- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Białko A2 znajduje się w dostępnym dzisiaj mleku obok białka A1 i laktozy. Przed wiekami tylko to białko było w mleku. Stąd obecnie jako przyczynę dyskomfortu po wypiciu mleka wymienia się obecność białka A1. Czy mleko bez laktozy i kazeiny wzdyma? Czy kazeina powoduje wzdęcia? Czym jest kazeina? Dlaczego mleko wzdyma? Dlaczego boli brzuch po mleku bez laktozy?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Mleko to źródło pełnowartościowego białka oraz wapnia. Około 95% białek mleka stanowią białka kazeinowe oraz serwatkowe. Beta-kazeina stanowi duży udział w białkach kazeinowych (stanowi 30% białka mleka ogółem) i charakteryzuje się znakomitym garniturem aminokwasowym. Na przestrzeni wieków mutacje genu bydlęcej beta-kazeiny spowodowały, że powstało wiele jej wariantów z czego A1 i A2 są najbardziej powszechne. A2 niegdyś przeważała (pierwotny gen), natomiast A1 pojawiła się stosunkowo niedawno w rasach europejskich krów. Stąd w mleku w Europie i Stanach Zjednoczonych znajdziemy zarówno białka A1 jak i A2. Ani beta-kazeina A1 ani A2 nie jest cechą dominującą, stąd możemy znaleźć krowy, które produkują tylko mleko A2, te które produkują tylko A1 oraz takie, które zawierają mieszankę tych wariantów proteiny. W przypadku ras pochodzących z Azji czy Afryki, które pod względem genetycznym można nazwać ‘starymi krowami’, przeważającym wariantem jest białko A2. Jednak by móc stwierdzić w 100%, jakie mleko daje dana krowa konieczne jest przeprowadzenie testu genetycznego z krwi.
Wariant A1 różni się od A2 aminokwasem w pozycji 67 sekwencji aminokwasowej. W beta-kazeinie A1 znajduje się histydyna, a w A2 prolina. Skutkuje to różnicą w budowie oraz różnymi metabolitami na skutek działania enzymów proteolitycznych w czasie trawienia. W przypadku A1 powstaje beta-kazomorfina-7 (BCM7). To właśnie jej wpływem na organizm zajmują się naukowcy. W ciągu ostatnich lat powstało kilka badań stwierdzających związek BCM7 z takimi dolegliwościami jak cukrzyca typu 1, miażdżyca, syndrom nagłej śmierci noworodków, autyzm czy schizofrenia. Istnieją również doniesienia, że białko A1 może wywoływać u osób wrażliwych wzdęcia i dyskomfort gastryczny podobny jak w przypadku nietolerancji laktozy. Zamiana mleka na zawierające jedynie beta-kazeinę A2 poprawiała jego tolerancję. Większość badań nad wpływem proteiny A1 jest przeprowadzana na zwierzętach, prowadzi się jednak również obserwacje wśród ludzi. Przykładem jest badanie przeprowadzone przez ekspertów z Curtin University zamieszczone w 2014 roku w European Journal of Clinical Nutrition. Randomizowane badanie z podwójnie ślepą próbą trwało 8 tygodni. Zrekrutowano do niego 41 osób. Przez pierwsze 2 tygodnie podawano mleko ryżowe, przez kolejne dwa podawano mleko A1 lub A2 w ilości 750 ml dziennie, następnie 2 tygodnie na mleku roślinnym i kolejne dwa na mleku A1 lub A2. Okazało się, że w przypadku spożywania mleka A2 odnotowano zmniejszenie ilości wzdęć, bólu brzucha oraz twardsze stolce w porównaniu z przyjmowaniem mleka A1. Profesor Pal, jeden z autorów badań podsumowuje:
Zaskakującym odkryciem w tym badaniu jest to, że osoby pijące mleko i nie uważające się za nietolerujące go, zauważały, że miały bardziej miękkie stolce gdy piły A1, w odróżnieniu od picia mleka A2.
Takie wyniki badań zachęciły producentów do stworzenia mleka A2. Nic zresztą dziwnego. Popyt czyni podaż. By mleko takie mogło być pozyskane musi pochodzić od krów, które genetycznie są uwarunkowane do produkcji mleka z beta-kazeiną A2. Dlatego też w przypadku hodowli, z których takie mleko pochodzi, krowom wykonuje się testy DNA. Tylko w ten sposób można mieć pewność, iż w butelce mleka będzie tylko to białko. Chociaż są rasy, u których częściej pojawia się proteina A1 lub A2, to jednak nie można generalizować. Farmy ‘a2 Milk Company’ znajdują się w Australii. Stąd mleko to można dostać głównie tam oraz w Nowej Zelandii. Pojawiło się jednak również w Wielkiej Brytanii. Czy dotrze także do Polski? A może i u nas powstaną gospodarstwa z krowami dobranymi pod względem ich genetycznych uwarunkowań? Póki co na naszych sklepowych półkach przeważa mleko z beta-kazeiną A1 oraz z mieszanką A1 i A2.
Zdjęcie pochodzi z : główne, w treści
Jaka jest Wasza reakcja na mleko? Czy macie ból brzucha po mleku bez laktozy? Jak się czujecie po mleku? Które mleko Wam nie szkodzi? Podzielcie się z nami w komentarzach!
Komentarze
Eli1605
22 czerwca 2015, 12:10
Nie umiem przetrwać dnia bez mleka.
aska1277
21 czerwca 2015, 15:46
a ja jakos nie wiem po czym wzdęcia mam :(
Wiedzmowata
20 czerwca 2015, 09:18
Autyzm i schizofrenia związane z białkiem mleka? Ciekawe...
Wiedzmowata
20 czerwca 2015, 09:44
Ciekawostka: Znalazłam artykuł: "Rola biologiczna beta-kazomorfiny, a objawy nadwrażliwości pokarmowej u niemowląt karmionych naturalnie", a zaczyna się on tak: "Zgodnie z założeniami, autorzy wykonanego projektu badawczego zrealizowali cel, jakim było oznaczenie jakościowe i ilościowe peptydów opioidowych - ?-kazomorfiny-5 i -7 w siarze i mleku kobiecym w zależności od czasu trwania laktacji. (...)"