1. Lody bananowo-kokosowe

Składniki:

2 banany, 200 g serka twarogowego śmietankowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka wiórków kokosowych

Przygotowanie:

  1. Zmiksować na gładką masę serek z bananem i miodem. Dodać wiórki kokosowe.
  2. Włożyć masę serową do przygotowanych pojemniczków. Powkładać patyczki do lodów.
  3. Wstawić pojemniczki do zamrażarki na min. 3 godziny.

2. Lody truskawkowo-bananowe

Składniki:

1 banan, 1 szklanka truskawek, ½ szklanki jogurtu naturalnego, 3-4 liście świeżego szpinaku lub sałaty, Cynamon, Stewia, ksylitol, ewentualnie miód do smaku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki ze sobą zmiksować.
  2. Przełożyć masę do małych pojemniczków, np. filiżanek, włożyć w nie patyczki. Zamrozić.

3. Lody z wodą kokosową

Składniki:

1 szklanka wody kokosowej (można również użyć lemoniady), 1 szklanka owoców jagodowych np. porzeczki, maliny, truskawki, jagody, Stewia, ksylitol lub miód do smaku

Przygotowanie:

  1. Do pojemniczków na lody wrzucić owoce. W przypadku truskawek pociąć je na cząstki.
  2. Zalać wodą kokosową wymieszaną ze stewią, ksylitolem lub miodem.
  3. Wstawić do zamrażarki. 
  4. Po około godzinie, gdy woda stężeje można włożyć patyczki do lodów. 
  5. Kontynuować mrożenie.

4. Lody mleczne bez mleka

Składniki:

1 szklanka orzechów nerkowca, 1 i 1/3 szklanki mleka migdałowego lub sojowego, Szczypta soli, Wanilia, Stewia, ksylitol lub miód do smaku

Przygotowanie:

  1. Nerkowce zalać wodą i pozostawić na około 4 godziny.
  2. Odcedzić i wrzucić do blendera. Zmiksować na gładką masę z pozostałymi składnikami.
  3. W trakcie mrożenia przemieszać co jakiś czas. 
  4. Wyjąć na 15-20 minut przed podaniem, aby nieco zmiękły.

5. Lody jogurtowe z awokado

Składniki:

1 duże miękkie awokado, 400 g jogurtu naturalnego, ½ szklanki mleka, Szczypta soli, Wanilia, Stewia, ksylitol lub miód do smaku

Przygotowanie:

  1. Wyjąć miąższ z awokado.
  2. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę.
  3. W trakcie mrożenia przemieszać co jakiś czas. 
lody z awokado

6. Lody arbuzowo-miętowe

Składniki:

2 szklanki zmrożonego miąższu arbuza, Kilka liści mięty, Stewia, ksylitol lub miód do smaku

Przygotowanie:

  1. Arbuza wyjąć z zamrażarki na 15-20 minut przed przygotowaniem, by zmiękł.
  2. Zmiksować ze sobą wszystkie składniki.
  3. Przełożyć masę do pucharków i podawać.

7. Lody bananowo-orzechowe

Składniki:

1 banan zamrożony (sam miąższ), 3 łyżki mleka, 1 łyżka orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Banana zmiksować z mlekiem. Przełożyć do pucharków.
  2. Orzechy posiekać. Posypać lody po wierzchu.

8. Lody truskawkowe na mleku kokosowym

Składniki:

1 kg zamrożonych truskawek, 1 puszka mleka kokosowego, 1 łyżka soku z cytryny, Stewia, ksylitol lub miód do smaku

Przygotowanie:

  1. Truskawki wyjąć chwilę wcześniej z zamrażarki.
  2. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą.
  3. Wstawić do zamrażarki. Mieszać co 30 minut, aby pozbyć się kryształków lodu.

9. Lody mocno owocowe

Składniki:

2 banany zamrożone (sam miąższ), 1 szklanka zamrożonych truskawek, 1 szklanka zamrożonych jagód, 1 szklanka zamrożonych malin, ½ szklanki mleka, Stewia, ksylitol lub miód do smaku

Przygotowanie:

  1. Zamrożone owoce wyjąć chwilę przed przygotowaniem.
  2. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą na gładką masę.

10. Lody warzywne

Składniki:

1 szklanka mleka, 1 szklanka zamrożonego szpinaku lub jarmużu, 1 łyżka miodu, 2 mrożone banany, 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki ze sobą zmiksować.
  2. Wstawić do zamrażarki.
  3. Wyjąć chwile przed podaniem by zmiękły.

#10latVitalii

Zajrzyj na vitalia.pl/10lat

Zdjęcie pochodzi z: główne1