Zauważyłem, że w lubianym przeze mnie, popularnym dyskoncie można dostać tylko cukier drugiej klasy. Nigdy wcześniej nie zwracałem na to uwagi. Czy to dobry cukier? Czym różni się od cukru klasy pierwszej? Henryk, 58 l.

Rzeczywiście, w większości sklepów oferowany jest cukier biały 2 klasy, chociaż można też znaleźć cukier klasy 1. O co chodzi z tymi klasami? Otóż klasa cukru mówi nam o właściwościach sensorycznych i wartościach wyróżników fizykochemicznych cukru białego. Mówiąc prostym językiem - dotyczą stopnia oczyszczenia 'cukru'. 

Mamy 4 kategorie cukru:

Cukier kategorii pierwszej

Ma białą barwę, pozbawiony jest obcych zapachów i obcego smaku. Kryształy takiego cukru są sypkie, bez zlepionych grudek. Jeśli mamy do czynienia z cukrem w kostkach, to powinny one mieć równe, gładkie ściany, a uszkodzenie kostek nie może dotyczyć ilości większej niż 5 proc. Wodny roztwór takiego cukru jest klarowny.

Cukier kategorii drugiej

Ma białą barwę, jednak dopuszczalne są lekko kremowe odcienie. Nie powinien mieć obcych zapachów i posmaków.

Cukier kategorii trzeciej

Cukier trzeciej kategorii to cukier jasnokremowy, jego kryształy mogą lekko się sklejać oraz posiadać słaby zapach syropu macierzystego, a także zrosty i kryształy bliźniacze. Roztwór wodny takiego cukru posiada barwę opalizującą.

Cukier kategorii czwartej

Od kategorii trzeciej cukier z kategorii czwartej różni przede wszystkim ciemniejszą barwa.

Tak, jak Pan widzi w powyższym opisie - kategoria druga cukru może różnić się od pierwszej tylko lekko barwą. Taki cukier nadal nie będzie miał obcych posmaków i zapachów.

Zdjęcie pochodzi z: seelensturm / Foter / CC BY