Przychodzisz popołudniem z pracy. Masz wreszcie czas dla siebie. Możesz w końcu przestać myśleć o gonitwie i skupić się na sobie. Wtedy właśnie pojawia się ochota na zjedzenie czegoś smacznego, czegoś nowego, czegoś pysznego, po prostu czegoś innego. Zjadasz obiad, jednak jeszcze coś by się pochrupało. Nic dziwnego. Tekstura, dźwięk i smak takich produktów wyzwala w naszym mózgu uczucie przyjemności. Co tu wybrać? Najlepiej coś dietetycznego, ale jednocześnie smacznego. Wypróbuj nasze pomysły. Będzie zdrowo, będzie smacznie!

Ostre orzechy

Składniki:

2 szklanki orzechów, nasion słonecznika, siemienia lnianego, komosy ryżowej

1 białko jaja

1 łyżka miodu

2 szczypty soli

1 łyżeczka mieszanki kminu, cynamonu, pieprzu cayane lub dowolnych innych przypraw

Przygotowanie:

  1. Orzechy i nasiona wrzucić do miski.
  2. Białko wymieszać z miodem i przyprawami. Wlać do orzechów.
  3. Wymieszać wszystko dokładnie i wyłożyć na blaszkę do pieczenia.
  4. Piec w temperaturze 150 st. C około 30 minut.

Gotowe orzechy podziel na 5 porcji, a każda będzie miała około 200 kcal.

Ciasteczka migdałowe

Składniki:

1/3 szklanki cukru

1/2 szklanki mielonych migdałów

10 łyżek masła

1 i 1/2 szklanki mąki żytniej

Przygotowanie:

  1. Połączyć wszystkie składniki i zostawić w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny.
  2. Ułożyć ciastka łyżką na blaszce.
  3. Piec około 30 minut w temperaturze 150 st. C.

Jeśli podzielisz na 3 porcje, każda będzie miała około 100 kcal.

Chipsy warzywne

Składniki:

1 słodki ziemniak

1 buraczek

1 marchewka

Liście jarmużu

Olej

Przyprawy

Przygotowanie:

  1. Batata, marchew, buraka obrać i pokroić w plasterki.
  2. Wrzucić warzywa do miski, dodać olej i przyprawy, wymieszać.
  3. Warzywa wyłożyć na blaszce i piec w temperaturze 180 st. C przez około 10 minut.
chipsy z jarmużu
Kaloryczność chipsów warzywnych zależy od wykorzystanego warzywa. Z batatów będą bardziej energetyczne niż z jarmużu czy szpinaku.

Parmezanowa fasolka

Składniki:

4 szklanki (około 400 g) fasolki szparagowej

25 g startego parmezanu

Sól, pieprz, czosnek granulowany, cząber

Przygotowanie:

  1. Fasolkę umyć, oczyścić z łyka i końcówek.
  2. Rozłożyć fasolkę na blaszce i posypać serem wymieszanym z przyprawami.
  3. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C i piec około 10-15 minut.

Powstaną 4 porcja, a każda po około 60 kcal.

Chrupiące brokuły

Składniki:

1 mały brokuł (500 g)

2 duże jajka

1/2 szklanki bułki tartej

1/2 szklanki startego żółtego sera

2 łyżki oliwy

Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Brokuł ugotować.
  2. Zmiksować brokuł z jajkami, serem, przyprawami i bułką.
  3. Formować placuszki i wrzucać na rozgrzany tłuszcz.
  4. Smażyć do zrumienienia z obu stron.

Gdy podzielisz na 4 porcje, każda będzie miała około 220 kcal.

Zagryzki z ciecierzycy

Składniki:

2 puszki ciecierzycy

1 duże jajko

1 szklanka bułki tartej

1/2 szklanki startego sera żółtego

1 ząbek czosnku

1 mała posiekana cebula

Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę dobrze odsączyć.
  2. Do malaksera wrzucić wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę.
  3. Z ciasta formować ruloniki i kroić na mniejsze kawałki, podobnie jak kopytka.
  4. Wyłożyć na blaszkę.
  5. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C i piec z jednej strony przez 10 minut, przełożyć i piec kolejne 5 minut.

Składniki wystarczą na 8 porcji, jedna dostarczy około 200 kcal.

Zdjęcie pochodzi z: główne1