- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Jaja i mleko to obok mąki najczęstsze składniki wykorzystywane w wypiekach. Niestety coraz więcej osób musi z nich rezygnować z uwagi na alergie czy nietolerancje pokarmowe. Czym można je zastąpić, nie psując przepisu? Jakie są zamienniki jajek? Jakie są zamienniki mleka? Jak zrobić ciasto bez mleka? Czym zastąpić jajka w przepisie? Czego użyć zamiast jajek?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.;
W przypadku mąki zamiana jest stosunkowo prosta, o czym pisaliśmy w ‘Bezglutenowe ciasta’, jednak w przypadku jaj sprawa wydaje się być nieco bardziej skomplikowana. Ich właściwości wiążące (np. ciastka, kotlety), nadające puszystości (np. biszkopt) czy wilgotności są szeroko wykorzystywane w większości tradycyjnych przepisów. Jeśli jednak nie możesz ich spożywać lub nie chcesz z uwagi na przekonania, masz kilka możliwości. Należy jednak zastanowić się, w jakim celu w danym przepisie jajka są wykorzystywane, by wybrać odpowiedni zamiennik. Pamiętaj również o efekcie końcowym i pożądanym smaku. Banan czy jabłko może zastąpić jajko w deserach, jednak niekoniecznie nadaje się do dań wytrawnych.
1 jajko możesz zastąpić:
Warto przejrzeć swoje dotychczasowe przepisy i wypróbować powyższe zamienniki. Im mniej jaj w oryginalnym przepisie, tym łatwiej je zastąpić, a niekiedy można je pominąć, np. w przypadku pulpetów wystarczy dodać starte warzywa jak marchew czy cukinia, a do naleśników, zamiast jajka wziąć nieco więcej mleka czy wody.
Jest głównie używane do nadania wilgotności i odpowiedniej tekstury wypiekowi. Często wystarczy zastąpić je wodą jak np. w naleśnikach. Wtedy jednak brakuje nieco słodkiego, specyficznego smaku, jaki nadaje mleko. Jeśli musisz wykluczyć jedynie mleko krowie, pozostaje ci do wyboru cała gama mlek innych zwierząt jak owcze czy kozie. W przypadku weganów doskonale sprawdzą się mleka roślinne np. sojowe, ryżowe, migdałowe, owsiane, kokosowe. Możesz również zastąpić szklankę mleka ¾ szklanki wody i ¼ szklanki oleju lub roztopionego masła. Wtedy dodatkowo poprawi to smak dania, gdyż to właśnie tłuszcz jest jego nośnikiem. Jest obecny w mleku, jednak w wodzie go brak. Możesz również użyć w miejsce mleka taką samą ilość jogurtu, czy to roślinnego czy zwykłego. W ten sam sposób możesz zastąpić śmietanę.
1 szklankę mleka krowiego zastąpisz:
Co zrobić w przypadku konieczności zamiany mleka skondensowanego? Możesz użyć w jego miejsce mleka kokosowego w proporcji 1:1 lub też odparować w rondelku część wody z innych mlek roślinnych. Uważaj jednak, aby ich nie spalić. Jak natomiast zastąpić bitą śmietanę? Tutaj świetnie sprawdzi się z kolei śmietanka kokosowa. Możesz ją zdjąć z góry puszki z mlekiem kokosowym. Wystarczy ubić ja z cukrem, jak zwykłą kremówkę i gotowe. Możesz również zmiksować ¼ szklanki mleka sojowego z ½ szklanki oleju oraz cukrem.
Czekoladowe muffinki bez jajek
Składniki:
Suche: 1 i ½ szklanki mąki, ¾ szklanki cukru, ¼ szklanki kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
Mokre: 1 i ½ szklanki wody, 1/3 szklanki oleju, 3 łyżki octu, ½ szklanki startych jabłek,
sól, cynamon
Wykonanie:
Chleb bananowy na mleku ryżowym
Składniki:
1 i ½ szklanki mąki, ¼ szklanki cukru, 1 szklanka posiekanego drobno banana, ½ szklanki mleka ryżowego lub innego roślinnego, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, cynamon
Wykonanie:
Zdjęcie pochodzi z flickr.com
A czym wy zastępujecie mleko w przepisach? Jakie polecacie przepisy bez użycia jajek?
Komentarze
wie58
19 kwietnia 2018, 23:00
Ciekawe.
Kamulka.kama
16 czerwca 2016, 11:14
Dobrze wiedzieć :) Pomijając alergie, czasem się człowiek zabierze za pieczenia a tu braki w lodówce :)
tss123
29 kwietnia 2016, 09:39
Może się przyda: Alergia pokarmowa - http://www.stachurska.eu/?p=15235 .
anusiad7
29 kwietnia 2016, 08:55
z mleka to najlepsze są sery np. mozarella, camembert, feta i inne lub kefir, jogurt i najważniejsze że zdrowe bo domowe do wykonania przez każdego http://blog.winoiser.com
rewelacje
29 kwietnia 2016, 07:33
Świetny blog dietetyczno-kulinarny - z kalorycznością przepisów http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/
ancia90
20 kwietnia 2016, 12:05
O super, dziękuję :)
Narumi
16 kwietnia 2016, 20:42
Super! Wykorzystam na 100% ;D
joannnnna
16 kwietnia 2016, 12:41
Niezly artykul. Niektore z tych zamiennikow byly mi dobrze znane, niektore to calkowita dla mnie nowosc. Nowinki na pewno wyprobuje.
aska1277
16 kwietnia 2016, 10:58
Dobrze wiedzieć....
j.yuna
14 kwietnia 2016, 15:36
Bardzo mi się przyda ta wiedza! :)
NewShape2017
14 kwietnia 2016, 10:55
Super akurat artykuł dla mnie :-) :-)
silva27
14 kwietnia 2016, 08:58
Bardzo dziękuję za ten artykuł! Mega potrzebny!
wie58
14 kwietnia 2016, 01:12
Ciekawe.