Parowar

Parowar to idealne urządzenie, aby w zdrowy sposób przygotować posiłek. Przede wszystkim dzięki niemu chronimy witaminy. Niezanurzona w żadnym sosie i wodzie żywność zachowuje maksymalną ilość korzystnych składników. Dla przykładu straty witaminy C podczas gotowania w wodzie wynoszą około 70 proc., a gotowane na parze jedynie 40 proc. A to nie wszystko, ugotowane na parze potrawy charakteryzują się lepszą strawnością, maja głębszy, naturalny smak i aromat. Potrawa nie wymaga ponadto dodatku tłuszczu, co zmniejsza jej kaloryczność.

Pomysły na dania z pary odnajdziesz w jednym z naszych wcześniejszych artykułów.

Patelnia beztłuszczowa

Smażenie na tłuszczu to nic dobrego. Smażona potrawa traci wodę, a wchłania tłuszcz, co zwiększa jej kaloryczność. Ale to nie wszystko, podczas smażenia w tłuszczu powstają bardzo szkodliwe tłuszcze trans odpowiedzialne za większe ryzyko chorób np. miażdżycy. Podczas smażenia powstają też rakotwórcze furany. Patelnia beztłuszczowa pozwala na przygotowanie potrawy bez użycia tłuszczu, będzie i zdrowiej i mniej kalorycznie.

Blender

Smakowe jogurty, kefiry i maślanki kupione w sklepie mają w zdecydowanej większości fatalny skład. Syrop glukozowo - fruktozowy, zagęstniki, barwniki to już norma. Jeśli nie lubisz produktów mlecznych naturalnych, blender będzie wybawieniem. Wystarczy zblendować owoce z jogurtem lub maślanką, aby uzyskać zdrową przekąskę. Oczywiście blender pozawala uzyskać idealną konsystencję, jednak równie dobrze owoce możesz rozgnieść widelcem i połączyć z produktem mlecznym.

Waga kuchenna

Jeśli jesteś na diecie, zwłaszcza na początku, waga może być niezastąpiona. Wprawdzie w jadłospisie najczęściej (w jadłospisie vitalii na pewno) podawane są też miary domowe, jednak każdy ma inną łyżeczkę, czy kubek. Warto na początku troszkę sobie poważyć, aby nauczyć się odpowiednio szacować podawane w jadłospisie ilości. 

Kiełkownica

Kiełki to świetne źródło witamin i składników mineralnych. Jednocześnie mają mało kalorii, można je bez wyrzutów sumienia dodawać do kanapek, surówek, a także potraw na zimno. Posiadanie kiełkownicy mobilizuje do ich używania.

Sokowirówka

Trzeba się bardzo nagimnastykować, aby znaleźć dobrej jakości sok na sklepowych półkach. Domowa sokowirówka jest świetną alternatywą. Możesz pić codziennie soki owocowe i warzywne. Jeśli wypijesz je natychmiast zachowasz pełen komplet witamin, składników mineralnych i enzymów owocowych.

Dozownik do oleju

Trudno jest ci wycelować w odpowiednią ilość oleju, który chciałabyś dodać do potrawy? Kup dozownik do oleju. Są też takie, które pozwalają jedynie spryskać np. sałatkę mgiełką tłuszczu, co zdecydowanie redukuje kaloryczność potrawy.

Grill elektryczny

O szkodliwych produktach powstających podczas stosowania grilla tradycyjnego słyszał chyba każdy. To prawda, powstają one zarówno w przygotowywanej potrawie, jak i osiadają z dymem (spalony olej, podpałka itd.). Dobrym rozwiązaniem będzie używanie zamiennie grilla elektrycznego. Wlana na dno woda odbiera wytapiający się tłuszcz, a potrawa nie wymaga dodatku tłuszczu, jak w przypadku smażenia.

Zdjęcie pochodzi z: jonsson / Foter / CC BY