Maliny

maliny
100 g malin to: 29 kcal, 1,3 g białka, 0,3 g tłuszczu, 12 g węglowodanów, 6,7 g błonnika pokarmowego.

Mają wiele odmian, które różnią się wielkością, kształtem i kolorem. Większość z nich jest aromatyczna i smaczna, a co ważne jest też bardzo zdrowa:

  • w 100 g malin znajduje się około 7 g błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit i zmniejsza uczucie głodu.
  • mają działanie napotne i przeciwbakteryjne, dzięki zawartości kwasu salicylowego, garbników i olejków eterycznych.
  • zawierają kwas egalowy, który ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe, przeciwbólowe i obniżające ciśnienie krwi.
  • dzięki zawartości polifenoli mają działanie przeciwutleniające.
  • zawierają kwas jabłkowy, cytrynowy oraz sporo składników mineralnych i witamin, np. witamina C, potas, magnez.

W przetwórstwie wykorzystuje się zwłaszcza odmiany intensywnie zabarwione np. Baskid. Są one używane najczęściej do produkcji dżemów, konfitur, galaretek, soków, win, mrożonek.

Jeżyny

jeżyny
100 g jeżyn to: 43 kcal, 1,4 g białka, 0,5 g tłuszczu, 9,6 g węglowodanów i 5,3 g błonnika pokarmowego.

Pod względem składu chemicznego, ale też budowy jeżyny są bardzo do malin podobne. 

  • mają bardzo dużą wartość przeciwutleniającą, dzięki imponującej zawartości związków polifenolowych (antocyjany, katechina, epikatechna, kwercetyna, kwas egalowy).
  • działają przeciwzapalnie, napotnie, wykrztuśnie i wzmacniająco.
  • wykazują działanie antynowotworowe, zwłaszcza w przypadku jelita grubego.
  • mają sporo błonnika pokarmowego (5,3 g/100 g), chociaż troszkę mniej niż maliny.

W przetwórstwie jeżyny wykorzystywane do produkcji soków, dżemów, konfitur, win, nalewek i likierów.

Warto korzystać sezonu na maliny i jeżyny i jak najczęściej w świeżej postaci dodawać je do posiłków. Są nie tylko smaczne, ale też bardzo wartościowe. 

Zdjęcie 1 pochodzi z: Average Jane / Foter / CC BY

Zdjęcie 2 pochodzi z: Danielle Scott / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie 3 pochodzi z: threelayercake / Foter / CC BY-ND