- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Klasy cukru mówią nam o wartościach sensorycznych i wyróżnikach fizykochemicznych cukru białego. Czy klasa cukru ma znaczenie?
Zauważyłem, że w lubianym przeze mnie, popularnym dyskoncie można dostać tylko cukier drugiej klasy. Nigdy wcześniej nie zwracałem na to uwagi. Czy to dobry cukier? Czym różni się od cukru klasy pierwszej? Henryk, 58 l.
Rzeczywiście, w większości sklepów oferowany jest cukier biały 2 klasy, chociaż można też znaleźć cukier klasy 1. O co chodzi z tymi klasami? Otóż klasa cukru mówi nam o właściwościach sensorycznych i wartościach wyróżników fizykochemicznych cukru białego. Mówiąc prostym językiem - dotyczą stopnia oczyszczenia 'cukru'.
Mamy 4 kategorie cukru:
Ma białą barwę, pozbawiony jest obcych zapachów i obcego smaku. Kryształy takiego cukru są sypkie, bez zlepionych grudek. Jeśli mamy do czynienia z cukrem w kostkach, to powinny one mieć równe, gładkie ściany, a uszkodzenie kostek nie może dotyczyć ilości większej niż 5 proc. Wodny roztwór takiego cukru jest klarowny.
Ma białą barwę, jednak dopuszczalne są lekko kremowe odcienie. Nie powinien mieć obcych zapachów i posmaków.
Cukier trzeciej kategorii to cukier jasnokremowy, jego kryształy mogą lekko się sklejać oraz posiadać słaby zapach syropu macierzystego, a także zrosty i kryształy bliźniacze. Roztwór wodny takiego cukru posiada barwę opalizującą.
Od kategorii trzeciej cukier z kategorii czwartej różni przede wszystkim ciemniejszą barwa.
Tak, jak Pan widzi w powyższym opisie - kategoria druga cukru może różnić się od pierwszej tylko lekko barwą. Taki cukier nadal nie będzie miał obcych posmaków i zapachów.
Zdjęcie pochodzi z: seelensturm / Foter / CC BY
Komentarze
Kamulka.kama
9 sierpnia 2016, 10:18
Czyli mniej oczyszczony jest lepszy :)
malwa456
25 sierpnia 2015, 14:57
bez sensu ten artykul, jak on sie ma do wartosci tego cukru? czli klasa 4 z domieszka chemikaliow? nie wybielony czy co
zytazgrzyta
25 sierpnia 2015, 16:26
Bez sensu jest to co piszesz... Im wyższa klasa tym bardziej oczyszczony. Po prostu proces produkcji cukru klasy 1wszej jest bardziej dokładny.
mucha81
25 sierpnia 2015, 13:37
czyli im wyzsza klasa tym bardziej bialy, wiec bardziej przetworzony, wybielony jakas chemia? to by znaczylo ze im wyzej tym gorzej?
aska1277
25 sierpnia 2015, 11:56
Nigdy sie nie zastanawiałam nad cukrem, dla mnie cukier to cukier ............czy to 1 czy 2 klasy