- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Maliny i jeżyny to bardzo smaczne i dekoracyjne owoce. Jednocześnie zawierają w swoim składzie całą listę związków, które mogą uchronić nas przed chorobami.
Mają wiele odmian, które różnią się wielkością, kształtem i kolorem. Większość z nich jest aromatyczna i smaczna, a co ważne jest też bardzo zdrowa:
W przetwórstwie wykorzystuje się zwłaszcza odmiany intensywnie zabarwione np. Baskid. Są one używane najczęściej do produkcji dżemów, konfitur, galaretek, soków, win, mrożonek.
Pod względem składu chemicznego, ale też budowy jeżyny są bardzo do malin podobne.
W przetwórstwie jeżyny wykorzystywane do produkcji soków, dżemów, konfitur, win, nalewek i likierów.
Warto korzystać sezonu na maliny i jeżyny i jak najczęściej w świeżej postaci dodawać je do posiłków. Są nie tylko smaczne, ale też bardzo wartościowe.
Zdjęcie 1 pochodzi z: Average Jane / Foter / CC BY
Zdjęcie 2 pochodzi z: Danielle Scott / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie 3 pochodzi z: threelayercake / Foter / CC BY-ND
Komentarze
Klara1122
9 sierpnia 2015, 12:13
prawdziwe dary natury. http://ocetjablkowy.blog.pl
Nualka
7 sierpnia 2015, 11:27
Niestety sezon się powoli kończy! Jutro rano wsiadam na rower i jadę po maliny,jeżyny i borówki,które zamrożę na zimę :) Cudownie będzie w środku zimy poczuć lato :)
lola7777
7 sierpnia 2015, 13:05
powaznie? gdzie Ty mieszkasz u mnie sie dopiero zaczyna.
Nualka
7 sierpnia 2015, 13:51
Mówię ogólnie, że się kończy, skonczyły się truskawki, za kilka tygodni nie będzie już malin, wiem, że jeszcze trochę, ale ja już tęsknie ;)