- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Potas jest niezbędny do życia. Znajduje się w wielu produktach spożywczych. Niektóre z nich jednak zawierają go w znacznych ilościach inne w nieco mniejszych. Sprawdź gdzie jest go najwięcej! Jakie produkty zawierają potas? Jaka jest zawartość potasu w warzywach? Jaka jest zawartość potasu w owocach?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Potas jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego działania organizmów żywych. Znajduje się głównie w komórkach i w niewielkiej ilości w kościach. Płyny pozakomórkowe są w niego ubogie. Jego głównym zadaniem jest utrzymanie równowagi elektrolitowej. W tym zadaniu współdziała z sodem i chlorem. W pompie sodowo-potasowej, jego zadanie polega na zmniejszaniu objętości płynów zewnątrzkomórkowych, odwrotnie niż sodu. Gdy zatem jest go zbyt mało w organizmie pojawia się problem z nadmiarem sodu, a co za tym idzie ciśnieniem krwi. Poza tym potas to antagonista wapnia, zatem zwiększa napięcie mięśniowe i przepuszczalność błon komórkowych. Dodatkowo jest aktywatorem wielu enzymów komórkowych.
Generalnie dla każdego. Bez potasu nie ma życia. W niektórych jednostkach chorobowych należy jednak zwrócić na niego baczniejszą uwagę.
Potas znajduje się powszechnie w żywności. Najbardziej bogate w niego są produkty roślinne. Łatwo o jego prawidłową podaż jeśli nasza dieta jest różnorodna oraz bogata w warzywa i owoce. Jeśli jednak chcesz wiedzieć gdzie potasu jest najwięcej, aby zwiększyć jego spożycie lub też, na które produkty uważać jeśli nie możesz jeść go zbyt dużo, spójrz na poniższy rozkład. Zawartość potasu jest podana na 100 g produktu.
Zawartość potasu na 100 g produktu | |
1666 mg Morele suszone 938 mg Figi suszone 833 mg Rodzynki suszone 804 mg Śliwki suszone 688 mg Daktyle suszone 600 mg Awokado 395 mg Banan 382 mg Melon 336 mg Porzeczki czarne | |
2132 mg Soja, nasiona suche 1188 mg Fasola, nasiona suche 1121 mg Otręby pszenne 1090 mg Pistacje 937 mg Groch, nasiona suche 874 mg Soczewica czerwona, nasiona suche 778 mg Migdały 660 mg Wiórki kokosowe 616 mg Orzechy laskowe 1927 mg Kakao, proszek | |
740 mg Chrzan 696 mg Pietruszka, nać 548 mg Boćwina 530 mg Jarmuż 491 mg Ziemniaki 416 mg Brukselka 399 mg Pietruszka korzeń 396 mg Koper ogrodowy 385 mg Brokuł 353 mg Groszek zielony 348 mg Burak |
Jeśli łapią cię skurcze mięśni czy przeszłaś grypę jelitową i potrzebujesz uzupełnić podaż potasu, ten przepis przyda ci się na pewno.
Składniki:
5 moreli suszonych
2 łyżeczki wiórków kokosowych
2 łyżki otrębów pszennych
4 figi suszone
1 średni banan
1-2 szklanki wody mineralnej
Przygotowanie:
Komentarze
Eli1605
22 czerwca 2015, 12:07
To by się zgadzało. Mam nadciśnienie tętnicze i za mały poziom potasu.
andariiell
21 czerwca 2015, 12:38
Przydałaby się jeszcze informacja na temat dziennego zapotrzebowania na potas...
Wiedzmowata
21 czerwca 2015, 08:22
Pomocne są takie zestawienia produktów, ukierunkowane na zawartość jakiegoś pierwiastka.
dziar
21 czerwca 2015, 00:26
Warto wiedzieć, rzadko słyszy się jakie produkty są bogate w potas, za to częściej które tabletki brać żeby uzupełnić ewentualne niedobory.