Z tego artykułu dowiesz się m.in.;

  • Czym zastąpić jajka w przepisach?
  • Co dać zamiast jajek?
  • Czym zastąpić mleko w cieście?
  • Czy można dodać wody zamiast mleka?
  • Czym zastąpić mleko w przepisie?

Czym zastąpić jajka w przepisach?

W przypadku mąki zamiana jest stosunkowo prosta, o czym pisaliśmy w ‘Bezglutenowe ciasta’, jednak w przypadku jaj sprawa wydaje się być nieco bardziej skomplikowana. Ich właściwości wiążące (np. ciastka, kotlety), nadające puszystości (np. biszkopt) czy wilgotności są szeroko wykorzystywane w większości tradycyjnych przepisów. Jeśli jednak nie możesz ich spożywać lub nie chcesz z uwagi na przekonania, masz kilka możliwości. Należy jednak zastanowić się, w jakim celu w danym przepisie jajka są wykorzystywane, by wybrać odpowiedni zamiennik. Pamiętaj również o efekcie końcowym i pożądanym smaku. Banan czy jabłko może zastąpić jajko w deserach, jednak niekoniecznie nadaje się do dań wytrawnych.

1 jajko możesz zastąpić:

  • 1 łyżką zmielonego siemienia lnianego wymieszanego z 3 łyżkami gorącej wody – nada lepkości, wilgotności, zwiąże składniki,
  • 1 łyżką nasion chia zalanych 1/3 szklanki wody – działa podobnie jak siemię lniane,
  • ½ rozgniecionego banana – nadaje wypiekowi wilgotności,
  • ¼ szklanki musu jabłkowego lub pure z dyni, ziemniaków lub batatów – wypiek będzie dzięki niemu wilgotny, pomoże też związać suche składniki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej i 1 łyżka octu – nadadzą puszystości,
  • ¼ szklanki zmielonego tofu – przypomina teksturą jajko ugotowane na twardo, dobry zastępnik w daniach wytrawnych,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub z ciecierzycy, soi, owsa plus 3 łyżki wody – właściwości wiążące i spulchniające,
  • ¼ szklanki jogurtu zwykłego lub roślinnego – nada wilgotności i zwiąże składniki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżka oleju oraz 2 łyżki wody – wiąże, nadaje puszystości, wilgotności,
  • 1 łyżka żelatyny lub agar agar rozpuszczona w 3 łyżkach gorącej wody – zwiąże składniki, nada wilgotności,
  • 1 dojrzałe awokado – nada wilgotności i zwiąże składniki.

Co dać zamiast jajek?

Warto przejrzeć swoje dotychczasowe przepisy i wypróbować powyższe zamienniki. Im mniej jaj w oryginalnym przepisie, tym łatwiej je zastąpić, a niekiedy można je pominąć, np. w przypadku pulpetów wystarczy dodać starte warzywa jak marchew czy cukinia, a do naleśników, zamiast jajka wziąć nieco więcej mleka czy wody.

Czym zastąpić mleko w cieście?

Jest głównie używane do nadania wilgotności i odpowiedniej tekstury wypiekowi. Często wystarczy zastąpić je wodą jak np. w naleśnikach. Wtedy jednak brakuje nieco słodkiego, specyficznego smaku, jaki nadaje mleko. Jeśli musisz wykluczyć jedynie mleko krowie, pozostaje ci do wyboru cała gama mlek innych zwierząt jak owcze czy kozie. W przypadku weganów doskonale sprawdzą się mleka roślinne np. sojowe, ryżowe, migdałowe, owsiane, kokosowe. Możesz również zastąpić szklankę mleka ¾ szklanki wody i ¼ szklanki oleju lub roztopionego masła. Wtedy dodatkowo poprawi to smak dania, gdyż to właśnie tłuszcz jest jego nośnikiem. Jest obecny w mleku, jednak w wodzie go brak. Możesz również użyć w miejsce mleka taką samą ilość jogurtu, czy to roślinnego czy zwykłego. W ten sam sposób możesz zastąpić śmietanę.

Czy można dodać wody zamiast mleka?

1 szklankę mleka krowiego zastąpisz:

  • 1 szklanka mleka innych zwierząt – możesz je wykorzystywać w każdym rodzaju dania,
  • 1 szklanką mleka ryżowego, sojowego, migdałowego – najlepiej sprawdza się w deserach, z uwagi na specyficzny smak,
  • 1 szklanka mleka owsianego – doskonale spisuje się zarówno w daniach słodkich, jak też wytrawnych,
  • ¾ szklanki wody i ¼ szklanki oleju lub roztopionego masła – sprawdzi się we wszystkich rodzajach przepisów.

Czym zastąpić mleko w przepisie?

Co zrobić w przypadku konieczności zamiany mleka skondensowanego? Możesz użyć w jego miejsce mleka kokosowego w proporcji 1:1 lub też odparować w rondelku część wody z innych mlek roślinnych. Uważaj jednak, aby ich nie spalić. Jak natomiast zastąpić bitą śmietanę? Tutaj świetnie sprawdzi się z kolei śmietanka kokosowa. Możesz ją zdjąć z góry puszki z mlekiem kokosowym. Wystarczy ubić ja z cukrem, jak zwykłą kremówkę i gotowe. Możesz również zmiksować ¼ szklanki mleka sojowego z ½ szklanki oleju oraz cukrem.

Przepisy bez mleka

Czekoladowe muffinki bez jajek

Składniki:

Suche: 1 i ½ szklanki mąki, ¾ szklanki cukru, ¼ szklanki kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 

Mokre: 1 i ½ szklanki wody, 1/3 szklanki oleju, 3 łyżki octu, ½ szklanki startych jabłek, 

sól, cynamon

Wykonanie:

  1. Wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, cynamon i kakao.
  2. W osobnym naczyniu połącz zimną wodę z olejem i octem. Wymieszaj mokre składniki z suchymi.
  3. Jabłka odciśnij z soku i dodaj do masy. Przełóż do papilotek.
  4. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.


Chleb bananowy na mleku ryżowym

Składniki:

1 i ½ szklanki mąki, ¼ szklanki cukru, 1 szklanka posiekanego drobno banana, ½ szklanki mleka ryżowego lub innego roślinnego, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, cynamon

Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem.
  2. Dodaj banany oraz mleko i ponownie wymieszaj.
  3. Przełóż masę do prostokątnej formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-35 minut.

Zdjęcie pochodzi z flickr.com

A czym wy zastępujecie mleko w przepisach? Jakie polecacie przepisy bez użycia jajek?