://blog.winoiser.com
rewelacje
22 stycznia 2015, 09:09
Ryba pieczona z pomidorami i mozzarellą http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/03/ryba-zapiekana-z-pomidorami-i-mozzarella.html
rewelacje
22 stycznia 2015, 09:08
Grillowana pierś z kurczaka z serem feta http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/05/grillowana-piers-z-kurczaka-z-serem-feta.html
przepismamy.pl
22 stycznia 2015, 06:59
Polecam ciasto miodowe ze smazonymi orzechami http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/12/ciasto-miodowe-ze-smazonymi-orzechami.html i inne smakołyki: www.przepismamy.pl
M4cKos
19 stycznia 2015, 21:49
Wystarczy smażyć bez dodawania ani kropli oleju. Jest wtedy zdrowo i smacznie.
zzuzzana19
18 stycznia 2015, 10:43
Ja tam nie smażę w ogóle, nie mam takiej potrzeby. Wolę zapiec lub ugotować na parze. Po tłustych, smażonych potrawach zawsze bolał mnie żołądek i wątroba ;(
karolinaczaplinski
16 stycznia 2015, 15:38
i smazonego tez czasami trzeba!!!!
Wiedzmowata
14 stycznia 2015, 15:53
Od czasu do czasu lubię zjeść smażone mięsko...
Eli1605
14 stycznia 2015, 14:20
Nie umiem całkowicie zrezygnować ze smażonego mięska.
ojjbK
14 stycznia 2015, 12:58
Od lat, odkad patelnie teflonowe sa powszechne, smazylam na malej ilosci tluszczu. Teraz smaze bez tluszczu dla siebie, reszte domownikow trudniej przekonac ;) Z pozostalych mozliwosci przyrzadzenia np miesa zdecydowanie smakowo wygrywa parowanie. Pozniej pieczenie (bez tluszczu). Najmniej smaczne wg mnie jest mieso gotowane.
Grochszek
14 stycznia 2015, 06:18
To dziwne, że piszą na Vitalii o smażeniu na tłuszczu. Mam wrażenie, że w dzisiejszych czasach większość i tak smaży na teflonie bez dodatku oleju, oliwy, itp.
adele8
14 stycznia 2015, 01:27
Poważnie ktoś używa tłuszczu kilkukrotnie? Tak w domu, nie mówię oczywiście o pływających w tłuszczu fastfoodach itp.
oldsqlh8
14 stycznia 2015, 00:58
Chciałabym wyeliminować potrawy smażone ale to dla mnie bardzo ciężkie w przypadku mięsa, nie jestem w stanie jeść gotowanego czy duszonego. :/
mininia118
14 stycznia 2015, 01:12
Sprobuj moze pieczone?? Albo na parze. Pozdrawiam !